Kalandra fel Ruminivel! - Rumini Kalandszoba

2018. január 11. 07:31 - Lizzy1

Megnyílt az ország első gyerekeknek szóló szabadulószobája, mely Berg Judit népszerű sorozatát, a Ruminit kelti életre. Két izgalmas pálya várja a kalandra éhes családokat a Bartók Pagonyban. Mi az egyiket már kipróbáltuk, és hamarosan sorra vesszük a másikat is.

2_18.jpg

1_37.jpgPicit több mint 10 éve látott napvilágot Berg Judit mesesorozata az ifjú matrózról, Ruminiről. Az egérfiú véletlenül felkerül a Szélkirálynő nevű hajóra, ahol egyből össze is barátkozik Balikóval, a szintén minden zűrbe belekeveredő matrózzal. Az ő kalandjaikról szóló sorozat mára már 7 kötetet számlál, amiből az egyik egy színdarab forgatókönyve is egyben. Több iskolában kötelező olvasmány, társasjátékok, horgolt figurák, pólók is készültek a kis egérfiú kalandjaihoz.

A könyvek a Pagony kiadó gondozásában jelentek meg, akik gondoltak egy merészet és a szabaduló szobák mintájára létrehozták a Rumini Kalandszobát az egyik budapesti könyvesboltjukban.

A téli szünet pont kapóra jött, hogy ki is próbáljuk. 3 gyerekkel mentünk végül (6, 7 és 9 évesek), és kíváncsiságból a 3 felnőtt is velük tartott. Picit aggódtam is, hogy szűkös lesz a hely ennyi embernek, de kényelmesen elfértünk.

Negyed órával korábban kell érkezni, de ez az idő elrepült a boltban nézelődve. Nem kevés könyvesboltban megfordultam életem során, de ennyire családcentrikusban még sosem. A Pagony alapvetően gyerek és ifjúsági könyvekre van berendezkedve, de bizony a felső polcok felnőttek számára vannak fenntartva. Amíg a betű függő fiam nem győzte mutogatni, hogy milyen jó könyvek vannak, addig az én szemem is meg megakadt 1-1 jónak ígérkező könyvön. Az egészen kicsiknek pedig külön játszó sarok van. Sőt, egy kávézó is van az üzleten belül. Jó hely, biztos hogy vissza foguk még térni, ha Budapesten járunk és van pár szabad óránk.

3_16.jpgMikor elérkezett az időnk, két animátor hölgy jött, hogy a helyszínre kísérjen minket és egy másik csoportot. Egy kis folyosón vezettek át minket, ami aranyos illusztrációkkal volt díszítve. Visszafelé a gyerekek minden képet kielemeztek, főként Budapest térképe tetszett nekik. Mosdó, asztal, székek és akasztók biztosították a kabátjaink, csomagjaink helyét (nekem egy zárható szekrény hiányzott az értékeknek), majd beléphettünk Rumini birodalmába, Egérváros kikötőjébe. Mintha egy másik világba léptünk volna, aprólékosan kigondolták és meg is valósították azt, amit Berg Judit papírra vetett.

Itt megkaptuk az animátoroktól az eligazítást: "minden mozog, aminek mozognia kell, de semmit nem szabad erőből mozdítani", Legnagyobb sajnálatomra fényképezni a szobákban nem szabad, csak a kikötőben, persze érthető okokból. Érdekes, de hasznos megoldásnak találom, hogy gyerekek felügyelet nélkül nem mehetnek be. Vagy eleve felnőttel érkeznek vagy az animátorok kísérik őket végig. Egyetlen hely volt, ahol ez nagyon jól jött, a megtalálandó tárgy elég magasan volt és a mi gyerekeinknek nem jutott eszébe, hogy annyira magasra nézzenek. Illetve eszköz nélkül el sem érték volna.

4_13.jpgA Szélkirálynő fedélzetére lépve Bojtos Benedek kapitány felkéri a két csapatot a küldetésük teljesítésére. Gongszóra indul az óra. 45 perc áll a csapatok rendelkezésére. Most a Holdbékák mocsara nevű pályán tettük próbára a gyerekeket, legközelebb a picit hosszabb, Vérszívó denevérbarlangon is átküzdjük magunkat. Az ajtón belépve egyből a mocsárban találtuk magunkat. Ezt elég élethűre sikerült megcsinálniuk, a csapat félősebb tagjai egyből elgondolkodtak rajta, hogy inkább kimennek. Persze aztán a megfejtendő feladat már izgalmas volt és gyorsan el is hagytuk az ingoványos terepet.

Sorra nyíltak az ajtók, jöttek az újabb agyat és testet is megdolgoztató feladatok, míg végül újra a kikötőben találtuk magunkat és a Kapitány elé járulva átadtuk a megszerzett tárgyat. Majd fotózkodhattunk a Varázstükörben és egy digitális kirakóval is megpróbálkozhattunk.

A díszletek hűen visszaadják a könyvből (és a színpadról) megismert világot. Szépek, igényesek, részletgazdagok. A feladatok nem bonyolultak, lévén kisiskolásoknak készült, de bizony volt, ahol még mi felnőttek se tudtuk egyből a megoldást. 
Biztos, hogy visszamegyünk még, és jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki szeretné megismertetni a gyerekével a szabadulószobák világát. Kellemes kikapcsolódás az egész család számára.

Tetszett, amit olvastál? Akkor kövess minket a Facebook-on is!

További információk a kalandszobáról: kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr613534353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása