Tökéletlen szülők, boldog gyerekek

2018. május 24. 00:02 - GReni

Könyvajánló - Cziglán Karolina: Tökéletlen szülők, boldog gyerekek

"A gyereknevelés nem autószerelés, aminek technikája van, hanem egy kapcsolat. Kapcsolat, amiben találkozik két személyiség a maga teljes, részben tudattalan, misztikus mélységével, és mindez egy családon belül történik, amiben egymásra is hatnak ezek a kapcsolatok."

family-591579_960_720.jpg

Cziglán Karolina pszichológus, pár- és családterapeuta, aki ebben a szülőknek szóló kötetben hét fejezetre bontva próbál segítséget nyújtani a gyereknevelésben. Manapság számos könyv segít utat találni az anyáknak, az apáknak, hogy tökéletes szülővé váljanak. Ez persze lehetetlen küldetés, egy nem létező ideál kergetése. Nem véletlen, hogy a szerző is ezzel a témával nyit, az első fejezet: "Legyél tökéletlen szülő!". Előbb-utóbb minden szülőben felmerül a kérdés, ha valami nem úgy megy, ahogy tervezi, hogy vajon hol rontja el, netán a gyerekkel van a baj. Ilyenkor kicsit ki kell kapcsolni és meg kell próbálni lazábbra venni a dolgot. Nem minden a szülőkön múlik, hiszen az a gyerek valamilyen temperamentummal születik, mondhatni nem születünk tiszta lappal. Minden gyerek más, egyik aktívabb, mint a másik, vagy épp szociálisabb, kommunikatívabb vagy emocionálisabb. Ezek mind befolyásolják azt, hogy miként érdemes bánni a csöppséggel.

És mi történik, ha úgy látjuk valami nem úgy megy, mint elterveztük? A legfontosabb: semmiképp nem szabad abba a hibába esni, hogy rágörcsölünk a nevelésre, szorongunk a tetteink miatt. Ezt is a legtöbb embernek hiába mondják, mert van az a pont, amikor az emberben felmerül a gondolat, hogy épp most rontja el teljesen a gyerekét. Lesznek az út során jó és rossz döntések, de a fontos, hogy folyamatosan fejlődő szülővé kell válni. Ezért a szerző következő tanácsát mindenképp érdemes megfogadni: 

"Ha csak a hibáinkat vizsgáljuk, sokszor rossz szájízzel fekszünk le, mondván, azt a kiabálást vagy azt a "hagyjál, most más dolgom van"-t bánjuk. Amellett, hogy méricskéljük, átugrottuk-e a lécet, tegyük fel úgy a kérdést, van-e olyasmi, amit jobban oldottunk meg, mint ahogy fél évvel ezelőtt sikerült volna! Ha igen, örülhetünk, mert ez azt jelenti: egyre jobb szülők vagyunk."

Sokan esnek abba a hibába, hogy a gyerek az első mindenekfelett. A szerző ehelyett inkább a családi egyensúly fontosságát emeli ki. A szerző szerint fontos, hogy minden családtag meg tudja élni a szabadságát is, de a közelség élményét egyaránt. Számos gyerekneveléssel kapcsolatos könyv ki van hegyezve az anyára vagy az apára, Cziglán Karolina azonban nem tesz különbséget, egyenrangú szülőtársként kezeli mindkét felet. Ráadásul a kötetben kitér a nem hagyományos családban élőkre is, mint az egyedülálló szülők, a meleg szülők vagy az örökbefogadó ill. nevelőszülők. 

A családi egyensúly elengedhetetlen a boldog gyerekkorhoz, komoly hatással van a szülők viszonya, a testvérek és a tágabb család is, de a talán a legfontosabb, hogy biztonságérzetet teremtsünk neki.  A kötet segítséget nyújt, hogy megtanuljuk észlelni, kiaknázni, megoldani a konfliktushelyzeteket. És, ha már szóba került a tágabb család, egy fejezetet szentel a korábbi generációk hatásairól is. Többek között például, hogy nem szabad abba a hibába esnünk, hogy azt gondoljuk, nagypapi valamit nagyon elrontott anno, akkor az ő keresztje a mi keresztünk!

És arról se feledkezzünk meg, hogy mindig legyünk együtt érzőek. Itt a szerző nem csupán a gyerekekre gondol, hanem, hogy magunkkal is érezzünk együtt, legyünk elnézőbbek. Még az is teljesen normális, hogy a szeretet és öröm mellett fáradtsággal, csalódottsággal, kételyekkel, kétségbeeséssel szembesülünk, amikor például egy nevelési helyzet megoldása komoly akadályokat vet elénk, melyek esetleg kilátástalannak tűnnek. Természetesek a negatív érzelmek, ezeket a helyükön kell kezelni. Ehhez is ellát pár jó tanáccsal a kötet..

Senki nem tudja megmondani miként lehet tökéletesen nevelni egy gyereket. De! Útmutatást, némi segítséget nyújthat, hogy a legjobb tudásuk szerint neveljük a gyerekünket. Cziglán Karolina nem ígéri, hogy ebben a kötetben van a tuti recept a mintaszülővé váláshoz, csupán egyetlen célja van ezzel a könyvvel:

"Megerősíteni, támogatni a szülőt, és gondolatébresztő technikákat adni, melyeket saját ízlése szerint használhat."

139468349.jpgKöszönöm a lehetőséget a Jaffa Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Kövess minket Facebookon is!

Szeretnél pár tippet kamaszlányok neveléséhez? Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5413965686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása