CIA elemzőként mit tennél, ha kiderülne, hogy a férjed egy orosz kém?

2018. május 07. 07:32 - GReni

Könyvajánló - Karen Cleveland: Tudnom kell

Az Agave Könyvek gondozásában jelent meg néhány hete Karen Cleveland debütáló regénye Tudnom kell címen. Az ex-CIA-s elemző történetére le is csapott Hollywood, már a kötet megjelenése előtt megvásárolta a filmkészítés jogait a Universal Pictures.  need_to_know_banner-3.jpg

A szerző egy kicsit más megközelítésbe helyezte a kémregényt, mint amit már megszokhattunk korábbi szerzőktől. A főhős maga a tökéletes nő. Már-már túlságosan és hihetetlenül is az. Négy gyermek gondos, szerető édesanyja, a férjéért megvesző feleség, mindemellett kiemelkedő munkát végez a CIA-nál. Érdekes párosítás, ráadásul a családos főhőssel az átlagos kémregényekhez képest lényegesen több érzelmet tesz bele a szerző.

Viviannek eleinte sikerült megtalálni az egyensúlyt az otthona és a munkája között. Az ember törekszik rá, hogy a munkáját ne vigye haza, de általában ez a két világ akaratlanul is összefonódik. Nem történt ez másként most sem, bár gyanítom a legrosszabb forgatókönyv, ami megeshet egy egy ilyen pozícióban dolgozó emberrel. Vivian kémelhárító elemzőként dolgozik a CIA-nál. Kifejlesztett egy algoritmust, amely hétköznapinak tűnő emberekről képes megállapítani, hogy orosz ügynökök. Ám egyik nap, amikor épp egy gyanús személy számítógépén kutat, keményen pofán vágja az élet. Az alvó sejtekkel kapcsolatos lehetséges ügynökök között férje fotójával találkozik. 

Matt-tel tíz éve házasok, fogalma sincs mit tegyen. A munka, a hazája iránti elkötelezettsége vív párharcot a családanyával a lelkében, a fejében. Vajon ez igaz lenne vagy csupán egy félreértés? Mi van, ha az egész életük egy nagy hazugság? És, hogy a fenébe nem vette észre? Oké, hogy nem terepen dolgozik, de elemzőként épp az apró részletek, furcsaságok, gyanús elemek kiszúrásában rejlik a munkája sikere.

Téglákra vadászni egyébként sem egy hálás szakma, de amikor az ember élete párjáról sejti, hogy egy amerikában dolgozó alvó sejt tagja, az keményen felborítja az életét. Mit tehet? Mi lesz a családjukkal, a gyerekeikkel? Lehet, hogy tévedés vagy Matt tényleg nem az, akinek hiszi?

A hír hatására sok dolog nyer új értelmet közös múltjukból. Rádöbben, hogy férje az elmúlt években végig manipulálta őt. Minden fontos döntést úgy hozott meg, hogy Matt sugallta azokat, de mindig úgy tűnt, hogy az Vivian vagy a gyerekek érdekeit szolgálja. Ha feladja férjét, oda a családja. Darabokra szedik az életüket, amit lehetetlen lenne eltitkolni a gyerekek előtt, hogy ők ne sérüljenek, és elveszítenének egy apát, egy férjet és a munkáját is. Ha pedig úgy dönt eltitkolja, amit megtudott, mindketten börtönbe kerülhetnek, akkor pedig még rosszabb sors várhat mindannyiukra.

Végül férje javaslata ellenére, belemegy, hogy törli a rendszerből a rá vonatkozó adatokat, ám ezzel csak még nagyobb zűrbe keveri a családot. Az oroszok kapnak a lehetőségen, hogy találtak egy CIA alkalmazottat, aki zsarolhatóvá vált, és itt lesz a helyzet egyre veszélyesebb...

A lelki gyötrődések, a kételyek, az aggódás, a szorongás merőben eltérnek a megszokott krimi elemektől, de ha nem azt várjuk, hogy egy vérbeli krimit fogunk a kezünkben, akkor semmi gond sincs vele. Van benne egy adag családregény, egy adag krimi és egy csipet pszichológiai thriller. Bár a főszereplőt a végére sem sikerült megkedvelnem. Ettől függetlenül egy könnyed kikapcsolódásra tökéletes a könyv. Fordulatos, érdekes, intrikákkal, konfliktusokkal teli történet érdekes lezárással, ami a vászonra kívánkozik. Debütáló regényként nagyon is ígéretes.

1446298.jpgA kötetet az Agave Könyvek Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk! 

A képre kattintva megrendelheted a kiadótól kedvezményes áron!

Kövess minket a Facebookon is!

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6313840798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csaba121 2018.05.07. 18:27:45

Ebben a témában vagy egy tucat sorozat megy Amerikában a különböző csatornákon, nem tudom mi ebben a szenzáció... (Legközismertebb ebben a témában a Foglalkozásuk: amerikai című sorozat.)

Kyria 2018.05.09. 09:10:26

Szerintem ezzel a könyvvel elég nagy gondok vannak, kezdve azzal, hogy ha egy nő otthon ennyire "vak", akkor vajon mennyire hiteles mint kémelhárító, hát kb. ennyire komoly az egész regény is, mint a főszereplője. Kár volt megírni.
Viszont mondok egy jót a műfajban: Nevem Pilgrim. Olvasd el, nem fogod megbánni.

GReni 2018.05.09. 09:11:29

@Kyria: Köszönöm a tippet, már itt parkol a Nevem Pilgrim a polcon egy ideje, csak időt kell rá szakítanom :)

Kyria 2018.05.10. 19:54:43

@GReni: Kíváncsi leszek a véleményedre, ha összehasonlítod a két művet.
süti beállítások módosítása