7 pazar kilátással megáldott magyarországi kilátó

2018. május 14. 00:02 - GReni

Gyönyörű, napos időben az ember szívesen kirándul, és még szívesebben csodál ámulatba ejtő panorámákat. Hazánkban szerencsére rengeteg kilátó már önmagában is impozáns építmény. De miért szeretjük a kilátókat? Fentről minden kicsit szebbnek tűnik. Ráadásul a messzire nyújtózó táj mesebeli látványt nyújt. Következzen most hét hazai kilátó, amit érdemes felkeresni.

21-irottko-alpok.jpg

Galya-kilátó

A Galya-kilátó (korábban Péter hegyese-kilátó) a Galya-tető egyik csúcsán, a 955 méter magasan az Országos Kéktúra útvonalán található. Ez a 30 méter magas kilátó világhírűvé vált számos díjának köszönhetően. 2015-ben elnyerte a Média Építészeti Díját (MÉD) Épület kategóriában, emellett a közönségdíjat is bezsebelte, majd 2016-ban az Architizer, egy amerikai online magazin közönségdíját, ráadásként az American Architecture Prize (AAP) arany fokozatát is megkapta. Már maga az építmény is impozáns, de a kilátás a Bükk, a Börzsöny, a Cserhát, a Mecsek és a Magas-Tátra tájaira feledhetetlen, lebilincselő. (MTI Fotó: Komka Péter)

galya_kilato_galyateto_matra_peter_hegyese.jpg

Csergezán Pál-kilátó

A Budai-hegység legmagasabb pontján, a Nagy-Kopaszon megtalálhatjuk ezt a hangulatos, vörösfenyőből épült kilátót, ahol 100 lépcsőfok megmászása után lenyűgöző kilátásban lehet részünk. Tiszta időben a főváros 100 kilométeres sugarú térségét beláthatjuk. Jól láthatóak a Budai-hegység csúcsai, a Pilis-hegység, a Visegrádi-hegység, a Vértes, a Mátra, a Gerecse és a Velencei-hegység. Az esztergomi bazilika pedig még szabad szemmel is látható. Ráadásul a tájékozódást segítendő a kilátószinten ábrák és feliratok jelzik, hogy mit látunk a távolban. (Fotó: parkerdo.hu)

csergezan-pal-kilato_02-630x420.jpg

Erzsébet-kilátó

A listáról nem maradhat le az igazi klasszikus, az Erzsébet-kilátó sem. A főváros legmagasabb pontján, a János-hegy tetején található ez a 23 és fél méter magas neoromán stílusban, mészkőből és homokkőből épült különleges alkotás. A kilátóból tiszta időben akár 80 km-es körkilátás tárul elénk, nagyritkán még a Magas-Tátra csúcsai is kivehetőek. Az 1910-ben átadott kilátót Erzsébet királynéról, Sisiről nevezték el. Ráadásul az 20. század eleji Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű építménye volt.

dsc_0970.JPG

Xantus János Gömbkilátó

Ez a 15 méter átmérőjű építmény Balatonboglár jelképé vált. Egy vulkanikus tevékenység eredményeként emelkedett ki a Várdomb, melynek tetején áll ez különleges vasszerkezet, ahonnan pazar látvány tárul elénk. Elkészülte után megjárta az '58-as brüsszeli világkiállítást, majd a Budapesti Nemzetközi Vásárt, míg végül az 1960-as végén került mai helyére a sokak által csak UFO-ként emlegetett látványosság, ahol az összes égtáj felé nyíló kilátás páratlan. (Fotó: Tuli Marianna / hajozas.hu)

balatonboglar-gombkilato-balatoni-kilatok-latnivalok-csodalatosbalaton-hajozashu.jpg

Siófoki Víztorony

Siófok legemblematikusabb épületét a város szívében találjuk. A több mint 100 éves műemlék 45 méter magasan tornyosul a város fölé. Két panorámalifttel juthatunk a kilátó szintre, ahol 360 fokban körbejárható nyitott rész kínálkozik arra, hogy megcsodáljuk a lélegzetelállító balatoni panorámát. A legkülönlegesebb az egészben, hogy a felső rész forog, így egy üdítő mellett ücsörögve is megcsodálhatjuk a teljes körpanorámát. Miután pedig kigyönyörködtük magunkat megleshetjük a Samsung élményközpontot is. (Fotó: viztorony.com)

after.jpg

Ranzinger Vince-kilátó

A lista ezen építménye kakukktojás a többiek mellett, hiszen eredeti rendeltetése szerint nem kilátónak készült. A Tatabánya feletti Kő-hegyen álló 30 méteres torony egykor a XII-es akna felvonójaként szolgált, és az 1978-as szerencsétlenségben elhunyt bányászoknak állít emléket. Az 1980-ban felállított aknatornyot Bányász toronyként ismerik sokan, pedig a 2008-as felújítást követően Ranzinges Vince bányamérnökről nevezték el, aki rengeteget tett a helyi szénbányászat fejlődéséért. A toronyból jól láthatóak a környező falvak, városok, ráadásul a kiépített turistaösvényen eljuthatunk a város másik nevezetességéhez, a Turul emlékműhöz is.

8-1.jpg

Írottkő-kilátó

Írottkő a Kőszegi-hegység legmagasabb pontja, de nem csupán az övé, hanem a Dunántúl, illetve Burgenland csúcspontja is. Az 1913-ban épült kilátó két ország, Magyarország és Ausztria találkozásánál, és mindkettejük területén fekszik. Neve németül is azonos, azaz Geschriebenstein, mely magyarra fordítva megírt követ jelent. A kilátó mindkét országból szabadon látogatható. Nevét pedig a hegynek is nevet adó sziklaalakzatnak köszönheti, ahol még ma is jól láthatóak a bevésett C B E betűk, melyek egykor az itt fekvő arisztokrácia birtokainak határvonalát jelölték. Ez már a kilátótól mintegy 40 méterre fekszik, osztrák területen.

97686120.jpg

Tetszett, amit olvastál? Akkor kövess minket a Facebook-on is!

Ha pedig a kilátók után kíváncsi lennél Magyarország néhány gyönyörű kastélyára, kattints!

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4113871620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lobo Marunga 2018.05.15. 09:20:54

Azért arra kíváncsi lennék, hogy a Galya-tetőről milyen műszerrel látható a Mecsek...

károly szántana 2018.05.15. 09:20:57

Balatongyörök Szépkilátó vagy ugyanott a Batsányi-kilátó miért nincs a listán? Az nem mentség, hogy a kedves cikkíró nem járt még ott.

GReni 2018.05.15. 09:21:44

@Lobo Marunga: A felújított, megmagasított kilátóban még nem jártam, de az építész, Vass-Eysen Áron szavainak hittem: "Aki felmegy, 360 fokban élvezheti a panorámát – Mecsek, Magas-Tátra, Bükk, Kékestető, tehát minden irányba tökéletes kilátást nyújt." Ráadásul az emberi szem képes több száz kilométerre érzékelni, szóval simán benne van. :)

GReni 2018.05.15. 09:28:01

@károly szántana: Egy könyvbe férne csak el, ha az ország összes gyönyörű kilátópontjáról meg szeretnénk emlékezni. Ráadásul a györöki sehogy sem passzolt volna a listára, mert az panorámaút egy dombon, hiányzik maga a kilátó építménye :) A Batsányi-kilátóról pedig valóban szintén mesés a kilátás, és kapásból arról a környékről is ide lehetne sorolni még a Kitaibel- vagy a Festetics-kilátót. Szóval több tucat hiányzik még a listáról :)

Lobo Marunga 2018.05.15. 10:29:00

Nem vagyok a téma szakértője, de kicsit rákerestem. 1,7m-es szemmagasságból el lehet látni 4,5 km-re, a horizont távolsága pedig a szemmagasság négyzetgyökével arányosan nő. Vagyis ha ezzel számolunk, akkor a Galya-tető kilátójából kb. 140km-re lehet ellátni, a Mecsek viszont onan légvonalban legalább 250km. Viszont az is igaz, hogy a Mecsek is kiemelkedik 682 méterre, pontosabban ennyire emelkedik ki a tengerszinttől. Na itt már érteni kéne a dolgokhoz, de már ennyiből is látszik, hogy a látni a Mecseket a Galya-tetőről dolog több sebből vérzik. Mert még nem említettem a páratartalmat, légszennyezést, fényviszonyokat, ilyesmit. Szóval a tudásom kevés ahhoz, hogy kijelentsem, elméletben lehetséges-e, de hogy gyakorlatban sose fogjuk látni az tuti. Ettől még persze lehet tök jó hely.

Uci 2018.05.15. 21:59:12

Amit mindenképp hiányolok, az a Prédikálószék. Van rajta szép új kilátó és a panoráma szerintem az egyik legszebb kishazánkban. Továbbá Bp-en a Hármashatár hegyről szerintem szebb a látvány, mint a János hegyről. És már kilátó is van rajta.
süti beállítások módosítása