Kritikus rendszerhiba: szórakoztató sci-fi egy öntudatra ébredt droid mindennapjairól

2018. május 15. 00:02 - GReni

Könyvajánló - Martha Wells: Kritikus rendszerhiba

"A Kritikus rendszerhiba Martha Wells Az Öldöklő-naplók univerzumának első, lélegzetelállító epizódja. A Westworld és az Ex Machina rajongói különösen szeretni fogják a főszereplőt, a kegyetlen biztonsági droidot, aki ledobta magáról programozásának láncait, és most folyamatosan ingadozik az önismeretet célzó elmélkedés, illetve a minden ember kiirtását célzó kósza ösztön között."

all-systems-red-2.jpg

A Fumax Kiadó idén a Könyvfesztiválra elhozta nekünk Martha Wells Az Öldöklő-naplók című űroperájának első részét. Eleinte a fülszöveg alapján féltem ettől a könyvtől. Lassan a csapból is a robotok, a mesterséges intelligenciák lázadása, emberek elleni tettei folynak. Végül nekikezdtem és nem bántam meg. Már az első bekezdéssel megvett magának a kötet:

"TÖMEGGYILKOS is lehetettem volna, miután feltörtem a vezérmodulomat, de aztán rájöttem, hogy hozzáférek a cég műholdjain át sugárzott szórakoztató csatornák összes tartalmához. Azóta jóval több mint 35 000 óra telt el, nem sok gyilkolászással, de valószínűleg, mittudomén, közel 35  000 órányi film, sorozat, könyv, színdarab és zene elfogyasztásával. Szívtelen gyilkológépként teljes kudarcot vallottam."

Egy apró megjegyzés a folytatás előtt: a szereplők neveit nemes egyszerűséggel rövidítettem a kezdőbetűkre. Mutatom miért: Volescu, Mensza, Pin-Lee, Ratthi. Na jó, nem is miattuk, hanem inkább kedves Bharadvádzs doktornő miatt. Örültem, hogy egyszer sikerült leírnom helyesen a nevét, a megjegyzéssel meg inkább nem is próbálkozom. :D 

Szóval a kutatócsoport épp egy távoli bolygón dolgozik, amikor jön egy robbanás, amelyben dr. B. súlyosan megsebesül. Csak azért nem hal bele az összes tudós egy brutális földönkívüli lény támadásába, mert velük van egy gyilokdroid, aki egy droid és egy valódi emberek egyvelegéből álló biztonsági egység, aki feltörte saját vezérmodulját, ezzel öntudatra ébredt és önmagát csak Öldöklőként emlegeti. Ő egy ún. BiztEgység, akinek a naplóját olvashatjuk.

Egy olyan világban élnek a jövőben, amikor nagyvállalatok uralkodnak. Számos felfedezés még várat magára, melyeket bolygóközi küldetések során kutatnak, vagy csupán, mind az történt most is, azt igyekeznek kideríteni, hogy megéri-e felvásárolni az adott területet. Az idegen lények miatt, minden küldetésre magukkal visznek egy biztonsági androidot. Öldöklő is egy ilyen droid, de öntudata miatt merőben eltér társaitól, akik csak utasításokat követnek. Kis barátunk azonban bajban van önmagával. Nem tudja, hogy ki ő vagy mi ő, célokat keres, de persze elvégzi a munkáját az emberek között, akiket nem igazán szível, sőt, le is nézi őket, és nagyon nem szeret velük interakcióba lépni. De, mint említettem, az önértékeléssel is akadnak gondjai:

"...olcsó minket előállítani, és vacakok vagyunk. Csak azért bérelnek ki bennünket olyan céllal, ami nem a pusztításról szól, mert muszáj."

A bolygó egy másik földrészén a DeltAlap, egy másik kutatócsoport is felméréseket, kutatásokat végzett. Ám egyik nap megszakadt a kapcsolatuk a csoporttal, ezért az Öldöklőre és csoportjára hárul a feladat, hogy kiderítsék mi történt velük. Mivel ők már találkoztak a bolygón élő lénnyel, amely alagutakat váj a sziklákba, ezért joggal merül fel bennük, hogy mentőakció lesz belőle. Elképzelhető, hogy megették, ízekre cincálták őket, vagy valami hasonló.

Narrátorunkat nem lehet nem szeretni. Meglepő és vicces, ráadásul Öldöklő kissé introvertált, félénk, depressziósnak ható megnyilvánulásai a valóság lehangoló és hitvány mivoltáról is mókásak, nem is beszélve a furcsa helyzetekről, amikbe keveredik. Ráadásul senki nem várná tőle, hogy végül ő lesz a hős, pláne miközben egy része minden embert meg akar ölni. Egy nagyon eredeti, szórakoztató történet, ami egy érdekesnek ígérkező sorozat nagyon klassz nyitánya. Jöhetne máris a folytatás! :)

3021311_big.jpgA kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A képre kattintva kedvezményes áron elérhető a kötet a kiadónál!

Kövess minket a Facebookon is!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4013868038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása