Csak kitaláltalak?

2018. március 10. 07:45 - GReni

Könyvajánló - Francesca Zappia: Csak kitaláltalak?

"Történet Alexről, a végzős gimnazistáról, aki skizofréniával küzd, és aki nehezen tudja eldönteni néha, hogy amit lát, az a valóság-e, vagy csak elképzeli. Vicces, provokatív könyv, amelyben néha az olvasó sem tudja, mi a valóság, és mi nem az."

made-you-up.jpg

"A legeslegelső barátom csak hallucináció volt: látványos belépő az új, őrült életemhez."

A történet főszereplője Alex, akinél hétéves korában jelentkeztek először a skizofrénia tünetei, majd tizenhárom éves korában diagnosztizálták is vele, később pedig elébiggyesztették a paranoid jelzőt is. Gyógyszerekkel próbálták kordában tartani a vízióit, hallucinációit, de ennek ellenére sokszor csak nehezen tudja eldönteni, hogy mi a valóság és mi a képzeletének szüleménye. Egész életében csak arra vágyott, hogy ő is normális lehessen.

SkizofréniaOlyan hasadásos elmezavar, melyben a gondolatok, érzések és csele­kedetek közötti összhang felbomlik. Nem azonos a többszörös személyiséggel. Tünetei pl. összefüggésükben értelmetlen szavak használata, üldöztetési téveszmék, koncentrációs zavarok, hallucinációk. (Forrás: Idegen szavak kéziszótára)

Alex végzős gimnáziumi évében iskolát vált, csak azt szeretné, hogy nyugodt körülmények között leérettségizhessen. Ám, az élete közel sem ilyen egyszerű. Első napján tíz év után először felbukkant első barátja, Miles, aki talán csak képzeletének szüleménye, fogalma sincs mit tegyen. Megtanulta kezelni a hallucinációkat, módszereket dolgozott ki, hogy meg tudja különböztetni őket a valóságtól.

Miles elsőre egy tipikus nagyképű, bosszantó, seggfej. Ahogy apránként kibontakozik a történet, úgy ismerjük meg egyre jobban Alex-et és vele együtt Miles-t, aki mellékszereplőből főszereplővé növi ki magát. Persze kiderül, hogy több lakik abban a fiúban, mint amit elsőre gondolt róla Alex. Ráadásul az élete korántsem olyan felhőtlen, mint azt próbálja elhitetni a körülötte élőkkel.

Egy új iskolában mindig kemény, főleg ha egy már összeszokott társaságban szeretnénk helyet találni magunknak. Ha mindezt megspékeljük egy adag hallucinációval, na az úgy már tényleg durva. Bár a szerző egy komoly mentális betegséget választott a történethez, egyáltalán nem nyomasztó a regény. Megvan a maga harca vele Alex-nek, de a betegség inkább mellékszereplőként van csak jelen az események között.

"Einstein szerint őrültség ugyanazt tenni újra és újra, és azt várni, hogy az eredmény más legyen. Én folyton fényképeket készítettem, remélve, hogy ha rájuk nézek, tudni fogom, mi volt hallucináció, és mi nem. Mindig ellenőriztem a terepet, remélve, hogy egyszer majd paranoiamentesen fogok tudni sétálni. [...] Ha mások szerint nem is voltam őrült, Einstein szerint tuti biztos, hogy igen."  

Mind jártunk iskolába, pontosan tudjuk, hogy jó pár furcsasággal találkozhat az emberek eme nemes intézmény falai között. De azt gyanítom ennél furább hellyel tutira senki nem találkozott. Az igazgató különös vonzalmat mutat egy eredményjelző tábla felé, egy 20 éve az álmennyezetben elveszett kígyó, akit ma is látni vélnek időnként, egy különös klub, amiknek célja, hogy a lehető legtöbb embert valami ízetlen tréfa áldozatává tegye, és ott van a klub/szekta Főnöke, Miles, akitől az iskola minden diákja és alkalmazottja összetojja magát. Időközben súlyos titkok kerülnek elő a múltból.

Emellett jelen vannak a tipikus gimis hierarchiai harcok. Van a krém, az elit, gazdag, jó külsejű, jó sportoló, menő arcok és van mindenki más. Utóbbi csoportba tartoznak azok, akiket halálra szívatnak, mert valamiért kilógnak a sorból vagy csupán épp kéznél vannak.

Egy jól megírt történet, ami sodor magával. Mégis a legjobban az tetszett, hogy az író elérte, hogy ne csak Alex legyen kétségek között. A végén már sokszor nekem sem volt fogalmam róla, hogy ki igazi és ki nem. Azon járt az agyam, hogy vajon ebből a történetből mi az, ami tényleg megtörtént a valóságban, és mi az, ami csak Alex fejében zajlott le. És mindenképp meg kell említenem a Jósgolyót, mely meghökkentő és egyben mókás eleme a történetnek. Tökéletesen passzol a kétségek között vergődő leányzóhoz. Egy nagyon érdekes könyv, amit érdemes elolvasni.

csak-kitalaltalak-kiteritett-ok-b1-mod.jpgA kötetet a Ventus Libro Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A képre kattintva kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapján!

Tetszett, amit olvastál? Akkor kövess minket a Facebook-on is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2413397153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása