Egy egészségesebb élet alacsony szénhidrát diétával

2018. április 04. 00:06 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Alacsonyszénhidrát-diéta

Ma szinte népbetegségnek számít a súlyfelesleg, kisebb vagy nagyobb mértékben, de a legtöbbünket érinti. Ez az egészségtelen, mozgásszegény életmódra, rossz táplálkozásra vezethető vissza, de ez a kisebb baj. A nagyobb probléma az, hogy számtalan betegség felerősítője, sőt, okozója ez a vegyszerekkel, rossz levegővel, rossz táplálkozással leélt élet. Az egyik központi probléma a túlságosan sok szénhidrát. Ez a szakácskönyv több, mint 100 recepttel segít, hogy egy picit egészségesebb ételeket vegyünk magunkhoz.

A diéta nem azt jelenti, hogy éhezünk, koplalunk. Ennél rosszabbat nem is nagyon tehetünk. Nem is azt jelenti, hogy sanyargatjuk magunkat ízetlen kajával. Az egészséges táplálkozás nem egyenlő a rossz ízzel, sőt. Nézzünk pár példát erre!

A könyv nem meglepő módon a reggelikkel kezd: bőséges tojásos lakomák, omlettek, rántották, főtt tojások, lepények. Az én kedvencem a mini frittata lett. 

Mini frittata

Hozzávalók (12 db-os muffinformához)

  • 4 nagy tojás
  • 60 ml teljes tej (legalább 3,5% zsírtartalmú tej)
  • csipet só, fekete bors
  • 60 g vékonyra szeletelt prosciutto felaprítva
  • 20 g reszelt parmezán sajt
  • 1 ek apróra vágott friss petrezselyen
  • olaj a forma kikenéséhez

A tojásokat a tejjel és a hozzávalókkal enyhén felverjük, majd a muffonformát kikenjük olajjal, és beletöltjük a formákba. 8-10 perc alatt, 190 °C-on megsütjük (nekem kicsit több kellett, kb. 12-13 perc alatt lett kész).
Melegen tálaljuk. Figyelem! A muffinformát kitakarítani utána kész rémálom volt, kikenés ide vagy oda! Érdemes vagy szilikonformában sütni, vagy papírral kibélelni esetleg :)

A könyv szépen halad sorban, előételek, főételek, desszertek váltják egymást, most egy olyan főétel receptjét osztanám meg veletek, amit már majdnem megsütöttem. Majdnem. Végül az tántorított el, hogy a hozzávalók nagy részét nem sikerült beszereznem. Ugyanis az Ázsia Bt-ben hosszú métereken állt a sor, szóval ahogy beléptünk... léptünk is ki onnan :) De egyszer majd, amikor nem épp négynapos hosszú hétvégére (vagy apokalipszisre, ezt még nem tudtam eldönteni) készülő embertömeggel kell szembenézni minden normális, bevásárlásra alkalmas helyen, akkor majd elkészítem :)

Csirke yakitori

Hozzávalók
A szószhoz:

  • 60 ml shoyu (japán szójaszósz - az egyik alkatrész, amit nem vettem meg)
  • 3 ek szaké (a japánok rizsből készült alkoholos itala - a másik, amit nem vettem meg)
  • 2 ek mirin (japán konyhában főzésre használatos rizsből készült bor - a harmadik, amit nem vettem meg)
  • 1,5 ek cukor

 

A csirkéhez:

  •  500 g csirke felsőcomb-filé bőr nélkül, kockákra vágva
  • 2 ek növényi olaj

Egy kislábosban keverjük össze a szósz hozzávalóit, majd forraljuk fel. Ha forr, vegyük lejjebb a lángot, és főzzük kb. két percig, míg a cukor feloldódik, és a szósz besűrűsödik. Öntsük egy kis tálba, és hagyjuk kihűlni. A felkockázott csirkehúst tűzzük fel nyársakra, a szósz felével kenjünk meg őket, majd lefedve rakjuk a hűtőbe egy órára. Grill sütőlapon vagy grillserpenyőben, közepes lángon, kevés olajon, a maradék szósszal locsolgatva készre sütjük.

A könyvben megtalálhatóak húsos és húsmentes ételek egyaránt, ahogy igazi tavaszi-nyári csemegék is. Ilyen a következő recept:

Epres-joghurtos sorbet

Hozzávalók

  • 100 g eritrit
  • 500 ml víz
  • 450 g érett eper felaprítva
  • 300 g natúr joghurt

Az eritritet szórjuk egy lábosba, öntsünk hozzá vizet, és közepes lángon forraljuk fel. Kevergetve melegítsük 2-3 percig, míg az eritrit teljesen feloldódik benne, majd tegyük félre hűlni egy fél órára. Adjuk az epret a kihűlt sziruphoz, keverjük hozzá a joghurtot, majd öntsük az egészet késes konyhai robotgépbe, és dolgozzuk simára. Töltsük át a keveréket fagylaltgépbe, majd a gép használati utasításának megfelelően készítsünk belőle fagylaltot. Fagylaltgép hiányában (nekem sincs) pedig egészen simára dolgozzuk el a keveréket, majd töltsük egy fagyasztást álló edénybe, és rakjuk a mélyhűtőbe. Nagyjából óránként egy villával alaposan át kell keverni, amíg nem fagy meg teljesen, ezzel a képződő kristályok szétroncsolódnak. Persze azért cukrászdai simaságra ne számítsunk, de az ízre nem lesz panasz :)

Talán ebből a három receptből is látszik, hogy ez a diéta nem spórol az ízekkel, egészséges, de mégis finom, az egész családnak való receptekkel operál, telis tele színes-szagos, gyönyörű képekkel, részletes leírásokkal. Nem bántam meg :)

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak! A képre kattintva elérhetitek a kiadványt a kiadó honlapjáról, nagy kedvezménnyel.

Egészség tiszta erőből? Kattints ide!

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6113800382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása