Három kicsi lány. Egy jó. Egy rossz. Egy halott.

2018. május 08. 07:49 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Jane Corry: Vértestvérek

Három kislány iskolába indul egy napsütéses, májusi napon. Egy óra múlva az egyikük halott. 
Tizenöt évvel később találkozunk a két túlélővel, Alisonnal és Kittyvel. Nagyon különböző életet élnek. Kitty egy otthonban lakik, nem képes beszélni, és nincsenek emlékei a balesetről, sem a tragédia előtti múltról. Alison rajztanár, első ránézésre teljesen normális nő. Ám ez csupán a látszat, ami megtévesztő lehet. Amikor állást vállal egy börtönben, végre fény derülhet az igazságra. 
Valaki figyeli őket, és bosszúra készül… Vajon kit akar megölni?

"A lánytestvérek közötti kapcsolat elég összetett tud lenni. Egyszerre féltékenységgel terhelt és szeretetteljes."

A történet két szemszögből íródott: Alison rajztanár, aki munkát vállal egy ún. nyitott börtönben, emellett eléggé labilis, de egyébként tehetséges nő. Feladata, hogy különféle művészetekre tanítsa a rabokat, akik így fejleszthetik önmagukat és a világhoz való viszonyukat. Tanítványai között akad mindenféle bűntett miatt börtönbüntetéssel sújtott ember, és egyikük hamar kipécézi magának a fiatal lányt.

A másik szál Alison féltestvérét mutatja be, Kittyt, aki egy gyerekkori baleset miatt mára egy speciális, sérült vagy beteg emberek számára fenntartott otthonban él. Kitty tökéletesen fel tudja fogni a külvilágot, de képtelen kommunikálni, amiket "bent" szépen, értelmesen, artikulálva mond, az értelmetlen motyogás vagy kiabálás, visítás a külvilág számára. Sokszor kiabál, és sokszor veri a fejét a székhez, asztalhoz, önveszélyes. Folyamatosan emlékek akarnak előtörni a múltjából, de ezek mindig elillannak. Aztán megismerkedik Johnny-val, a Down-szindrómás fiúval, akivel azonnal szerelembe esnek, és bár az otthon szabályai tiltják a bizalmaskodást, rendesen össze is melegednek...

Jane Corry

"Nővérek között kéz a kézben jár a szeretet és a gyűlölet. Nincs ennél szorosabb kapocs két emberi lény között. Egy méhből születtek. Ugyanaz a hátterük. Még ha érzelmileg fényévekre vannak is egymástól. Ezért is olyan fájó, ha az ember lánytestvére szívtelen hozzá. Olyan ez, mintha a másik fele fordulna ellene."

Fejezetről fejezetre egyre jobban megismerjük a lányokat, egyre több dolog derül ki a múltjukból, míg végül megtudjuk, pontosan mi is történt 15 évvel korábban, amikor egy lány meghalt, egy pedig megnyomorodott. Aztán szokás szerint jön egy csavar. Majd még egy. És amikor már biztos vagy benne, hogy tudod, mi van a háttérben, még egy. Pszichothriller? Nem. De egy nagyon jó könyv, amit nem tudok, nem is akarok műfajilag besorolni. 

"Mivelhogy a lelkünkben rejtegetett sebek fájnak a legjobban. Viszketnek és húzódnak, fölszakadnak, véreznek. Ahogy a kín és a szorongás gyarapszik az ember fejében, az még egy nyílt vágásnál is veszélyesebb. Végül muszáj tenni valamit."

A könyvet a 21. Század Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenzió céljából, melyet ezúton is köszönünk! A borítóra kattintva kedvezményes áron elérhető a kiadó honlapjáról!

Nem akart meghalni. De 13 percig halott volt.

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1513898164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása