Egy elit katona beszámolója a 21. század legmodernebb terrorelhárító gépéről

2018. március 19. 00:05 - GReni

Könyvajánló: Brett Velicovich - Christopher S. Stewart: Drónharcos

"Vajon ​veszélyes gyilkosok vagy szelíd madarak? Brett Velicovich csaknem egy évtizeden át központi szerepet játszott az új típusú hadviselésben: pilóta nélküli légi járműveket, drónokat használt arra, hogy levadássza a világ legveszélyesebb terroristáit."

predatordrone-587867212.jpg

A 21. század robbanásszerű technológiai fejlődése nemcsak a magánszférában hozott látványos változást, hanem egy új típusú hadviseléshez vezetett. A pilóta nélküli gépek, a drónok nélkülözhetetlenné, rendkívül értékessé váltak.

A könyv szerzője, Brett Velicovich egykori elit katona, "csúcstechnológiás kopó", aki a terror elleni háború legveszélyesebb gócpontjaiban dolgozott. Csapatával drónok segítségével több mint tíz éven keresztül erőt mutattak és lecsaptak az ellenségre. Könyvében erről az új hadviselési formáról és ebben betöltött szerepéről mesél az olvasóknak. Segítségére volt a könyv megírásában Christopher S. Stewart, a Wall Street Journal Pulitzer-díjas oknyomozó riportere.

"A drónokkal fürgébbek lehetünk, mint a terroristák, így mindig előttük járhatunk egy lépéssel. Célkijelölő és elfogóegységeink gondoskodhatnak arról, hogy a célszemélyeknek egyetlen perc nyugta sem legyen. [...] Oda mentünk, ahová az ellenség; ugyanolyan dinamikusan mozogtunk, mint ő. Árnyékként tapadtunk rá."

El nem tudom képzelni milyen érzés lehet életről és halálról dönteni. De ott volt ez a fiatal, 25 éves katona, aki a legjobb hírszerző hálózatra támaszkodva, s egy maroknyi amerikai katonához tartozva kijelölte a célpontokat és elrendelte a kivégzésüket. Tették mindezt úgy, hogy csupán nagyon kevesen tudtak a hadsereg elit csapatának, a Deltának a létezéséről.

Nem kis feladatokat kellett véghezvinniük. A hadsereg egyik leghalálosabb drónosztagának feladata többek között például az al-Káida, és elődje, az Iraki Iszlám Állam felszámolása volt. A világ legveszélyesebb terroristáit vadászták le, mind a háborús zónákban, mint az Egyesült Államok egy-egy békés városában.

Neveket, pozíciókat, valamint titkos taktikai, hadműveleti elemeket ugyan több esetben meg kellett változtatnia, de így is elég komoly és összefoglaló képet kapunk a kiképzéséről, majd a bevetéseiről, a hónapokig tartó megfigyelésekről, az akciókról, a túszmentésekről és a veszélyes elemek kiiktatásáról. Nekik köszönhetően a földi alakulatoknak már nem kell vakon bemenniük egy-egy viperafészekbe. Ma pedig már egy akció sem zajlik le drónok nélkül. 

Ezzel a hiánypótló művel betekintést nyerünk a 21. század háborúinak természetébe. Köszönöm, Athenaeum Kiadó!

1434968_2.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel szerezheted be!

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1013708364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása