Talpra állsz vagy talpra állsz?

2018. április 13. 00:10 - Carbonari

Könyvajánló - Finy Petra: Akkor is

dep.jpg

Mai magyar történet: negyvenéves asszony két koravén gyerekkel,
aki azt hiszi, minden oké a házasságában.
Vagy mégsem? 
Amikor magára marad, és felocsúdik bénultságából, 
rá kell döbbennie, hogy semmi sem olyan rossz, mint amilyennek látszik. 
Sokkal több emberre számolhat, mint valaha is gondolni merte volna,
ha hajlandó nemcsak nézni, hanem látni is. 

Négy óra hossza alatt abszolváltam a művet. Közben egy értetlen férj 
csodálkozott: mi az, hogy nem lehet letenni?! 
Másnap zombi üzemmód következett, de nem bántam. 

Az Athenaeum Kiadó 2018. április 16-ra hozza ki Finy Petra Akkor is című művét, amely karcos, humoros hangvételével a mai negyvenesek életét sújtó válságot tűzte tolla hegyére, különös tekintettel a "családi hirtelen elhagyásra".

Salamon Sára magyar tanárnő, kisírt szemmel indul reggel munkába, ezer dolga lenne, mit lenne, van. Akár beteget is jelenthetnék, morfondírozik magában, de aztán elejti az ötletet. Legfeljebb behúzódok a függöny mögé, gondolja, tudok én halkan is zokogni, tudok és kész.
A férje ma reggel hagyta ott két gyerekkel, és ő – ezek szerint – szereti azt a rohadékot.
Segítség? Irigy tanári kar, akiknek mind megvan a maguk indítéka arra, hogy utálják vagy éppen szeressék őt, mézes-mázos édesanya, aki tobzódik és vájkál Sára bajaiban, vagy mégsem? Koravén gyerekek (Samu és Miri) eredeti ötletekkel, ó, igen, és Őze bácsi, a szomszéd, aki nyugdíjas vízvezeték-szerelő, és még Rezső is, plusz utálja őt. Vagy mégsem? Mindenesetre Őze bácsi kiállhatatlan és mogorva, Sára  gyakran nevezi így: Rezsőmármegintkezdi! Meg azt is szokta neki mondani: márazthittemnormálislett! Rezső szerint Sára roppant csinos, viszont módfelett életképtelen tanárnő.
Na.
Innen szép nyerni.

Sára összeomlása kénytelen-kelletlen mozgósítja Őze bácsit. Meg kell hagyni, eredeti az öreg fazon, különös, de egyszerű és hatásos taktikával igyekszik életet és önbizalmat verni az asszonyba, több-kevesebb sikerrel. Sára megalkotja fájdalomfalát, amelyre a napok, hetek múlásával egyre több szó kerül, olyan szavak, kifejezések, amelyek Őze bácsi tapintatlan, nyers szókimondásával egyesülve képesek jövőt láttatni az elkeseredett negyvenes asszonnyal.finy.jpg

A szerző, Finy Petra (fotó: Éles Balázs)

Sára eredeti célja: visszaszerezni a férjét, Andrást, aki mellesleg önző, hímsoviniszta és éppen gyereke születik a másik nőtől. Mit meg nem tesz egy asszony azért, hogy visszahódítson valakit… 

Mielőtt teljesen elveszítené önbecsülését, Rezső bemutatja neki a fiát, Őze Picit, aki 198 centiméter magas, kitűnően zongorázik, szenvedélyes művész, imádja Szabó Magdát, és… éppen kómában van. Rezsőnek nincs mása, csak egy öreg, kifogástalan állapotban lévő Zsigulija, mérhetetlen rendszeretete és el nem múló reménye, hogy a fia egyszer talpra áll. S mivel azt mondták neki az orvosok, hogy a kómában lévő beteg mindent hall, ami körülötte történik, ezért kínnal-keservvel felolvassa neki Szabó Magda verseit. Igen. Kínnal, keservvel: az öreg diszlexiás. A fia kedvéért még órákat is hajlandó venni Sárától, hogy amíg csak kell, felolvasson és felolvasson és felolvasson. Ezért Sára is vele tart a kórházba, és ott tanítja. Az öreg szerint Sára és Pici is hibernálták magukat az életből, és csak valami jelre várnak, hogy feléledjenek.

Lesz-e jel? Kinek sikerül az áttörés, és milyen áron? Mi húzódik az anyja szívtelensége mögött? Mire elég egy barátság? Melyik hazugság fájhat jobban? Felnő-e Sára a feladataihoz?

„Elhagytál.
De nem sokára visszajössz.
Semmibe veszel.
Széttörtél, és apró szilánkokra roppantam.”
(Véres tenyér)
„Felhasítottál.
Akkor is.
Kutyául bántál velem. Megaláztál. Nőként semmibe vettél.”

"Nem ismertem el a munkád.
Társaságban mindig leszóltalak."

(Mondom, vissza akarod szerezni)
(vagy nem)
(A talpra állásba ideig-óráig mindenki belepusztul)
(Hát akkor intsünk be a sorsnak)
Akkor is.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezményesen előrendelheted!

finyp.jpg

 

Köszönjük, Athenaeum Kiadó!

 

Egy másik letehetetlen mű az Athenaeum Kiadótól: Sárfészek. Érdekel? Kattints!

 

Ha szereted a könyvújdonságokat, hogy mit olvass és mit ne, kövess bennünket a Facebookon!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3713813290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása