"Mikor létezik a hatalom? Csakis abban a pillanatban, amikor gyakorolják"

2018. április 18. 00:33 - Carbonari

Könyvajánló - Naomi Alderman: A hatalom

no.jpgIsten női formában tért vissza, üzenete pedig csak nőknek szól -  de mihez  fognak kezdeni vele? Ki a hatalmasabb, a Fiú vagy az Anya? 
Az ártás hatalma kincs. (?) 

A 21. Század Kiadó újra meghökkent bennünket egy KULT könyvvel, amellyel kapcsolatban már tudjuk, milyen: felkavar, gondolkodásra késztet, megérint és vitára sarkall. A most bemutatandó művet Naomi Alderman írta A hatalom címmel. A kötet április 16-án került a boltok polcaira, a Könyvfesztivál előtt pár nappal.

Főhősei lányok, asszonyok, egy rejtett erő felszínre bukkanása és a hatalom kérdése. Új fogalom ékelődik be a mindennapokba, a Lányok Napja: a lányok erőszak esetén képesek áramütést mérni a támadóra. A hatás neve: motring, elektrosztatikus  energia. Aztán később már bármikor, bárkire képesek ezt kiterjeszteni, nem kell hozzá erőszak kiváltó erőnek; akiket ezzel akarnak sújtani, hozzájuk sem kell érniük. Pazar új tulajdonság, nem? A jelenség fiatal lányoknál kezdődik, úgy néz ki, az idősebbekben nincs meg a képesség, de ez nem igaz: a fiatal nők meg tudják tanítani őket a bennük szunnyadó erő felélesztésére és kiaknázására. Mostantól minden nőnek meglesz ez az ereje. Forradalom indul útjára, amely felforgatja a világot. Amikor katonaságot vezényelnek ellenük, kisütik a fegyverek ütőszegét, elektronikáját, hol melyik a célravezetőbb. Nem lehet őket legyőzni. De vajon meggyőzni?
Tucatnyi kérdés merül fel az emberekben: mióta létezik ez az új képesség a nőkben? Lehet, hogy történelem előtti időkben is tudták már? Miért merülhetett feledésbe, ha így van? És mitől éledt fel most? Miért pont most jelentkezett a képesség?

naomi.jpg

A szerző, Naomi Alderman

Az idősebb nőket teszteknek vetik alá, felébredt-e bennük az erő. A tét óriási, a képesség felfedezésekor  felelős státuszok betöltése nem lehetséges a képesség birtokában. De mi van, ha a teszt átverhető? Mitől ez az új képesség a lányokban? Isten fel akarja rázni a világot? Az Evangélium ideje lejárt, új doktrína kell? Meg egy új próféta? De miért pont Allie?

Allie, akihez a szükség órájában mindig szól egy hang. Amikor a sorozatos abúzusoknak köszönhetően végez a nevelőapjával és elmenekül onnan, akkor is.  Allie csak találgat: isten hangja? Mária hangja? Vagy egyszerűen csak skizofrén…? (ezt meg én gondolom) Egy zárdában kap menedéket, ahol éber és folyton leskelődik, sunyin próbálgatja az erejét. Baromira nem szimpatikus (nekem), törékenynek és megvezethetőnek tűnik - és ebből lesz az új ÉVA? Meg az új teremtéstörténet?

Margot – polgármester, Jocelyn a lánya. Be kell zárni az iskolákat, koedukációt meg kell szüntetni, nehéz döntéseket kell hoznia. Margot is felfedezi magában a képességet ÉS hatalmat is tud a képesség mellé felsorakoztatni. Mire fogja használni?

Tunde, a fiú felveszi, ahogy Enuma (a lány) megöl egy férfit, mert az erőszakoskodott vele – felteszi az internetre, ezzel indul el a Lányok Napja. (10 évvel az események előtt) Tunde halaszt a főiskolán, inkább újságíróskodik: felvételeket készít lányokról, asszonyokról, akik használják az erejüket. Úgy érzi: ez az ő forradalma, aztán Rijádban sikerül is belebotlania egybe. Muszlim nők lázadása. Mire világszerte a férfiak megértik, hogy ezek nem elszigetelt jelenségek, és hatásuk végig fog söpörni a földön, már késő: a nők bemattolták őket.

Roxy, aki imádott apja kedvéért annak szolgálatába állítja az erejét, majd Allie-Éva katonája lesz. Tulajdonképpen neki egyedül van meg a magához való esze?

„Provokatív, korszak-meghatározó thriller.” (Guardian)

„Az éhezők viadala és A szolgálólány meséje – vegyítve.” (Cosmopolitan)

„Tökéletes. Okos, ijesztő, mulatságos.” (Daily Telegraph)

„Magával ragadó. Minden nőnek el kellene olvasni.” (The Times)

„Dermesztő. Egy irodalmi bomba.” (Financial Times)

„Sokkoló.” (Observer)

Ahogy múlik az idő, kiderül, hogy adottságával nem mindenki képes egyformán bánni, és az erő sem egyforma, ami bennük lakozik.  Mi lesz ezzel az új képességgel? Ki mire fogja használni? Jóra vagy rosszra és ami közöttük van, az ezernyi egyéb kicsit jó, amúgy nagyon rossz; vagy nagyon jó, de egyébként kicsit rossz dolgokra?

Mi lesz a férfiakkal?!

Mi lesz a társadalmi struktúrával?

És amikor már azt hiszed, mindent értesz, mellbe vág a keretes szerkezet és anyázol egy sort.

Szeretnél többet megtudni a  könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel szerezheted be!

hatalom.jpg

 

Köszönjük, 21. Század Kiadó!

 

Érdekelnek az idén megjelent KULT Könyvek? Kattints!

Tetszik, amit olvastál? Kövess minket Facebookon is! :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5713813660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása