„A morális korlátok átlépéséhez olyan arrogancia szükséges, amely megássa saját sírját”

2017. december 08. 00:17 - Carbonari

Könyvajánló - Bitó László: Mint a tűz lángja

apok.jpg
Amikor a kezembe vettem a Noral Libro Kiadó gondozásában most megjelent Bitó László regényt, a Mint a tűz lángja című művet, meghökkenten szemléltem a fedelét: ezek itt az Apokalipszis lovasai lennének? Összevont szemöldökkel szemléltem tovább a képet, hm… ott egy angyal is, tuti, hogy Apokalipszis… és megnéztem a fülszöveget. Na, ugye, hogy jól gondoltam, nyugtattam meg magamat, csak nem hülyültem még el, ha ilyen asszociációkra képes vagyok.

Aztán olvasni kezdtem a művet. A szereplők ismerősek  az író korábbi regényéből, Jeremiás, a fiú, aki számítógépes guru, sőt, kíberzseni, savant és autista, anyja, Nóra, a kém, apja, Dániel, a fantaszta és vallásalapító, Divéky, a vallás vezetésére váró és vágyó mártír, és Ezékiel, aki nem is ember, de majdnem. Mindenesetre külön engedéllyel vőféllyé is válhatott.

abito.jpg

A szerző, Bitó László

Nóra már feltétel nélkül hisz Jeremiás jóslataiban, hiszen Endrédy és saját sorsa nagy boldogságot hozott neki, tehát abban is biztos, hogy a fia által jövendölt alterego, Dina is létezik, akárki is legyen ez a személy.

Dina pedig nagyon is létezik, és élete – elvileg – utolsó misszióját igyekszik túlélni. Egy hullámhosszra került benne az ész és az érzelem, s ha sikerül lezárnia a küldetést, úgy tervezi, örökre feladja a nyomkövető vérebszenvedélyt, és normális családi életet fog élni.

„A történelem minden korszakának megvoltak és megvannak a maguk gonoszai: tirannusai, despotái, önkényurai. Diktátorai. Arról a gonoszról szólok {…}, aki elhiszi magáról, hogy szent missziója, történelmi feladata a mindenki más számára kötelező morális korlátok fölé helyezi őt. Csakhogy a morális korlátok átlépéséhez olyan arrogancia szükséges, amely megássa saját sírját."

Minden olyan kerek lehetne, ha a gonosz, sőt: a Gonosz nem kívánná hatalmába keríteni a Földet, méghozzá 21. századi eszközök segítségével. Ellene veszi fel a harcot Jeremiás, Dina és az egész csapat. Hőseink saját démonjaikkal is szembeszállva vívják meg mitikus küzdelmüket a sötét hatalommal. Dina és Nóra szövetkezik a faji és hitbéli felsőbbrendűség nevében szervezkedő Gonosz ellen, amelynek végső célja az Armageddon, a jó és rossz végső harcának elhozatala, méghozzá minél hamarabb.

A mű sci-fi és ezoterikus elemeket ötvöző történet, lendületes, izgalmas és olvasmányos kém és lélektani regény, sőt, intergalaktikus fantáziaregény.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel szerezheted be!

atuz.jpg

 

Köszönjük, Noran Libro!

 

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

 

Tenyérnyi pókok, krokodilok, kígyók és testvériség: Ausztrália. Érdekel? Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1313415893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása