Deadpool 2 - Wade Wilson visszatér és nem kíméli a rekeszizmokat

2018. május 18. 07:47 - Heuka

Ryan Reynolds jutalomjátéka a film, ami remek zenei aláfestést kapott, viszont a szöveg és a cselekmény továbbra is indokolja a legalább 16-os karikás besorolást.

1296-deadpool-2_27726.jpg

Megérkezett a magyar mozikba a Deadpool második része, mely tovább halad az első rész által megkezdett úton, azonban mégis teljesen más, mint az volt. Ami a legfeltűnőbb, hogy mintha maga Amerika Kapitány cenzúrázta volna a szövegkönyvet, sokkal kevesebb a nem éppen szalonképes szóhasználat, mint a két évvel ezelőtti műben. Nem kell megijedni, a humorfaktort ez nem befolyásolja, rekeszizmunk komoly munkának lesz kitéve az egy perc híján kétórás játékidő alatt. (Ezt most gyorsan ellenőriznem kellett, mert úgy elszaladt ez az idő, mintha csak fél órát ültem volna a vászon előtt.) Maga a pár jelenet után felvonultatott főcím is csak kacagtató mondatokból áll. Ha viszont már itt tartunk, bármennyire is vicces a történetvezetés, azért egy-egy komolyabb téma is bekerült a sok poén közé.

Nehéz a filmről spoilermentesen írni, mégis megpróbálok, mert nem szeretném magamra haragítani Wade Wilson-t. :D

dcwb9foxcaae_o4.jpgForrás: http://twitter.com/VancityReynolds

Előrebocsátanám, hogy Deadpool-lal csak az első filmben találkoztam, nem követem képregényes létét és az X-Men filmeket sem láttam - igen, tudom, szentségtörés így ajánlót írni, azonban mégis vettem a bátorságot, hiszen a film megáll a saját lábán. A végére pedig azt is megértjük, miért mondja az első jelenetek egyikében a főhős, hogy ez egy családi film - nem, nem azért, hogy a 4 vagy akár 14 éves gyerekünket vigyük magunkkal moziba. Ugyan kevesebb(nek tűnik) a haláleset, mint az első felvonásban, azonban hullanak itt is rendesen a szereplők, illetve van néhány olyan jelenet is, amelyet csak erős gyomrúaknak/idegzetűeknek ajánlok.

Újabb gyors ellenőrzés után azt leírhatom, hogy a vezérszálat egy képességeire ráébredő tini megvédése alkotja, akinek életére egy időutazó tör. Szándékosan nem írok gonoszt, mert Josh Brolin karaktere, Kábel, inkább ellenfélnek mondható, mint főgonosznak. Indítékai tökéletesen érthetőek - számára -, a visszatekintések csak tovább árnyalják tetteit. Az idő, mint tényező az egész film alatt fontos szerepet kap, egy-egy fordulat csak másodperceken múlik.

Az előzetes alapján már kiszámítható az is, hogy Deadpool vezetésével megalakul az X-Force szedett-vedett csapata. Rögtön első bevetésükön hozzák formájukat és szegény embert az ág(vágó) is húzza alapon gyorsan magára is hagyják a főhőst - kivéve a mázlista Domino-t. Ő bekapcsolódik beszédes maszkosunk és Kábel harcába ahol azért kiegyenlítettek az erőviszonyok. Számomra több váratlan fordulat is volt ebben a küzdelemben, de ezek említése már súrolná a cselekményleírás határát.

mv5bowexndfiogitmwrmoc00odkwlwixmjctodk2yjdjytq5ytc3xkeyxkfqcgdeqxvymtg2njyzoa_v1_sy1000_cr0_0_676_1000_al.jpg

Két dologról mindenképp szót kell ejteni: az egyik a filmzene, a másik az utalások. Előbbi az elmúlt közel 40 év terméséből válogat, szerintem remek érzéssel kapcsolva a szövegeket és dallamokat a film egy-egy részéhez. Az utalásokat pedig gyakorlatilag lehetetlen számon tartani, hiszen körülbelül percenként van egy olyan kiszólás vagy mozdulat, ami emlékeztet minket korábbi filmélményeinkre - hogy ne hagyjuk el nagyon a Marvel háza táját, szóba kerül Amerika Kapitány - A tél katonája felvonása Kábel acélkarja kapcsán, és a most már szintén Disney érdekeltség Star Wars is.

Illetve ami személy szerint nálam 2018 eddigi legjobb filmjévé (még a Bosszúállók: Végtelen háborúnál is jobbnak érzem) tette az Ryan Reynolds hozzáállása: lubickol a szerepben, látszik, hogy élvezi a jeleneteket és teljesen természetesen hat maszkban és maszk nélkül is. Öniróniának sincs híján és kanadai származását sem rest beszólás alapjává tenni, ha arra van szükség. Külön plusz pont, hogy figyelmeztet, mikor elérjük a film mélypontját, illetve a nagy CGI csata előtt is szól, mire számíthatunk.

A film végén nem tanácsos azonnal felpattanni és elhagyni a vetítőtermet, hiszen a jó Marvel hagyományokat követve kapunk pár plusz jelenetet, amelyek picit tovább viszik a filmben történteket.

Mi is lesz Wade sorsa? Meghal? Vagy mégsem? Vagy mégis? Szerintem egy kétórás kikapcsolódás formájában járjatok utána :)

deadpool2_hun_p3.png

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket a Facebookon is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6713965362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása