Csomagolj ebédet!

2018. április 11. 07:55 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Csigó Zita: Csomagolj ebédet!

Néhány éve ismét egy kisebb gasztroforradalom kezdődött: szakácsok és bloggerek, dietetikusok és orvosok hangsúlyozták, mennyire fontos, hogy mit és hogyan étkezünk napközben, hogy milyen fontos, hogy szánjunk rá egy kis időt, hogy finom és egészséges ételeket együnk még egy rohanós napon is. Ehhez nem kell sokezret fizetni egy étteremben. Elég, ha előző este készítünk magunknak valami finomat. Ebben van a segítségünkre Csigó Zita frissen, a Corvina Kiadó gondozásában megjelent könyve, a Csomagolj ebédet! című szép, színes kiadvány, amely több, mint 70 receptet tartalmaz.

Forrás: Csigó Zita blogja, Pasztellbarokk

A kötet egy nagyon szimpatikus előszóval kezdődik, amelyben Zita elmondja, miért is készült ez a könyv, hogy fontos, hogy egy étel ne csak finom és egészséges, hanem szép is legyen, hogy az, hogy csomagolunk magunknak - legyen az bármi - már egy fontos lépés, hiszen legalább tudjuk, mit eszünk. Innen már csak egy apró lépés, hogy odafigyeljünk arra is, hogy kellően változatos, finom és szép is legyen az étel, amit magunkkal viszünk, legyen szó a hétköznapokról vagy egy hétvégi túráról, esetleg a gyerekek uzsonnájáról. Utána pedig egy hasznos fejezet elemzi többek között a testtömeg-indexet, az energiát, a tápértéket. Mindegyik ételnél jól láthatóan, rögtön a neve alatt feltűnik, hogy az adott étel vegán, laktózmentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, vegetáriánus, gluténmentes, tojásmentes, és mindegyik ételnél látható - a leírt mennyiségek tekintetében - hogy mennyi kalóriát tartalmaznak. Még nem volt arra időm, hogy csomagoljak is magamnak a feltüntetett receptekből, de egy könnyed vacsorára már készültem belőle, és számtalan olyat találtam a könyv átlapozgatása során, amelyeket el fogok készíteni a jövőben.

Mire is van szükségünk ahhoz, hogy ételt csomagoljunk? Néhány jól záródó dobozra, több méretben, többrekeszes és sima egyaránt, és néhány szép befőttes vagy csatos üvegre.

Nézzünk pár kiragadott receptet a több tucatnyi közül!

Tatin palacsinta

Hozzávalók:
1 tojás
20 g nádcukor
120 g ricotta
75 ml tej
50 g fehér tönköly búzaliszt
1 mokkáskanál sütőpor
1 csipet só
1 kisebb alma és körte
1 púpozott evőkanál kókuszzsír

A tojást kikeverjük a cukorral, ricottával és tejjel, majd a száraz hozzávalókat összekeverve, adagonként keverjük a masszához. 10 percet állni hagyjuk. Az almát és a körtét meghámozzuk, és leheletvékony szeletekre vágjuk. A kókuszzsírt forró serpenyőben felolvasztjuk, 2-3 szelet gyümölcsöt legyezőszerűen a serpenyő aljába teszünk, majd rákanalazunk annyit a masszából, hogy szépen szétterüljön rajtuk. Néhány perc alatt készre sütjük.

Sós császármorzsa

Hozzávalók:
3 tojás
150 ml tej
só, bors
40 g parmezán
1 gerezd fokhagyma
40 g fehér tönköly búzaliszt
35 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
30 g vaj a sütéshez

A feltéthez:
1 teáskanál olívaolaj
100 g kockázott bacon
2 szál újhagyma
150 g cukkini
100 g lecsópaprika
só, bors, bazslikomlevél

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből habot verünk, majd egynemű masszává keverjük a többi hozzávalót. Utolsó lépésként beleforgatjuk lágyan a tojáshabot is. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, ráborítjuk a tésztát, majd elkezdjük sütni. Ha az alja megpirult már, két fakanál segítségével falatokra szaggatjuk és készre sütjük minden oldalát. Egy másik serpenyőben a kevés olajon kisütjük a bacon zsírját, hozzáadjuk az újhagyma fehér részét, a zöldségeket, és készre pároljuk-pirítjuk, ízlés szerint fűszerezve. A császármorzsához keverjük, majd rászórjuk az újhagyma zöldjét, néhány kisebb bazsalikomlevelet.

Ezt biztos, hogy nyers zöldségekkel fogom kipróbálni (mivel sütve-párolva-főzve nem szeretem, de nyersen szinte bármit). 

Ezen a kettőn kívül még egy rakás másik recept is van a könyvben, a klasszikus szendvicsektől a kész főételekig minden, és többféle házi szósz, fűszervaj receptje, házi májkrém, diókrém, sütőtökkrém található meg benne. Szép, színes, informatív, bár nem kemény kötéses de jó minőségű, füles borítós kiadvány. És aki ismeri Csigó Zita blogját, a Pasztelbarokkot, az tudja, hogy csakis gyönyörű ételfotók kerülhettek be a könyvbe. Csak ajánlani tudom a kiadványt mindenkinek, akinek fontos, hogy ő, a párja vagy a gyereke a hétköznapi rohanások közben is egy jót egyen, egészségesen, változatosan és finoman!

Köszönöm a lehetőséget a Corvina Kiadónak!
A könyvet a képre kattintva elérhetitek kedvezményes áron.

Alacsony szénhidrát-diéta? Kattints ide!

Kövess minket Facebookon!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr613818678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása