Tudtad, hogy Magyarországon van Európa legnagyobb buddhista sztúpája?

2018. január 28. 07:39 - GReni

Több ezer évre visszanyúló ázsiai hagyomány övezi a sztúpák építését. Ezeknek a szakrális építményeknek a buddhizmus tanai szerint élő erejük van, mely áthatja és védelmezi környezetüket és az embert, valamint harmóniát, fejlődést, gazdagságot teremtenek, és megszabadítanak a negatív energiáktól. 

sztupa_zalaszanto_kt_48_2_inbox1200x630.png

Zalaszántói Béka Sztúpa (Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Aki nem járatos a buddhista építészetben, attól jogos lehet a kérdés: mi is az a sztúpa? Egyike a legrégebbi vallási építményeknek. A legenda úgy szól, hogy Buddhát halála után elhamvasztották és nyolc egyszerű földhalomba temették relikviáival együtt. Ezeket nevezték el sztúpának.

Mára sokat változtak a sztúpák, melyek alapvetően öt fontos építőelemből állnak. Négyszögletes alapra épülő félgömb alakú boltozat jellemzi, mely egy kúp alakú csúcsban végződik, valamint elmaradhatatlan eleme egy sarló és egy korong. Ezek a stílusjegyek szimbolizálják az öt elemet: a földet, a vizet, a tüzet, az űrt és a levegőt. 

A legöregebb sztúpa az indiai Sarnath-ban található. A ma látható Dhamek Stupa-t 500-ban építtette Ashoka, Mauryan királya, hogy az felváltsa az eredetileg i.e. 249-ben épített sztúpát.

dhamek-stupa-ili-33-ogimg.jpgDhamek Stupa, Sarnath

Magyarországon ma hét sztúpa található, melyek közül három szabadon látogatható. Ezek közül kettő Nógrád megyében található (Becske, Tar), valamint a legnagyobb, a zalaszántói sztúpa. A további négy megtekintésére is van lehetőség, de ezek magánterületen vannak, így előzetes egyeztetés szükséges a látogatásukhoz (Budapesten kettő, Budakeszi, Uszó).

Európa legnagyobb sztúpája a Béke Sztúpa nevet kapta és Zalaszántó éke. Ez a 30 méter magas és 24 méter széles különleges épület a 316 méter magas Világosvár hegyről néz a Balatonra. Az itt található Buddha szobor Dél-Koreából származik, emellett Buddha tanításai, ereklyéi és egy 24 méter magas életfa is megcsodálható belsejében. 

Buddha szellemét, bölcsességét, minden élőlényhez fűződő együttérzését és szeretetét jelképezi ez a sztúpa, mely a béke, a boldogság és a megvilágosodás jelképe. 1993. június 17-én ünnepélyes keretek között avatta fel maga a 14. Dalai Láma, Tenzin Gyatso.

A Béke Sztúpa nyitva tartási időben ingyenes látogatható, sőt meditációkat is tartanak a Milarepa Meditációs Központ, ahol ajándékbolt is található.

meditacios-haz-660x437.jpgMilarepa Meditációs Központ

Tetszett, amit olvastál? Akkor kövess minket a Facebook-on is!

Ha pedig kíváncsi vagy Magyarország gyönyörű kastélyaira, kattints!

Képek forrása és további információk a Sztúpa weboldalán: kattints!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1513577677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása