Madeira: a hegyek és a tenger szerelmeseinek paradicsoma

2018. április 23. 07:12 - GReni

Könyvajánló - Madeira (Marco Polo)

Még nem döntötted el, hogy mivel töltsd az idei nyári vakációt? Ne gondolkodj tovább! Vár ez a mesés portugál szigetvilág, Madeira, amely tökéletes helyszín egy kis feltöltődésre, kiszakadásra a mókuskerékből. Az Atlanti-óceán gyöngyszemén gyönyörű partszakaszok, lélegzetelállító sziklafalak, kristálytiszta víz és egész évben kellemes klíma várja az utazókat. A lenyűgöző természeti kincsek mellett számos történelmi emlék, izgalmas nevezetességek, illatos kertek és festői falvak teszik különlegessé ezt a páratlan szigetvilágot. 

5abc93ede6247o.jpg

A nyaralás hasznos, szerintem elengedhetetlen kelléke egy jó útikönyv. A Marco Polo sorozat kötetei mindent megadnak, amire szükség lehet. Vannak benne naprakész, fontos információk nyitva tartási időkről, belépő díjakról, elérhetőségekről, és a közlekedésről. Ezekhez jól jön a térképmelléklet, valamint a könnyen átlátható jelölésrendszer.

Amikor egy idegen helyet térképezünk fel, jól jönnek a könyvben található adatok a hely kultúrájáról, történelméről, művészetéről, földrajzi adottságairól, szokásokról, ünnepekről, és persze a helyi ízek, a gasztronómia világáról is. Mindezek mellett tartalmazza a látnivalókat, nevezetességeket, szórakozási lehetőségeket, ötleteket izgalmas kirándulásokhoz és tippeket a szuvenírek beszerzéséhez.

p_s_stefano_panorama.jpg

Ráadásul az sem jön rosszul, hogy a fejezetek végén kapunk néhány spórolási tippet. Az ember hajlamos kicsit lazábbra venni a pénztárcáját az üdülések alatt, így ez kifejezetten hasznos lehet. Két fontos dolog maradt a végére, amelyben szintén jeleskedik a kötet: kis alakja miatt könnyen elfér a táskánkban és még az ára is rendkívül kedvező. Tartalmas és olcsó! Tökéletes társ az utazás idejére, biztosan nem maradunk le semmi érdekesről, ha segítségével tervezzük meg a nyaralásunkat. 

És most nézzünk meg pár kihagyhatatlan látnivalót, melyekről bővebb információkat a Corvina Kiadó legújabb Marco Polo kötetében találtok.

image1-759x500.jpeg

Madeira déli oldala rendkívül változatos. A tengerparton találhatunk halászfalvakat, de akadnak banánteraszok, szőlőskertek és fürdőzésre alkalmas vonzó kis öblök. Meredek tengerparti szikláit zuhatagok ékesítik, a házakat pedig pazar növényzet díszíti. A cukornád egykori fellegvárában, Calheta-ban élvezhetjük aranyló homokstrandon élvezhetjük a ragyogó napsütést, majd sétálhatunk egyet a pálmafákkal szegélyezett parti sétányon.

af93d328afe095cc985327f1e45d29f9.jpg

Az északi részek már kevésbé barátságosak. A tengerpart meredekebb, emiatt az óceán vadabb, de a gyakran erős szélnek köszönhetően többnyire nagyobb hullámok nyaldossák a partot, ez pedig népszerűvé teszi a szörfösök között. Nyáron a legnépszerűbb település errefelé a Porto Moniz, mely vulkanikus medencéiről híres. A szél és a hullámverés évezredek alatt különleges természetes medencéket formált, ahol a háborgó tenger mellett, mégis nagy nyugalomban lubickolhatunk.

funchal-city-madeira-island.jpg

Azt mondják nincs még egy olyan város Portugáliában, ahol olyan jókat lehetne sétálni, mint Funchalban, mely a sziget lüktető turisztikai központja. Élvezhetjük a sétát az Atlanti-óceán partján, a sétányon, a zsakarandafák alatt az Avenida Arriagán, az óváros sokszínű utcácskáiban, vagy a gyönyörű parkokban. Érdemes meglátogatni Zona Velha-t és megcsodálni a kicsinosított halásznegyedet, de a történelmi városmag is kényelmesen bejárható gyalogszerrel.

2_2_23-camacha2.jpg

Madeira keleti részén a táj néhány kilométerenként változik: hűvös, zöldellő magaslatok, hangulatos völgyek, terméketlen, sivatagszínű talaj és csendes öblök jellemzik. A sziget legmagasabb pontján fekszik Camacha, ahol a hagyományé a főszerep. Itt még mindig szorgos kezek fonják a kosárárukat. Legyen az akár egy kis tárolóedény vagy egy jópofa fonott állatkert. A település környékén a teraszos földeken jól megélnek az almafák, a helyiek évente almaünneppel tisztelegnek a termés előtt, amelynek az isteni almaborukat köszönhetik.

987822.jpg

Egy idilli kis hellyel zárnám a sort, melynek megközelítéséhez részt kell vennünk egy egészen különleges szubtrópusi erdei túrán. Ez a hely a Levada das 25 Fontes, ahol 25 forrás vize ömlik egy tavacskába. Ahogy a víz lezúdul a sziklafalon leírhatatlan látványt nyújt. 

1481535.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet ezúton is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre, ahol meg is rendelheted kedvezményes áron!

Kövess minket a Facebook-on is!

Ha szeretnéd megismerni a Marco Polo útikönyvsorozat további köteteit is, kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1413811584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása