Jakupcsek Gabriella: és te hogy vagy?

2017. december 13. 07:22 - Carbonari

Könyvajánló - Jakupcsek Gabriella: És te hogy vagy?

jakup.jpeg
A Jaffa Kiadó új könyvet adott ki Jakupcsek Gabriella legújabb tanácsairól, amelyekkel körüljárja a mindennapi emberek mindennapi életének problémáit. Az íróról sok mindent el lehet mondani, de hogy nem értene a mindennapokhoz, na azt nem.

A legfontosabb kérdés számára, amit kivesézni igyekszik: bocs, és az én életem? „Azt hiszem, a családtagok mindig nagyon jó antennákkal érzik meg, kire lehet rátolni a felelősséget, és belekényszeríteni egy olyan szerepbe, ami igazából nem jó neki, viszont alkalmas rá és hagyja is magát.”

Vállalj felelősséget saját életedért, sugallja, ugyanakkor világosan lefesti, hogy minták és lehetőségek nélkül ez írott malaszt csupán. Hogyan lehet a valóságunkból olyan felfedezéseket kicsikarni, amelyet pusztán a más szemmel rácsodálkozás indíthat el?
Megerősíti bennünk a hiba fontosságát: a hiba jó, a hibából tanulni lehet, de a hiba csak a miénk. Abból tanulságot csak mi tudunk leszűrni, mindenki másnak a mi hibánk nem iskolapélda. A gyerekünknek sem. Ha bármikor elköveti azt a hibát, már más az őt körülvevő környezet, más a társadalmi elvárás, más a megítélése akár ugyanannak a hibának. Másképpen kell belőle felállni, és mások lehetnek a belőle leszűrendő tanulságok a jövőre nézve. És - figyelem! - egy hibára nemcsak egy megoldás lehet jó.

Ki vagy te, és hogyan szeretnél élni? – teszi fel a következő kérdést az író. Milyennek képzeled az öregségedet? Lesz mivel foglalkoznod és kivel megosztanod örömödet, bánatodat?
Nem is tudod, kedves olvasóm, milyen fontos kérdések ezek. Ezek tisztázása nélkül nincs elégedett ember, csak idegbajos, céltalanul rohanó, folyton utat kereső, de nem találó személy néz tükörbe reggelente. Mindegy, hány éves vagy, csak a mában élni, csak a televíziót bámulva, csak a megélhetésért tiporva elmegy melletted az életed. A te életed, aminek még csak pá-pá-t sincs időd inteni.

Testtömeg? „Igényesség és tudatosság kérdése, hogy mennyire tartjuk karban magunkat. Látszik, hogy mit eszünk, látszik, hogyan öltözködünk, látszik, hogy ápoltak vagyunk-e, látszik, hogy a körmünk rendben van-e, és ez nem piperkőcség. Életminőség, a saját magunk iránti igényesség, egészséges fegyelem, egy hosszabb élet reményében.” Az étkezés fejben dől, folytatja. Igen, mindenki vágyik cupákokra, csokira, sült krumplira, és nincs is ezekkel alkalomszerűen semmi baj sem, ha máskor egyébként kis adagokat, élelmiszerekből tudatosan választva étkezünk életünk nagyobb részében. Nincsenek egyedül üdvözítő megoldások a témában, de léteznek aranyigazságok. Mindenkinek magának kell kikísérleteznie, hogy korának, állapotának, leterheltségének milyen étkezés felel meg. Ilyen egyszerű ez! (jó, nem, de majdnem)

Kezeld helyén a valóságot és a fikciót, írja máshol. A photoshop nem ugyanazt mutatja, ami a valóság. Az Instagram sem a mindennapok hőseinek szól. És ha ismert emberek képeit nézegetve elégedetlenek vagyunk magunkkal, nem lehet a pénzre, pontosabban annak hiányára mindent ráfogni. „Nagyon sok mindenen lehet pénz nélkül változtatni magunkon, de ahhoz az is kell, hogy mi is vállaljuk, valamit tennünk kell magunkért, hogy jobb minőségű életet élhessünk.” Például az vagy, amit megeszel, a konyha pedig a szerelem és a konfliktusok helyszíne.
Hogyan tanítsd és mire a gyerekeidet a mai világban? Hol az arany középút a féltésben és az elengedésben? Milyen szerelmi játszmák léteznek, és hogyan lehet kezelni őket? Mikor lesz gyereked? Ha már megvan, tényleg muszáj-e mindent, de minden egyes kis problémát félresöpörni az útjából? Hol a határ, mi az értékrend? Hogyan érdemes segítséget kérni, ha elakad az ember anyaként? Egyedül vagy külön? Társsal vagy társ nélkül? Kockázat a társ és a gyerekvállalás? És mi van a férfiakkal? Ők hogy vannak?

Ezekről és még sok minden másról beszélget velünk Jakupcsek Gabriella, nyitja fel vagy csukja le a szemünket, miközben a problémára fókuszál. Érdekesen, érzékenyen, hasznosan.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel szerezheted be!

jakupc.jpg

 

 

 

Köszönjük, Jaffa Kiadó! 



Érdekel Jakupcsek Gabriella előző könyve? Kattints!

 

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8013437219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása