Egy udvari bolond a harmincéves háború zűrzavarában

2018. május 16. 07:50 - GReni

Könyvajánló - Daniel Kehlmann: Tyll

Tyll Ulenspiegel,
a halhatatlan tréfacsináló,
aki a harmincéves háború
zűrzavarából teremt
karneváli mulatságot.

30739893_2167167276643302_3360301465141772288_n.jpg

Daniel Kehlmann legújabb regényében a "17. század világháborújába" repíti vissza az olvasót. A harmincéves háború Európa egyik legpusztítóbb konfliktusa volt, melyet érdekes módon tálal elénk a szerző. A történet középpontjába Tyll Ulenspiegelt helyezi. A főhős ihletője Till Eulenspiegel, a tréfacsináló, aki a 13. századi német folklórirodalom kultikus alakja volt.

Tyll rendkívül érdekes karakter lett. Ráadásul görbetükör mindenki számára, aki magasról tesz a világra, csak az érdekli, mi van vele. Pontosan ilyen ő is. Miután apja boszorkányperbe kerül, összecsomagol, fogja nővérét, és ketten együtt bejárják a háború sújtotta Európát. Miközben az emberek halomra ölik egymást, Tyllt csak az érdekli, hogy legyen mit enni, legyen hol aludni. Nem is támogatja a háborút, de nem is ellenzi. Egész egyszerűen hidegen hagyja mindenki más sorsa.  

Egy igazi különc, egy életművész, egy udvari bolond, egy mutatványos, aki táncol, énekel, zsonglőrködik, bűvészkedik. Valaki, aki a társadalmon kívül rekedt, aki keresztülszántja a szétdúlt Európát, mégis él, mint hal a vízben. A helyzethez tökéletesen alkalmazkodik, ám így is kívülálló marad, nélkülözve minden humanizmust. Rengeteg kalandot és veszélyes helyzetet él át. Elég durva szituációkat is túlél, agyafúrtságának, eszének köszönhetően válik mesterévé a túlélésnek. 

Kehlmann ismét nagyon egyedi történetet alkotott. Egy hangos és látványos karneváli mulatságot varázsolt a háború dúlta kontinensre. Tyll számos kalandján keresztül ismerjük meg a katasztrófa sújtotta Európát, miközben a történetről el sem tudjuk dönteni, hogy valójában történelmi regénybe oltott kaland, fantasy vagy mese. Igazából, mindegyik egy kicsit.

A kötet olvasása közben furcsa kettősséget éreztem. Először is megrökönyödtem azon, hogy Tyllt körülveszi a halál, de ő, már bocs a kifejezésért, szarik rá. Közben meg az, ahogyan nem egyszer pengeélen táncol és még mindig itt van, és mindent túlél, reményt kelt az emberben, hogy bármit túl lehet élni. 

Furcsa ezt a kitalált mutatványost látni egy olyan időben, olyan környezetben, ami nagyon is tényszerű és valós történelmi eseményeken is nyugszik. Közben pedig rávilágít a korszak embereinek gondolkodására, valamint a politika mozgatórugóira. És a jól összekuszált történelmi síkoknak köszönhetően a szerző egy egészen új univerzumot kreált, melyben Tyll megmutatja, hogyan lehet egy igazán sötét korban művészként boldogulni. 

1477042.jpgA könyvet a Magvető Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket a Facebook-on is!

Érdekel a szerző egy másik könyve? Kattints!

Főkép forrása: fb.com/magveto

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9013878418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása