A véletlen és a végzet mindannyiunkat összeköt

2018. február 19. 07:48 - Carbonari

Könyvajánló - David Mitchell: Szellemírók

david.jpg

Minden mindennel összefügg, 
állítja David Mitchell a Szellemírókban, 
ugyanúgy, ahogy a mára kultikussá vált Felhőatlasz 
című regényében. 
És tényleg. 

A Cartaphilus Kiadó gondozásában tavaly jelent meg újra a 2004-es Ulpius-házi kiadás után David Mitchell regénye, a Szellemírók. Az eredeti magyar kiadás után eltűnt a kereskedelemből a példány, de a kötet mondanivalójának időszerűsége nem, így erre tekintettel ismét megjelentek a boltok és az online webshopok polcain a példányok.

A mű tíz, egymástól látszólag teljesen független novellát tartalmaz, ami óriási tévedés: minden mindennel összefügg. A tartalmat olvasás után elemezni nehéz, sok szálon, sok helyen futó cselekmény. Járunk Okinawán, Tokióban, Hongkongban, Kínában, Mongóliában, Szentpétervárott, Londonban, Clear-szigeten (akárhol legyen is), az Éjszakai Gyorson (FM 97.8, de nehogy keresni kezdd!), és a végén valahol, akárhol egy metrókocsiban, a föld alatt.

Megismerjük a gyilkos japán szekta tagját, a tokiói lemezárust, a hongkongi angol ügyvédet, a kínai öregasszonyt a Szent Hegyről, a szentpétervári teremőrt, a londoni dobost, az ír atomfizikust, a New York-i rádióst, és a mongol szereplőket. 

MI a közös a helyszínek és a szereplők csoportjaiban?
Minden és semmi?
Ha minden, akkor mi minden?
Ha semmi, akkor mi végre az írás?
Ha jól figyelünk, akkor felfedezzük a kapcsolódási pontokat téren és időn át. Olyan mű ez, amely visszajár kísérteni olvasás után, akár évek múlva is. Állsz a metrón, és ha tömeg van, megborzongsz, mert eszedbe jut a könyv utolsó két lapja. Múzeumban jársz, és a szentpétervári teremőr esete ötlik az eszedbe. Rádiót hallgatsz, ahol valami elmebetegnek tetsző telefonálását keverik le éppen, és egyből beugrik az Éjszakai Gyors (FM 97.8), és megint megborzongsz.

A könyv hat rád. A cselekmény hat rád. Te hatsz a világra.
A kör bezárult.
A történelem örök körforgása ez a mű személyes sorsokon keresztül, akik bedarálódnak, fanatizálódnak, közömbösek, közönyösek, nagyszerű zenei ízlésűek, könnyelműek, tépelődők, sajátos becsület mentén élik vagy pusztulják életüket. Amikor végigmentél a kilenc novellán, mindent megértesz. Legalábbis azt hiszed. A tizedik cím pár lapból áll csupán, és innentől vagy tényleg mindent megértettél, vagy összezavarodva elkezded elölről olvasni az egészet, hogy MI VAN?

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezményesen beszerezheted!

szellem.jpg

 

 

Köszönjük, Cartaphilus Kiadó!

 

A főkép a szerzőt, David Mitchell-t ábrázolja.

 

Az érzelmek óceánján Jojo Moyes-sal. Érdekel? Kattints!

 

Ha érdekelnek a könyvújdonságok, hogy mit olvass és mit ne, kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr813645074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása