Nyugtalanság

2018. március 13. 07:39 - GReni

Könyvajánló - Jesper Stein: Nyugtalanság

Az elmúlt években a skandináv krimik térhódítása cáfolhatatlan. Megérkezett Magyarországra a Kossuth Kiadó jóvoltából Jesper Stein debütáló regénye, a Nyugtalanság, mely Axel Steen detektív munkájába enged betekintést. Ez a krimi egy sorozat nyitó epizódja, és sokat sejtet sikeréről, hogy Dániában már öt kötet megjelent. Reméljük a kiadó elhozza hazánkba a sorozat többi részét is, mert a nyitány izgalmasra sikerült.

2_22.jpg

A stílus kedvelői már megszokhatták, hogy a főhősök általában valamilyen válságon mennek keresztül. Nincs ez másként Axel Steen helyettes főfelügyelővel sem, aki amellett, hogy hipochonder, drogproblémákkal küzd, lázálmai elnyomására hasist használ. Elvált szülőként nem könnyű az élet, de igyekszik mindent megtenni, hogy jó apja legyen az öt éves Emmának, persze mindig akadnak bukkanók. Ráadásul az sem könnyíti meg a helyzetét, hogy volt felesége Cecilie, Axel felettesével kavar.

Nem elég a magánéleti zűr, a munkahelyén sem éppen fenékig tejfel az élet. Axel szokatlan nyomozati módszerével a többség nincs kibékülve, emiatt nem örvend túl nagy népszerűségnek. Teljes erőbedobással veti bele munkájába a gyilkossági csoportnál. Gyanítom azért, mert addig sem kell a magánélete miatt aggódnia.

A szerző Koppenhága lerobbant, zűrös városrészébe, Nørrebro-ba kalauzolja az olvasókat. Elég részletes képet kapunk a helyszínről, az itt élőkről, szokásaikról, kultúrájukról. A városban komoly zavargások adnak munkát a helyi rendfenntartó erőknek, amikor az itt élők az ifjúsági központ lebontása elleni tüntetése kirakat zúzásba, macskakő hajigálásba, autók felgyújtásába torkollik. A városrészben található temetőben az események kellős közepén egy símaszkot és katonai csizmát viselő férfi holttestére bukkannak. Nincsenek tanúk, semmi és senki sem gyanús.

De hogyan követhet el bárki észrevétlenül egy gyilkosságot állandó rendőri jelenlét mellett? Na, ez azért felettébb gyanús. Az esetet csak tovább bonyolítja, mikor azonosítják a férfit, aki a balkáni-kábítószer-kereskedelemmel hozható kapcsolatba. Az idáig szépen, lassan felépített történet felgyorsul, az események felpörögnek, pláne mikor bekerül a képbe a titkosszolgálat, így a problémás detektívnek együtt kell dolgoznia velük az ügy felgöngyölítésén. Ez mindkét félnek okoz fejfájást szép számmal.

A regény nem hagyja pihenni az olvasó agyát, a végére már mindenki gyanús. Felbukkan, majd el is tűnik egy különös videó, amelyen látható a gyilkos. Kinek volt hozzáférése? Kinek áll érdekében hátráltatni a nyomozást? Amikor pedig újabb holttestek keresztezik a nyomozók útját, a kérdések tovább záporoznak. Tetszett, hogy majdnem a legvégéig sötétben tapogatózunk, miközben a kirakós darabkái a helyükre kerülnek. Egy mozgalmas, pörgős, látványos történet. Néhány klisébe azért belefutott a szerző, de jól olvasható, jó párbeszédekkel felépített, jól átgondolt története megbocsáthatóvá teszi ezeket az apró bakikat. 

borito_4.jpgA kötetet a Kossuth Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A képre kattintva kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapján!

Tetszett, amit olvastál? Akkor kövess minket a Facebook-on is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2513534775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása