Ma szinte népbetegségnek számít a súlyfelesleg, kisebb vagy nagyobb mértékben, de a legtöbbünket érinti. Ez az egészségtelen, mozgásszegény életmódra, rossz táplálkozásra vezethető vissza, de ez a kisebb baj. A nagyobb probléma az, hogy számtalan betegség felerősítője, sőt, okozója ez a vegyszerekkel, rossz levegővel, rossz táplálkozással leélt élet. Az egyik központi probléma a túlságosan sok szénhidrát. Ez a szakácskönyv több, mint 100 recepttel segít, hogy egy picit egészségesebb ételeket vegyünk magunkhoz.
A diéta nem azt jelenti, hogy éhezünk, koplalunk. Ennél rosszabbat nem is nagyon tehetünk. Nem is azt jelenti, hogy sanyargatjuk magunkat ízetlen kajával. Az egészséges táplálkozás nem egyenlő a rossz ízzel, sőt. Nézzünk pár példát erre!
A könyv nem meglepő módon a reggelikkel kezd: bőséges tojásos lakomák, omlettek, rántották, főtt tojások, lepények. Az én kedvencem a mini frittata lett.
Mini frittata
Hozzávalók (12 db-os muffinformához)
- 4 nagy tojás
- 60 ml teljes tej (legalább 3,5% zsírtartalmú tej)
- csipet só, fekete bors
- 60 g vékonyra szeletelt prosciutto felaprítva
- 20 g reszelt parmezán sajt
- 1 ek apróra vágott friss petrezselyen
- olaj a forma kikenéséhez
A tojásokat a tejjel és a hozzávalókkal enyhén felverjük, majd a muffonformát kikenjük olajjal, és beletöltjük a formákba. 8-10 perc alatt, 190 °C-on megsütjük (nekem kicsit több kellett, kb. 12-13 perc alatt lett kész).
Melegen tálaljuk. Figyelem! A muffinformát kitakarítani utána kész rémálom volt, kikenés ide vagy oda! Érdemes vagy szilikonformában sütni, vagy papírral kibélelni esetleg :)
A könyv szépen halad sorban, előételek, főételek, desszertek váltják egymást, most egy olyan főétel receptjét osztanám meg veletek, amit már majdnem megsütöttem. Majdnem. Végül az tántorított el, hogy a hozzávalók nagy részét nem sikerült beszereznem. Ugyanis az Ázsia Bt-ben hosszú métereken állt a sor, szóval ahogy beléptünk... léptünk is ki onnan :) De egyszer majd, amikor nem épp négynapos hosszú hétvégére (vagy apokalipszisre, ezt még nem tudtam eldönteni) készülő embertömeggel kell szembenézni minden normális, bevásárlásra alkalmas helyen, akkor majd elkészítem :)
Csirke yakitori
Hozzávalók
A szószhoz:
- 60 ml shoyu (japán szójaszósz - az egyik alkatrész, amit nem vettem meg)
- 3 ek szaké (a japánok rizsből készült alkoholos itala - a másik, amit nem vettem meg)
- 2 ek mirin (japán konyhában főzésre használatos rizsből készült bor - a harmadik, amit nem vettem meg)
- 1,5 ek cukor
A csirkéhez:
- 500 g csirke felsőcomb-filé bőr nélkül, kockákra vágva
- 2 ek növényi olaj
Egy kislábosban keverjük össze a szósz hozzávalóit, majd forraljuk fel. Ha forr, vegyük lejjebb a lángot, és főzzük kb. két percig, míg a cukor feloldódik, és a szósz besűrűsödik. Öntsük egy kis tálba, és hagyjuk kihűlni. A felkockázott csirkehúst tűzzük fel nyársakra, a szósz felével kenjünk meg őket, majd lefedve rakjuk a hűtőbe egy órára. Grill sütőlapon vagy grillserpenyőben, közepes lángon, kevés olajon, a maradék szósszal locsolgatva készre sütjük.
A könyvben megtalálhatóak húsos és húsmentes ételek egyaránt, ahogy igazi tavaszi-nyári csemegék is. Ilyen a következő recept:
Epres-joghurtos sorbet
Hozzávalók
- 100 g eritrit
- 500 ml víz
- 450 g érett eper felaprítva
- 300 g natúr joghurt
Az eritritet szórjuk egy lábosba, öntsünk hozzá vizet, és közepes lángon forraljuk fel. Kevergetve melegítsük 2-3 percig, míg az eritrit teljesen feloldódik benne, majd tegyük félre hűlni egy fél órára. Adjuk az epret a kihűlt sziruphoz, keverjük hozzá a joghurtot, majd öntsük az egészet késes konyhai robotgépbe, és dolgozzuk simára. Töltsük át a keveréket fagylaltgépbe, majd a gép használati utasításának megfelelően készítsünk belőle fagylaltot. Fagylaltgép hiányában (nekem sincs) pedig egészen simára dolgozzuk el a keveréket, majd töltsük egy fagyasztást álló edénybe, és rakjuk a mélyhűtőbe. Nagyjából óránként egy villával alaposan át kell keverni, amíg nem fagy meg teljesen, ezzel a képződő kristályok szétroncsolódnak. Persze azért cukrászdai simaságra ne számítsunk, de az ízre nem lesz panasz :)
Talán ebből a három receptből is látszik, hogy ez a diéta nem spórol az ízekkel, egészséges, de mégis finom, az egész családnak való receptekkel operál, telis tele színes-szagos, gyönyörű képekkel, részletes leírásokkal. Nem bántam meg :)
Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak! A képre kattintva elérhetitek a kiadványt a kiadó honlapjáról, nagy kedvezménnyel.
Egészség tiszta erőből? Kattints ide!
Kövess minket Facebookon!