Papírsereglet avagy a spekuláció felsőfoka

2018. április 10. 00:52 - Carbonari

Könyvajánló - Ken Liu: A papírsereglet és más történetek

fokep.png

"Liu csodás novellái betekintést nyújtanak azokra a helyekre, ahol a hétköznapi találkozik a rendkívülivel.” 
The Washington Post 

Űropera, steampunk, mágikus realizmus, disztópia, szépirodalom - igazi műfajkavalkád, egy hagyományosnak nem nevezhető kötetben, melyet megjelenése után 2017-ben Locus-díjjal tüntettek ki. 

Szóval: szerelem első látásra (olvasásra, amit azonnal abszolválhatsz is a cikkben). 

Az Agave Könyvek imád kísérletezni és kockáztatni.
Igenis, így van.
Mert ki fogna ekkora elánnal belevágni egy hazánkban totál ismeretlen író művének kiadásába, ha nem mernéhullamok_preview.jpeg elhinni, hogy ez az irodalom, dacára a kínai gyökereknek - vagy éppen ezért -, és dacára a novelláskötet voltára - hiszen a novellák általában kevesebb érdeklődőt vonzanak, mint a kerek, egész történetek -, tetszeni fog a magyar olvasóközönségnek.
Tetszeni fog és kész.

Így aztán megvette Ken Liu A papírsereglet és más történetek című mű kiadási jogait, és 2018. április 16-án a nagyközönség elé tárja.
És bízik abban, hogy bejön nekünk.
Engem mindenesetre megvett kilóra. 
Ha kételkednél, itt egy beleolvasó, amelyen két novellát is olvashatsz ingyen és bérmentve, nézd meg! A jobb oldali, Hullámok címet viselő képre kattintva éred el a tartalmat.

Ken Liu a 2000-es évek első fele óta foglalkozik írással, a 2010-es évektől vált világszerte elismertté. Mostanra két regény és több tucat rövid történet szerzője. A novellái szinte minden jelentős amerikai sci-fi és fantasy folyóiratban közlésre kerültek. Számos alkalommal jelölték a Hugo-, Nebula-, World Fantasy- és Locus-díjakra, és mindegyiket legalább egyszer megkapta már, s ha kézbe vesszük ezt a nem mindennapi kötetet, nyilvánvalóvá válik számunkra, hogy miért. Novelláskötetének a megjelentetése igazi szerelemprojekt és kísérlet a kiadónál: kíváncsiak vagyunk, az olvasók mit szólnak az ázsiai sci-fikhez és fantasykhez, melyeket egy igazán különleges, az európai olvasó számára ismeretlen atmoszféra jár át. Hiszen Liu bár már tizenéves korától az USA-ban él, a novellái mégis javarészt a kínai gyökereiből merítenek.

A történetek helyszínétől függetlenül – Amerika, Kína vagy akár az űr – mindegyik novellát áthat egy sajátos szemléletmód, mely a távol-keleti kultúrák sajátja, s mely így alapjaiban átformálja az amerikai és európai sci-fi hagyományokat. Olyan hétköznapi vagy éppen nagyszabású kérdésekkel foglalkozik, melyek a mi életünknek is részesei lehetnek, ám egy nagyon izgalmas és elgondolkodtató perspektívából közelíti meg a válaszokat.kenliu_lisa_tang_liu_preview.jpeg

A szerző, Ken Liu (© Lisa Tang Liu)

Mese? Valóság? Az egyik novella úgy kezdődik, hogy Nü-va a folyó parton sétálgatott valaki, nagyon egyedül érezte magát, ezért löszből kis alakokat formálgatott, akikbe életet lehelt, és onnantól már nem volt egyedül. Eddig minden oké, nem? Mesét mondanak, vagy teremtéstörténetet citálnak gyerekeknek, altatóul. Aztán kiderül, hogy ez a pár mondat egy hajóban hangzik el, amelyen kívül napvitorla feszül a vákumtérben, a hajótest mellett pedig fotonok siklanak közömbösen. A hajó az űrben siklik, fiatal, termékeny telepesekkel a fedélzeten, akik a négyszáz évnyi távolságra fekvő célpontjuk felé utaznak. Minden rendben van vagy rendben lévőnek látszik, amikor a Föld, ahonnan eljöttek -  tíz év szándékos hallgatás után -, üzenettel kezdi bombázni őket. Vajon mi lehet ennyire fontos? És milyen döntések elé állítja ez a telepeseket? Elakadt a lélegzetem, amikor megértettem a probléma mélységét.

Napokig azt forgattam a fejemben, hogy én mit tennék, ha abban a nyavalyás hajóban lennék, és el kellene döntenem, hogy időm lejártakor az lesz, ami lesz vagy.... vagy, és hogy örüljek, meg nehogy könnyű dolgom legyen, döntésemet puszta legendákra alapozva tudnám pozitív vagy negatív irányba befolyásolni. Van-e egyáltalán negatív és pozitív pólus ebben a kérdésben? "Mi, emberek, mindig is történetekre támaszkodtunk, hogy kordában tartsuk az ismeretlentől való félelmünket." Hm. Vajon lehet-e ismét a régiből új? Mi lesz, ha az egész univerzum a játszótereddé válik és te mégsem leszel benne otthon sehol?

(Milyen a novella vége? Tényleg érdekel? Akkor íme: #najólvanírókámhagyjálbékén# - ilyen.)

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Ha gyors vagy, nagy kedvezménnyel elő is rendelheted, de megjelenés után is jelentős árengedménnyel kaphatod meg a kiadótól. Kattints a képre!

fedlap.png

 

Köszönjük, Agavé Könyvek!

 

Elektronikus álmok - érdekel? Kattints!

 

Érdekelnek a könyvújdonságok? Hogy mit olvass és mit ne? Nem maradsz le egyről sem, ha követsz bennünket Facebookon is! 



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9813813662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása