4 különös meteorológiai jelenség

2018. május 24. 07:48 - Arthur Arthurus

A régmúlt tele van elődeink történeteivel, legendáival, és nem ritkán kapnak ezekben szerepet a különféle mitikus lények, szellemek, istenségek, gonosz lelkek. A legtöbb csak kitaláció, mese, amelyeket néhány furcsa jelenség "támaszt alá". Ám napjainkban is történnek rémisztő vagy különös rejtélyek, amelyekre az átlagember először nem talál magyarázatot. Nézzünk meg négy meteorológiai jelenséget, amely a frászt hozta az emberekre!

1. Tűztornádó

Mint minden évben szinte, 2007 nyarán is hatalmas erdőtűz tombolt Kaliforniában. Hetek óta egy csepp eső nem esett, és a tüzet, mint szinte minden évben, gyújtogatás okozta (hogy szándékos vagy gondatlan, szerintem sosem derül ki). A szélnek és szárazságnak hála a tűzoltók nem képesek megbirkózni a lángokkal, öt ember életét veszítette az erdőtűz során. Végül végre enyhülés és felhőszakadás várható, és valóban, az égen már gyülekeztek a fellegek, a szél megerősödik, és ekkor a tűz felett elképesztő látvány tárul az esőt váró emberek szeme elé: egy tűzörvény. A jelenség néhány percig tart, és apró ágakat, hamut sodor magával a keringő szél. De mi okozhatta?

A tűz miatt az erdő felett elképesztően forró volt a levegő, ám a fellegekkel hirtelen hideg levegő érkezett a terület fölé. Ennek következtében a forró levegő még gyorsabban emelkedett, a "szélsebesen" érkező hideg levegő pedig ezt a felfelé szálló forró légtömeget megtáncoltatta, forgó spirállá, tűzörvénnyé alakította. A forgó légtömeg tornádóként hatott, magával rántva apró ágakat, hamut, égő anyagot. A távoli megfigyelő számára egy különleges tűzörvény volt csak látható, de egyébként nagy erdőtüzek esetén ez a jelenség nem számít szokatlannak.

2. Véreső

1896-ban járunk, az indiai Kerala városában, amikor késő nyáron a ragyogó égbolt elsötétül, hatalmas fellegek érkeznek, és eső készülődik. Az esőzés nem szokatlan, és nem is nagyon heves, ám a lakosság fehér ruházatán hirtelen vörös foltok jelennek meg. A babonás és hívő indiaiak pánikba esve rohannak házaikba a véreső csapása elöl. De mi okozta e különös eseményt?

A vörös színt egy alga, pontosabban annak a spórája okozta, amely a korábbi napokban nagy mennyiségben került a levegőbe, a szél pedig a magasabb légkörökbe sodorta, ahol a keletkező esőfelhők számára tökéletes "táptalaj" lett, mint a szennyeződés, amelyen megtapad az esőcsepp. Hasonló esetek már az ókori Róma idején is történtek, számos feljegyzés tanúskodik erről, természetesen minden alkalommal halálra rémítve a lakosságot. Előfordul még zöld, sárgás, meg szürkés-feketés eső is, ez utóbbiakat por, különféle spórák, vagy hamu festi meg.

3. Villámjáték

Több ezer méteres magasságban, az Alpok hegyei között egy szerzetes rémülten figyeli a különös égi játékot. A hatalmas, hegyet ostromló viharfelhő felett egy lenyűgöző és rémisztő fényjáték látható. Nem egy, nem két, hanem több tucatnyi gyönyörű vöröses, lilás villám szeli át az eget. A látványosság mintegy tíz percen át tart. 1886-ban járunk, amikor a szerzetes látja és leírja ezt az eseményt, melyet "ördögi teremtmények sötét játékának" vél. Mi történt valójában?

Amióta az ember rendszeresen repül, számos pilóta beszámolt már ehhez hasonló jelenségekről, ám bizonyíték egészen 1989-ig nem volt a színes égi játékra, amikor is a Minnesotai Egyetem kutatói lencsevégre kapták, és megavillámoknak nevezték el az égi jelenséget. Két évre rá meg is találták a magyarázatát: a villám elektromos kisülésekor a felhőben negatív töltésű elektromos mező keletkezik. Az elektronok olyan erővel ütköznek a levegőmolekulákhoz, hogy szó szerint felrobbannak, és apró részecskékre bomlanak, amely fénykibocsátással jár. Ez a fényjáték a megavillám, amely csak viharfelhők felett figyelhető meg. 

4. Három Nap az égen

Rio de Janeiro partjainál járunk, ahol helyiek és turisták süttetik a hasukat a forró délutánon, az égbolt tiszta, alig pár felhőfoszlány látható. A nap már a tenger közelében jár, egy-két órán belül lemegy, ám ekkor a szemlélődők szeme elé furcsa látvány tárul: három napot látnak az égbolton. Hitetlenkedve megdörzsölik a szemüket, de amikor felnéznek, nem tévedtek: három nap van az égen! Mi okozta ezt a jelenséget?

Akkor, amikor a Napot nem takarja el semmilyen felhőzet, tiszta az ég, ám a légkör magasabb rétegeiben jégkristályokból álló felhők, úgynevezett cirrusok formálódnak, egy különös optikai jelenség látható. A kristályok a Napot tükörként tükrözik vissza, így több éltető csillag is látható az égbolton, több esetben fényes glóriával körülvéve. Viszonylag gyakori jelenség, ám mégis elég kevesen veszik észre, ugyanis ehhez az szükséges, hogy egyenesen a Napba nézzünk, ami valljuk be, nem a legkellemesebb tevékenység.

Érdekel, milyen felhők szelik át az égboltot? Kattints ide!

Kövess minket Facebookon!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7613996022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Első mohikán 2018.05.26. 21:46:16

A plusz két Nap jelenségének neve melléknap vagy Napkutya. Az igazi két átellenes oldalán látható, sokkal halványabban, az eredeti Nap körüli fénygyűrű részeként. A halojelenségek közé tartozik, nálunk is gyakran megfigyelhető, sőt még Holdkutya is, bár az sokkal ritkább.
Érdemes gyakrabban felcsodálkozni az égre, mintegy leellenőrizve azt, hogy nincs-e épp valami különleges látvány felettünk. És nem csak tiszta éjszakákon a hullócsillagokat vagy a Tejutat keresve vagy esőben/napsütésben szivárványra vadászva, hanem mindig. Sok-sok égi csoda élményével gazdagodhatunk és ezekhez még távcső sem kell, csupán gyermeki kíváncsiság. :-)

fordulo_bogyo 2018.05.26. 21:46:19

Hm... ez nagyon gyengere sikerult, es az illusztarciok sem stimmelnek...
süti beállítások módosítása