Festőiskola - Lépésről lépésre

2018. január 24. 07:58 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Festőiskola - Lépésről lépesre sorozat

Festeni mindenki tud - hiszen minden gyerek imád rajzolni, festeni, mázolni, kisebb-nagyobb tehetséggel, de töretlen lelkesedéssel. Ezek a könyvek bemutatják az akrilfestés, az olajfestés és a vízfestés minden csínyját-bínját, hasznos tippekkel, trükkökkel, a festékek egyedi tulajdonságaival megfűszerezve az alkotni vágyók olvasmányát. 

A sorozatot a spanyol Jordi Vigué szerkesztette még a kétezres évek elején, és tavaly hozta el hozzánk a Kossuth Kiadócsoportba tartozó Ventus Libro Kiadó. A Festőiskola - lépésről lépésre sorozat háromféle festést, háromféle festéket mutat be: a vízfestést, az akrilfestést és az olajfestést. A könyvekben található bemutató festményeket és vázlatokat mai spanyol művészek készítették, de minden technika esetén bemutat egy régi, klasszikus festő művét is.

A vízfestés

Ez az egyik legalapvetőbb technika, ezzel ismerkedünk meg már óvodában, általános iskolában is. Az akvarell lényege, hogy a vízzel hígítható festék a folyadék hatására könnyedén szétterül az adott felületen, gyorsan szárad, és hatásos gyakorlóeszköz, mielőtt bevetnénk a komolyabb festékeket, technikákat. Különböző módszerekkel, kizárólag vízfesték használatával a lehet legkülönfélébb képeket alkothatjuk meg, dolgozhatunk száraz és nedvas alapra, papírra, fára, vászonra is. Delacroix és Cézanne is előszeretettel alkalmazta ezt a sokoldalú és könnyen felhasználható festéket.

Michael David Sorensen alkotása akvarellel, aki bámulatosan bánik a színekkel!

Az akrilfestés

Az akrilfestés a festészeti eljárások közül az egyik legújabb módszer, először a hatvanas években kezdték el alkalmazni. Különlegessége, hogy olyan változatos eszköztárat biztosít, amelyekkel szinte bármilyen stílusban lehet festeni. Könnyen alkalmazható, nem igényel hígítószert, terpentint, vagy egyéb oldószert, vízzel oldható, hígítható. Gyorsan szárad, de sűrű, fedőfestékként is alkalmazható, a színeket lehet keverni, és a színe erős, tartós, száradás után is színtartó hosszú ideig. Az igen változatos felhasználási módok miatt a ma kreatív, DIY-os emberének nélkülözhetetlen társa. Különféle médiumokkal meg lehet változtatni a festék tulajdonságait, de ezek nélkül is ez számít a legsokoldalúbb festékfajtának. A könyv bemutat néhány alapvető technikát, hogy hogyan lehet hatásosan árnyékolni, térben ábrázolni, de láthatjuk, milyen gyönyörűen keverednek vagy épp fedik el egymást a színek.

Bob Ross akrilfestménye

Az olajfestés

Az olajfestés az egyik legbonyolultabb festési eljárás, elsajátításához ismernünk kell a színek tulajdonságait és a felviteli módokat egyaránt. Rengeteg gyakorlás szükséges hozzá, hogy a lehető legtöbb technikát elsajátítsuk. Az olajfesték kizárólag oldószerrel, terpentinnel vagy különféle festőszerek keverékével oldható és hígítható. Ezeket kikeverhetjük házilag is, használható hozzá terpentin, lenolaj, dammarlakk, mindegyikből egy-egy rész, ez a festőszer a legalapvetőbb, legáltalánosabb festőszer. Persze eltérő arányokkal és különleges olajokkal, lakkokkal más-más hatásokat érhetünk el. Az olajfestésnek van egy fontos szabálya: a zsírosabbat a soványabbra szabály, ami alól nem lehet kitérni. Ez annyit tesz, hogy a legtöbb olajfestmény sok rétegből áll össze, az első rétegnek mindig a legsoványabb, legkevesebb olajat tartalmazó rétegnek kell lennie, míg a legfelső, utolsó rétegnek a legolajosabbnak. Azért van erre szükség, mert minél több olajat tartalmaz a festék, annál lassabban szárad, és elcsúfítja a képet, ha a felső réteg már megszáradt, amikor az alatta lévő még nem. Az olajfesték színei keverhetőek, és felvihetőek bármilyen alapra. A könyv a technika alkalmazásának bemutatását egészen az alapoktól kezdi, és igen nagy hasznát láttam én is, mivel mostanában ismerkedem a vászonra való olajfestéssel. Sajnos még nem mertem kipróbálni sok mindent, de azt már látom, hogy az olajfesték a különféle festőszerek, lakkok és olajok hatására más-más módon viselkedik. Ez az a festészeti eljárás, amelyet tényleg sokat kell gyakorolni, amelynek vannak bizonyos megmásíthatatlan aranyszabályai, de kétségtelenül ezzel lehet a legváltozatosabb, legszebb képeket alkotni.

Egyik kedvenc festőm, Peder Mørk Mønsted alkotása

Ezek a könyvek jól bemutatják mindhárom alapanyagot és a velük való alkotást, ajánlom mindenkinek, aki szeretne megismerkedni a festészeti eljárások alapjaival. Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadócsoporthoz tartozó Ventus Libro Kiadónak! Be kell vallanom, hogy miközben képeket kerestem a poszthoz, lett egy új kedvenc modern festőm is :) A kiadványok a borítóképekre kattintva elérhetőek kedvezményes áron, de ha valakit mindhárom kötet érdekel, ide kattintva csomagban, nagyobb kedvezménnyel érhető el!

Még a festők is emberek?! Ismerkedj meg nagy festők különös szerelmeivel, kattints ide!

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5713592699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása