A budapesti nyakék

2018. március 08. 06:21 - Carbonari

Könyvajánló - Ayelet Waldman: A budapesti nyakék

pava.jpg

1945, a második világháború vége.
Amerikai fiatalember, budapesti nyakék,
holokausztot túlélt lány, reménytelen szerelem, 
az Aranyvonat a múltban és a jelen küzdelmei egy titok megfejtése érdekében.
Ne mondd, hogy nem kezdted el keresni a lehetőséget a könyv elolvasására...

Az Európa Kiadó még tavaly november táján fellebbentette a hírt Ayelet Waldman könyvéről, amely 2018 elején meg is jelent A budapesti nyakék címmel. A tartalom ismeretében körülbelül még 2 másodpercet vett el az életemből a mű kívánságlistára tétele, január végétől pedig folyamatosan vallattam az Európa Kiadó honlapját, hogy megjelent-e már.

Amikor hazaérkezett, mindent félretettem - ami nagy szó, mert paralel legalább három könyvet olvasok, és ezekből mindig van egy legalább, ami erősebben érdekel, mint a másik kettő. Most ez is félbe lett hagyva, hogy belevágjak A budapesti nyakék titkába.

Persze, olyan hívószavak operáltak, mint II. világháború, Aranyvonat, Salzburg, holokauszt, reménytelen románc, és mindez az Európa Kiadó gondozásában, ergo, nem lehet se nyálas, se unalmas. Megdöbbenéssel láttam, hogy még senki sem csillagozta a molyon, nem is értem. Legfeljebb az enyhítette a megrökönyödésemet, amikor megnéztem, hányan tették kívánságlistára, hányan szeretnék elolvasni. Akkor csak még nincs érkezésük megvenni, vagy pénzük nincs rá, de be fogják szerezni.

A cselekmény: az ékszer, amely körül bonyolódik a történet, egy ​pávát formázó, élénklila és zöld tűzzománccal díszített, ékköves medál. Ezt lopja el Jack Wiseman, aki 1945-ben az Aranyvonat értékeinek őrzésével volt megbízva. Mielőtt pálcát törünk felette, hogy eltulajdonított egy jelentős értéket, tájékozódjunk kicsit az ügy körülményeiről.ayalet.jpg

Jack Wiseman hosszú úton jutott el utolsó szolgálati helyéig, Salzburgig. Útját halottak, nyomor, kétségbeesés kísérte. Látott haláltáborokat és túlélőit, amíg az amerikai sereg vonulása utol nem érte a Magyar Nemzeti Bank aranykészletét, devizatartalékait, és a deportált zsidóktól begyűjtött értékeket Nyugatra menekítő Aranyvonatot. Jack remekül beszélt németül, így előbb tolmácsként vett részt a vonat magyar parancsnokának kikérdezésében. Később ő lett a felelőse a vonat Salzburgban történő kipakolásának és lehetőséghez mérten való felleltározásának, ezek után pedig a raktár gondnoka lett. Jack-et zsidó származása miatt egyre érzékenyebben érintette, hogy feljebbvalói lazán értelmezték a felelős őrzés gondolatát, és neki lépten-nyomon kiszolgálnia kellett bárkit, aki nagyobb sarzsival rendelkezett, mint ő, a raktár értékeiből. Tiltakozását gyakran meg sem hallgatták, ami óriási elkeseredettséggel és meghasonlással töltötte el őt.

Ebben az érzékeny állapotában érte utol őt a szerelem. Vesztére egy haláltábort túlélt lányba, Jakab Ilonába habarodott bele. Ilona tüzes temperamentumú, gyönyörű magyar nő, aki a holokauszt jogfosztottjaként mindenét elvesztette, családját, értékeit, hitét. Ami megmaradt belőle, az alkalmatlanná tette szinte minden normális emberi érzésre. Mi lesz a sorsuk, az amerikai hadnagy és vészkorszakot túlélt nő szerelme kibontakozhat-e? Mi okozta Wiseman pálfordulását, hogy az addig oroszlánként őrzött vagyont ő maga dézsmálta meg?

A jelenben Jack Wiseman haldoklik. Unokája, Nathalie kíséri őt élete utolsó napjaiban. A lány éppen egy párkapcsolati válságot lezáró válás után keresi önmagát, útját, megkeseredve, csalódástól kimerülten, szinte céltalanul. Jack úgy gondolja, hogy a nyakék titkának kibogozása gátat vethet unokája elkeseredésének, és megmutathatja számára azt, hogy a világ minden baja nem a miénk.

Nathalie tehát útnak indul, hogy fényt derítsen egy titokra (kié a nyakék), és megnyugvást találjon saját élete kérdéseire.

Végül pedig egy pszichiáter esettanulmányából fény derül a nyakék igazi történetére.
Igen.
Ami, meg kell, hogy mondjam, egyáltalán nem kötött le. Talán azért, mert rettenetesen nem érdekel egyetlen feminizmussal kapcsolatos történet sem? De ez nem baj, a lényeg, hogy addig faltam a könyvet, és ha sosem tudom meg a nyakék "igazi történetét", számomra akkor is teljes a mű. Vannak történetek, amelyeket nem szabad befejezni. Hiszen annyi ilyen van, amely a képzeletemre bízza a véget, nem?
A lényeg, hogy örömmel olvastam a művet, élvezettel mártóztam bele jelen, múlt történéseibe, nevettem és sírtam együtt a szereplőkkel. A kötet megérte minden forintját.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre a kedvezményes beszerzéshez!

nyakek.jpg

 

 

Leningrád, egy kiéheztetett város. Érdekel? Kattints!

 

 

Ha érdekelnek a könyvújdonságok, hogy mit olvass és mit ne, kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8613663704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása