Mr. Putyin és az ő országa

2018. február 16. 07:24 - Carbonari

Könyvajánló - Oliver Stone: Putyin-interjúk

putyin_1.jpg

Ha számodra magyarázatra szorul, ki Vlagyimir Putyin, a könyvet nem neked írták.
Ha pontosan tudod, ki Vlagyimir Putyin... várjál, nem jó.
Pontosan legfeljebb Vlagyimir Putyin tudja, ki Vlagyimir Putyin.
Utána Oliver Stone következik a témában.
Ő talán valamennyire tudja, ki Oroszország első embere.

Az Alexandra Kiadó nagy fába vágta a fejszéjét: Oliver Stone könyvét dobta piacra tavaly a negyedik negyedévben, Putyin-interjúk címmel.

Ma Magyarországon mindenki tudja, ki Vlagyimir Putyin.
Mindenki.
Aki mégsem, az oly mértékben tájékozatlan, hogy nem is érdemes szót vesztegetni rája.
Putyin Oroszország első számú embere, aki hat a világpolitikára.

Oliver Stone már kicsit keményebb dió a magyar olvasók számára, de nem feltörhetetlen, ellentétben (meggyőződésem szerint) Putyinnal. Stone Oscar- és Golden Globe-díjas rendező, akinek több filmje is ismeretes nálunk: A szakasz, Született július 4-én, Ég és föld, Amerika elhallgatott történelme. Ezek nálunk is sok nézőt megnyertek maguknak.

A könyv egy dokumentumfilm anyagát tartalmazza, kibővítve, átdolgozva, amely interjúsorozat Putyinnal készült 2015 és 2017 között az amerikai Showtime televíziós csatorna számára. Stone elsőként jutott be úgy Vlagyimir Putyinhoz, hogy hosszú és szerteágazó interjút tudott vele készíteni.

A kötet tíz beszélgetés anyagát tartalmazza, amely Putyin gyerekkorától kezdve Sztálinon, Oroszország belső ügyein, hatalomra jutásának történetén, kiberhadviselésen át a legégetőbb világpolitikai gócokig mindenről szót ejt. Putyin ravasz és rettenetesen tehetséges ember. Amíg olvastam a könyvet, folyamatosan mosolyogtam. Miért? Mert az járt az eszemben, hogy hagyjál már... még hogy ez a valóság és a 100% valóság... ugyan már... Egy testileg, szellemileg végtelenül képzett emberrel állunk szemben, aki pontosan annyit mond el, amennyit akar, pontosan annyit csúsztat, amennyit akar. Azaz egyszerre mond mindent és semmit.

stone.png

A szerző, Oliver Stone Putyinnal

Ki is Vlagyimir Putyin?
Sportember, akinek vérében van a fegyelem, de agresszív, ha arra van szükség.
Volt KGB-s, akinek vérében van a megtévesztés, az operatív ismeretek végtelen tárháza és ehhez eszközök is bőséggel.
Jogász, akinek vérében van a simulékony és hatékony nem hagyom magammal packázni az államot sem. Azt főleg nem. Jogász, akinek a kiskapukon való beslisszanás nem okoz semmiféle problémát se nemzetközi, sem hazai téren.
Politikus, akinek vérében van a fenti erényeket nem parlagon hevertetni.
Politikus, aki nagy ember, akinek helye van a történelemben és neve bekerül a történelemkönyvekbe.
Minden más már csak nézőpont és értelmezés kérdése.

Miért olvasd el mégis ezt a könyvet? Mert Oliver Stone sem kispályás a maga területén, és a kérdések közötti húzd meg-ereszd meg játék képes rávilágítani események mozgatórugóira, már ha képes vagy a sorok között olvasni. Nincsenek tabuk, Stone gátlástalanul kérdez, Putyin pedig elegánsan mondja néha ... amit mond. Élvezetes párbaj, figyelni kell, mikor ki iskoláz le kit. Finoman, elegánsan, ahogy illik két ilyen formátumú nagyágyúnál. Nagyot nevettem, amikor Stone személyes biztonsága felől érdeklődött Putyinnál, már hogy mennyire paranoiás ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Mire Putyin: "...akinek az a sorsa, hogy felakasszák, nem fog megfulladni". Annyira putyinos ez a válasz, de annyira. Csak gondolj bele, csak mélyedj el ebben a mondatban. Minden benne van, ami, aki maga Putyin.
A könyv végén alapos jegyzet- és forrásanyag áll azon olvasók rendelkezésére , akik egy-egy témába mélyebben szeretnék beleásni magukat.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezményesen szerezheted be!

putin.jpg

 

Köszönjük, Alexandra Kiadó!

 

A legsötétebb óra. Érdekel? Kattints! 

 

Ha érdekelnek a könyvújdonságok, hogy mit olvass és mit ne, kövess bennünket a  Facebookon!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5613629138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása