...de kicsoda Miss Fitzgibbon?

2018. január 23. 07:41 - Carbonari

Könyvajánló - Clare Boylan, Charlotte Bronte: Emma Brown

fitz.jpg

Amikor ​Charlotte Brontë 1855-ben meghalt, már megírta új regényének két fejezetét, mely egy titokzatos leányról szól, és az írónő legnagyszerűbb művének ígérkezik a Jane Eyre óta. Csaknem 150 évvel később, Clare Boylan visszatér e figyelemreméltó töredékhez, és korabeli hangulatot megidéző, rejtélyes, lebilincselően izgalmas és fordulatokkal teli történetet varázsol belőle. 

Tehát dacára a másfél évszázaddal később megírt fejezeteknek, semmi, de semmi hiányérzetünk sem lehet: a tökéletes viktoriánus kori érzetet a világon semmi sem csorbítja, Miss-szek és Mr-rek járják egymás körül tapintatos táncukat, óvatoskodva minden lépéssel, elegánsan csattognak a sétapálcák, összhangban a legyezőkkel, és finomkodva kortyolják a kötelező öt órai teát.

Ebben dicsőség, jólét és a misztériumok uralta korszakban játszódik a történet. Miss Wilcox iskolát alapít erényes lánykák részére, és meglehetős nyugtalansággal várják, hogy a kezdeti soványka tanulói létszám bővüljön. Nem elfelejteni, hogy a Wilcox kisasszonyoknak ebből kellett fedezniük megélhetésüket, számukra nem állt támaszul férj, aki eltartotta volna őket!

Tehát ebben a lelkiállapotban leledztek, amikor elegáns hintó kanyarodik az iskola elé, és Miss Wilcox magára nyugalmat erőltetve, legszebb kesztyűjében, batiszt zsebkendőjével felvértezve indul a reménybeli legújabb növendéke és szülei elé. A család jól szituált, jómódú, sőt, dúsgazdagnak látszik. A külsőségek szemügyre vétele után nagyon fontossá válik számára az, hogy a kislányt tényleg ott hagyják és növekedjen az iskola bevétele.

Miss Matilda Fitzgibbon mint az intézmény leggazdagabb növendéke, különleges elbánásra kerül, amely aztán hamar meg is bosszulja magát: társai kiközösítik a nevelők folyamatos részrehajlása miatt.  Mr. Ellin - az egyesek szerint különc és hóbortos úriember, amúgy pedig a helyi ügyvéd -, aki az iskola közelében él és gyakorta megfordul ott, figyelmeztette is a Wilcox kisasszonyokat, hogy ennek a kivételezésnek nem lesz jó vége. A kisasszonyok értették, miről beszél az ügyvéd, de csak az lebegett előttük, hogy a lány gazdag, sőt, dúsgazdag és sokat hoz a konyhára, nem vadíthatják el maguktól holmi elsietett fegyelmezéssel.

Minden ment volna a maga útján, amikor az iskola felbontatlanul kapja vissza a postától a Mr. Fitzgibbonnak írt levelet, hogy sem a hely, sem a család nem létezik abban a megyében.
Ha egy vulkán törik ki az iskola környékén, az sem okozhatott volna nagyobb riadalmat a kisasszonyok között. Megbízzák Mr. Ellint, hogy óvatosan nézzen körül és tudakozzon abban a megyében, hogy ugyan kicsoda is lehet ez a Miss Fitzgibbon kisasszony...

Jó sokat írtam, mi? Pedig az első 19 oldal történéseit kaptad csak meg, a kötet pedig bőven 300 oldal feletti.

Mr. Ellin egy másik fiatal özvegy segítségével, Mrs. Isabel Chalfont-tal nyomába ered a rejtélynek. Nem elfelejteni, hogy a viktoriánus kori Anglia a modern bűnözés bölcsője! Felfedezésük nyomán olyan történetbe csöppennek, mely a XIX. századi Anglia magasságaiba és mélységeibe vezet, s kíváncsi, vizsgálódásnak induló nyomozásuk végül örökre megváltoztatja mindnyájuk életét.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

emma.jpg

 

 

Köszönjük, Lazi Kiadó!

 

Mr. és Mrs. Darcy. Érdekel? Kattints!

 

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8013576245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása