A virtuális világ az emberiség vesztére tör

2018. április 29. 07:40 - GReni

Könyvajánló - James Dashner: Árral szemben

James ​Dashnert világhírűvé tette az Útvesztő-sorozat, emiatt senki nem lepődött meg, hogy a Halandósági elv, az újabb trilógiája szintén hatalmas sikert aratott világszerte. Az első kötetben megismertük Michael-t, aki szinte minden idejét a VirtNet-en tölti, és akinek nincs más dolga, mint megmenteni a világot...

eye-of-minds-sequel.jpg

Egy kis emlékeztető az első részről:

A történet abszolút 21. századi. Adott egy számítógépes játékvilág, a VirtNet. Az ember befekszik egy dobozba, amit csak koporsónak becéznek, a gép rákapcsolódik az idegpályákra és máris egy képzeletbeli világban találjuk magunkat. Olyan, mint a valóság: sétálunk, beszélgetünk valódi emberekkel, akik akár a világ másik végében, de a szomszéd házban is élhetnek. Ugyanúgy szükségünk van pénzre, így dolgozhatunk is. Evéskor érezzük az ízeket, illatokat, akár a valóságban. Sőt, amíg a koporsóban fekszünk, infúzió segítségével még táplál is minket a gépezet. Mindent igaznak érzünk, a félelmet, a boldogságot, a fájdalmat...

Menekülőút az életből egy elképzelt jobb életbe. A különbség, amiért oly népszerű, ha valami nem úgy alakul, ahogy terveztük, egyszerűen kiszállunk és kezdhetjük elölről. Erről szól, természetes hát, hogy azok, akiknek nem teljes az életük ebbe a virtuális életbe menekülnek. De mi történik, ha egy őrült hacker megszerzi részben az irányítást és képes ölni a VirtNet segítségével? Ennek a közveszélyes embernek eredt a nyomába Michael és társai (na nem teljesen önszántukból...).

Ha nem olvastad még a sorozat első részét, akkor ne olvass tovább!!! SPOILER!!!

Michael annyit élt az VirtNet-ben, hogy azt gondolta mindent tud. Aztán az egész világa felborult, amikor az Ösvényen járva az őrült hacker nyomába eredt és kiderült, hogy még csak nem is ember felelős a rémtettekért. Azt gondolta egy őrült kiberterrorista akar akar világuralomra törni, de kiderült, hogy a rejtélyes hacker, Kaine egy tangens, egy öntudatra ébredt program.

Kaine-nek egyetlen célja van: lecserélni az emberiséget tangensekre. A VirtNetet akarja felhasználni, hogy emberek agyába töltsön tangenseket, akik végül benépesítenék az egész bolygót. Ez mit is jelentene? Bárki, aki befekszik a koporsóba veszélyben van. Minden esély megvan rá, hogy mire magához tér, már egy tangens foglalta el az elméjét.

Tipikus multi reakció...tusoljunk el mindent. A cég biztonsági szolgálata ahelyett, hogy riadót fújna, elhiteti az emberekkel, hogy nincs semmi gond, minden szép és jó, a világ továbbra is biztonságos és tökéletesen működik. Eközben az első részben megismert kis csapat újra összeáll, hogy megállítsa Kaine-t. Közben pedig a valóság és a virtuális világ határai ismét elmosódnak, hogy a virtuális álom rémálommá váljon...

Főleg akkor válik mozgalmassá az élet, amikor Michaelről gondolják, hogy kiberterrorista. A srácoknak meg kell állítaniuk Kaine-t, de ugye ez nem olyan egyszerű, amikor egy MI-vel állnak szemben, és közben még a rendőrség is a nyomukban lohol. Az első részhez hasonlóan ez is fordulatos, maga a történet még mindig izgalmas, a szereplők pedig érdekesek. Bár néhány részt picit lassúnak éreztem, összességében jó szórakozást nyújtott a kötet. Bár kapott egy durva befejezést, de azért hagyott bőven nyitott kérdéseket a szerző, hogy izgatottan várhassuk a folytatást. 

753470f.gifA kötetet a Cartaphilus Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A képre kattintva kedvezményes áron elérhető a kötet a kiadónál!

Kövess minket a Facebookon is!

Ha az első rész ajánlójára is kíváncsi vagy, kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6813858338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása