Elveszett húgod végre megkerül... ugye te is örülnél neki?

2017. december 22. 07:41 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Sue Fortin: Sister, sister

Képzeld el az alábbi szituációt: van egy húgod, akit húsz éve nem láttál. Apád egyszer csak fogta magát, kézen fogta a kislányt, és kisétált vele az ajtón. Soha többé nem jött vissza. Soha többé nem találod meg, pedig te és anyád keresitek. Kerestetitek. Magánnyomozókkal. Mit éreznél, ha húsz év után végre megtalálnád?

Pontosabban ő talál meg téged. Megkönnyebbülnél? Örülnél? Felszabadulnál? Egész biztos? Nem lenne ott egy kis részed, ami figyelmeztetne? Nem lenne ott egy kis részed, ami azt mondaná: csak lassan? Nem lenne ott egy kis részed, ami a megtalálásával örökre elveszne? Hiszen húsz éven át, a gyerekkorod felétől, az egész kamaszkorodban, a felnőtté válásod folyamatában és a felnőttkorod egy részében ez voltál te: anya egyedüli lánya, akiket összetart a kishúg fájó hiánya. Egész lényed meghatározó része volt ez a hiány, így élted át a szülinapjaidat, a húgod szülinapjait, a karácsonyaidat. És most, hogy Alice végre megtalált titeket, mindez szertefoszlott, a semmivé lett. 

A szerző, Sue Fortin

Clare felhőtlen boldogságot érez, amikor édesanyja kap egy levelet a húgától. Ám amikor két-három héten belül megbeszélik, hogy Alice eljön egy pár hétre látogatóba, megkondul a vészharang Clare lelkében. Valami furcsa a húgában. És ahogy odaköltözött, befészkelte magát a házukba, az életükbe, egyre több furcsa dolog történik. Luke, Clare férje kezd eltávolodni a nőtől, Alice-szel viszont feltűnően jóban van. Hannah, a kislánya furcsán kezd viselkedni, többször tűnik úgy neki, hogy a lánya titkol valamit. Hogy tudja, mi történt az esküvői fotóval, ami összetört. Hogy tudja, mi történt a barátnőjével, aki leesett a mászókáról és eltörte a karját. Ráadásul a kislány váltig állítja, hogy Alice lökte meg szándékosan... Tünedeznek el Clare dolgai, nem ott találja őket, ahová tette, és az ügyvédként dolgozó nő egy fontos ügyének aktája is eltűnik, a barátnője autóját megrongálják, és minden bizonyíték rá utal... de ő tudja, hogy Alice a hunyó a történetben. Vajon mit talál a lány múltjában, amikor végre rászánja magát, és Amerikába utazik? Vagy csak kezd begolyózni a megváltozott helyzettől, az elveszített identitásától, aminek meghatározó része volt Alice hiánya?

Két nővér. Az egyik egy manipulatív, bármire képes gyilkos. A másik egy paranoiás, féltékeny ügyvéd. De vajon melyikük hazudik?

Nem mondanám, hogy ez a könyv meglepett. Illetve de, meglepett: elég sok volt benne a logikátlanság. Elég béna magánnyomozókat fogadtak fel Clare-ék, mert csak annyi történt, hogy Patrick és Alice Kennedy, brit állampolgárok, megléptek, Amerikába költöztek, és felvették a Patrick és Alice Kendrick nevet. Ennyi. Őszintén szólva ha én magánnyomozó lennék, akit megbíznak azzal, hogy találjam meg őket, pár hét alatt meg is lennének. A csattanó, amikor kiderül, ki mozgatja a szálakat, az sem túl meglepő, mert a viselkedése alapján már sejteni lehet, illetve egyetlen momentum, egy ártatlan, apró jelenet árulta el számomra végleg, hogy ő áll a bosszúhadjárat hátterében. Az sem mondható meglepőnek, amikor kiderül, ki Clare apja. A történet bár logikátlan sokszor, az emberek viselkedése sem teljesen érthető, de mégis jó, és olvastatja magát. Azt mondanám, az ötlet és a stílus jó, de a kivitelezés nincs rendesen kidolgozva. A vége összecsapott, mintha vészesen közeledett volna egy előre meghatározott "kerethez", egy oldalszámhoz. Összességében mégis azt mondom, hogy lehetett volna rosszabb is. 

Köszönöm a lehetőséget az Álomgyár Kiadónak! Ha tennél vele egy próbát, a borítóra kattintva a kiadó oldalán elérheted:

Kíváncsi vagy egy jó krimire? Ne hagyd ki ezt!

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7913513727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása