Lesben áll a skandináv krimik második legnépszerűbb szerzője!

2018. április 17. 00:05 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Lars Kepler: Lesben

Az Animus Kiadó a könyvfesztiválra (2018. április 19-22, Budapest, Millenáris) hozza el nekünk a skandináv krimik második legnépszerűbb (az első Jo Nesbø) írójának, Lars Keplernek az egyik letehetetlen krimijét, Joona Linna ötödik ügyét, a Lesbent.666.png

Vagyis hát valójában egy álnéven író svéd házaspárról van szó, Lars Kepler neve Alexander és Alexandra Ahndorilt rejti. A krimiszerzők világszerte szeretnek egy-egy sorozatot egy nyomozóra felépíteni, így csak az ügyek különböznek, de ugyanazok a tehetséges, zseniális, de sokszor kiállhatatlan emberek göngyölítik fel. Lars Keplernek (az egyszerűség kedvéért nevezzük csak így őket) is van egy ilyen nyomozója, mégpedig Joona Linna, a finn szülőktől származó svéd nyomozó, magas, szőke, izmos, elegáns zakót hordó férfi. Joona édesapja rendőr volt, akit egy bevetés során, a fiú 12 éves korában megöltek. A fiatal nehéz helyzetbe kerül anyjával, aki kénytelen keményen dolgozni kettejükért. Tévéjük nincs, így rengeteget olvasnak, beszélgetnek. Joona a katonai pályát választja, különleges kiképzést is kap, ám mégis úgy dönt, hogy otthagyja a sereget, és elvégzi a rendőrakadémiát. Jól képzett, zseniális nyomozó válik belőle, a stockholmi rendőrséget erősíti. Ez a történet, a Lesben sorban az ötödik kötete, egy kemény, valódi skandináv krimi, éppen olyan, amilyet várunk. Sőt, talán még jobb is.

A ​svéd rendőrség szokatlan e-mailt kap: egy videót, amelyen egy nő látszik, akit az ablakon keresztül vettek filmre, titokban, intim közelségből. Másnap a nőt holtan találják otthonában, és meggyilkolásának ördögi brutalitása még a sokat látott nyomozókat is sokkolja. Pár nappal később újabb hasonló videó érkezik a rendőrségre, ám esélyük sincs időben azonosítani a potenciális áldozatot – ő is megcsonkítva végzi. Holttestére a férje talál rá, aki annyira kiborul a látványtól, hogy a bűntett összes nyomát eltünteti, felesége testét lemossa, és ágyba fekteti, mintha csak aludna. A kihallgatásával sem sokra mennek: az átélt trauma hatására elveszíti emlékeit. Ekkor fordulnak Dr. Erik Maria Barkhoz, a hipnózisban jártas bűnügyi pszichiáterhez, abban a reményben, hogy neki talán sikerülhet feloldani a férfi emlékképeit. Erik azonban olyasmit derít ki a hipnózis során, amit nem akar megosztani a rendőrséggel. A testületnek nagy szüksége lenne Joona Linna felügyelő segítségére, ám ő a szóbeszéd szerint egy évvel ezelőtt vízbe fulladt.

Egészen beleszerettem az utóbbi időben a skandináv krimikbe, és ebben bizony hatalmas szerepe van az Animus Kiadónak. Igaz, abban is, hogy eddig féltem tőlük :) Túlságosan sok skandináv krimi került piacra, ami eléggé ijesztő, már csak azért is, mert az érdeklődési köröm sokrétűsége miatt esélyem sem lesz minddel megismerkedni. Mégis, Jo Nesbo kedvenccé vált. Ha Lars Kepler is az lesz (ezt csak minimum három könyv után szoktam kijelenteni), akkor át kéne gondolnom a kedvenceim listáját, mert nyolcan vagy kilencen lesznek rajta, ami barátok között is sok :)

Stockholmi látkép

Korábban egy másik kiadó gondozta a Kepler-könyveket, de a jogokat szépen sorban átveszi az Animus, aminek nagyon örülök, mert náluk eddig sosem volt panaszom a minőségre, a fordításra, a helyesírásra. Éppen egy Nesbo-kötetet olvasok, és nagyon elégedetten konstatálom, hogy a fordító (vagy a korrektorok, szerkesztők) helyesen használ(nak) olyan kifejezéseket, amelyek még olvasott körökben is fejtörést okoznak, és rengetegen használják hibásan. (Pl. vaj van a fején - van valami a füle mögött keverése). A szófordulatok, a kifejezések, amelyeket használnak, a vesszők - minden rendben náluk, Animusos skandináv krimire legalábbis még sosem volt panaszom ilyen szempontból, és ez egy hatalmas nagy piros pont a kiadó munkatársainak! Emellett a kiadványok egységes külseje is nagyon tetszik, már másfél polcnyi Animusos skandináv krimi sorakozik a fő könyvespolcomon, és még a tizede sincs meg! Nagyon jól fog kinézni, ha még több lesz! 

Köszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak! A lenti borítóra kattintva megrendelheted kedvezményes áron, vagy pedig a Könyvfesztiválon a kiadó standjánál is megkaphatod, várhatóan ugyanilyen kedvezménnyel :)

Érdekel Harry Hole egyik legkacifántosabb esete? Kattints ide!

Kövess minket Facebookon, hogy ne maradj le a Könyvfesztivál újdonságairól!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr413828234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása