Európa alkonya "...nyaktörő iramú kémregény egy elkerülendő jövőből"

2018. április 14. 06:19 - Carbonari

Könyvajánló - Dave Hutchinson: Embercsempészek

embercs.jpg

"Az évtized egyik legjobban megírt SF-regénye"
LA Review of Books
"...nyaktörő iramú kémregény egy elkerülendő jövőből." 


És tényleg.

Az idei év felfedezettje nálam a Metropolis Média Kiadó, ahol már két nekem tetsző újdonságot is kicsíptem magamnak, dacára a február végi időpontnak (akkor olvastam őket, a megjelenés gyakran több hetet is csúszik ehhez képest). Ha ez így megy tovább, bérletet váltok hozzájuk. Az új sci-fi regényt Dave Hutchinson írta, Embercsempészek címmel.

Pár napja érkezett haza, még folyamatban volt egy másik (meg egy harmadik kötet) abszolválása, arról nem beszélve, hogy kedvenc íróm könyve is itt héderel mellettem, de miután arról még nem ég a körmömre a recenzió, így e kötet után nyúltam, szinte megbabonázva. Ismered az érzést, nem? Olvasni akarom, olvasni akarom, kell, mindenki hagyjon lógva minden ajával-bajával. 
Tehát édeskettesben maradtunk, én meg az Embercsempészek. Belelapoztam, leragadtam, aztán kerestem az időt, hogy folytathassam tovább a mi kis történetünket. Hogy milyen a hangulata? Ha ötven pluszos vagy (szóval, a múlt század derekán, vagy attól egy-két évtizeddel feljebb születtél), még emlékszel Mattyasovszky Jenő Hód füzetecskéire, amelyekben az ügyeletes és ügyes kém rongyosra-foltosra tanulmányozott veszélyes helyzeteit falta a jónép, tizenévestől az aggastyánig. Na, ilyen. Ha mostani író művéhez kéne hasonlítanom... hát... Kondor Vilmos.. (oké, sci-fi szál nélkül)?huts.jpg

A szerző, Dave Hutchinson

A cselekmény a jövőben játszódik, ahol Európának finoman szólva is annyi. Szétszakadt különféle államokra, sőt, mint a XVIII. században, a német-olasz egységek létrejötte előtt, kis, pici államocskákra, akik mondhatni, egymással is perben-haragban álltak. Volt minden, ami kell, kerítések, határőrizet, ellenfél állampolgárával való kibabrálások, vám, titkosszolgálatok, megszállás, és persze embercsempészet. Miért pont az ne lett volna?

Létezik egy úgynevezett Központ, amelynek mondjuk, a léte is titok, de létezik és különféle szempontok alapján mindenféle Küldemények fogadását és küldését biztosítja, amelyhez ügynököket képez.

A történet elején főhősünk, Rudi, egy krakkói konyhában konyhafőnök. Nem kis kitartás és tűrés árán lehetett az övé ez a pozíció, amely, valamint észt állampolgársága felhívja magára a helyi potentát figyelmét. Alkut ajánl neki, egy jövőbeli beváltandó bármilyen szívességért cserébe: menjen el Hindenbergbe, és hozzon el onnan valamit. Ő a legalkalmasabb erre a nemzetisége miatt. Rudi rá is áll, az akció sikeres lesz.embercse.png
Később feltesznek neki egy kérdést: szeretne-e Küldönc lenni, persze, jó pénzért. Azért fizetik őt, hogy Juttasd Át A Csomagot, ez a Coureur-etika része. Végül is rábólint, és megkezdődik a kiképzése, amelyen csőbe húzza őt az oktatója - ennek folyamodványaként pedig csúnyán pórul jár. Ennek dacára - vagy éppen ezért, már öt éve benne van a szakma sűrűjében, amikor a Központ által utasított átveendő csomag nem más, mint egy levágott emberi fej. Igaz, szakállas, igaz, a körülményekhez képest nem is túl csúnya, de innentől minden megváltozik. Eddig sem olyan volt a munkája, mint a kémes filmsorozatokban, ahol egyik veszélyes helyzet követte a másikat, vele néha hetekig, hónapokig sem történt semmi, de ezután végképp semmi sem lehet többé olyan, mint eddig. Rudi kénytelen bevetni minden tudását és pénzét azért, hogy rájöjjön, mi a búbánatba tenyerelhetett bele (akaratlanul), hogy egyes csoportok úgy vigyáz(ná)nak rá, mint a szemük fényére, mások viszont - és akár sajátjai is! - holtan szeretnék látni. A szálak arrafelé vezetnek, hogy az ismert Európán túl létezik (talán) egy másik Európa is, amelyről csak kevesen tudnak, és ezt a titkot nem feltétlenül akarják másokkal megosztani.

Khm... a kötet alcíme szerint ez egy sorozat első darabja.
Kell a második.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel szerezheted be!

fed.jpg 

 

Ha érdekelnek a könyvújdonságok, hogy mit olvass és mit ne, kövess Facebookon!

 

Ókori kocsiverseny az autópályán - érdekel? A Metropolis Média Kiadó másik remek kiadása. Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8013726678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása