Mire elég két naponta egy óra intenzív testmozgás? Mondom

2018. május 26. 06:14 - Carbonari

Világmegváltás 5 percben

sport.jpg

Mire elég két naponta egy óra intenzív testmozgás? 
Arra, hogy ami a mozgásszervi tájékon nyilall, szúr, sajog, 
az rendbe jöjjön. 
Arra, hogy erőnléted legyen, magyarul, ne fulladj ki egy emelkedőn felfelé. 
Arra, hogy tovább élj. 
Egyszerű, nem?

Sok embernek elmondja az orvos, fogyjon le, túlsúlyos. 
Mintha meg sem hallanánk.
Sok ember kapja tanácsul: mozogjon, ha minőségi életet akar élni.
Mintha  meg sem hallanánk.
Kénytelen vagyok elhinni, hogy amíg nem fáj eléggé, addig nem változtatunk. Talán van valami elmozdulás jó felé, egyre több helyen hirdetik a testmozgás elengedhetetlenségét, ám a lényeg azonban: ez csak a jövő generációjának alapozhatja meg az erőnlétét, egészségét, mi lesz a mai negyven-hatvanévesekkel? Nekik talán most a legfontosabb megalapozni - ha eddig nem tették - időskori egészségüket, fittségüket. De nem kell messze menni, sok lomha huszon-harmincévest is látok magam körül, akiknek az erő még adott, mert a kor romboló hatása nem érte el őket, de látom magam előtt sanyarú jövőjüket, amikor fogy az erő, kopik az ízület, nő a pocak, a fenék, és negyvenen felül egyszer csak egy rutin orvosi ellenőrzés magas vérnyomást mér, magasabb cukorértéket, kezdődő artrózist a mozgásszerveket illetően - pedig mindezek egy kicsi odafigyeléssel megelőzhetőek lennének. De csak hadd mondja az orvos, legyintünk rá, végül is hol ért ő hozzá? Mert amíg nem történik meg velünk, addig nem hisszük el.

Tehát egyik oldalról a két naponta egy óra intenzív mozgás a fentieket megelőzheti.
De mi történik akkor, ha a baj már megvan? Kopik az ízület, megnőtt a fenék, és lihegünk az emelkedőn?
Bingó!
A két naponta végzett egy órányi intenzív testmozgás remekül képes segíteni a bajaidon. Amikor túlélted a nulla mozgás után bevezetett negyvennyolc órán belüli egy óra tornát, olyan három hét után azt kezded érezni, hogy na, megy ez. Na, jó lesz ez. Na, már mennyivel könnyebben emeled a lábaidat, nem sírsz be háromszor-négyszer-ötször negyven  haspréstől, és a tested engedelmeskedni kezd neked. Mindegy, hogy mennyi túlsúly van rajtad, az izmaid hálásan ébredeznek, hogy hahó! itt vagyunk!

Akkor is sokat segít a mozgás, ha negyven-ötven év között egyszer csak azt veszed észre, hogy bakker, akkor fáj a lábad, amikor lefekszel, elalvás előtt és hajnaltájban, de annyira, hogy aludni se igen tudsz tőle. Mert nyilall, mert tompán fáj, mert megőrülsz az egésztől.
Ilyenkor ne a kíméletre menj rá: annál rosszabb lesz. Ördögi körbe jutsz, ha azért nem  mozogsz, mert fáj, de ha nem mozogsz, betokosodik az ízület (beáll, szokta mondani a masszőröm), és még jobban fog fájni a jövőben. Kapkodhatod a fájdalomcsillapítókat. Igen, amióta rendszeresen tornázom, elfelejtettem a fájdalomcsillapítókat a témában - mert mondanom sem kell, a második csoportba tartozom, akinek hiába mondta az orvos, hogy tessék mozogni, nem hittem neki, mert annyira fájt a mozgás. Igen, túl kellett lendülnöm a kezdeti rohadtul fájdalmas időszakon - magamért.  

Rengeteget jelent a mozgás a hangulati ingadozások kiküszöbölésében, az önbizalom növelésében, a mindennapok történéseinek elfogadásában, összefüggések megtapasztalásában és különböző kezdődő mozgás-szervrendszeri megbetegedések tünetmentessé tételében. Ha nem mozogsz, rosszabb lesz a hangulatod, ha csinálod, olyan anyagokat szabadít fel a testedben, amelyektől egyéb teljesítményed is szárnyalásba fog kezdeni. És nem kell nagy hely ahhoz a tornához, nem kell méregdrága bérleteket váltanod, nem kell a város másik végébe járnod edzésre (ha nem akarsz), akár otthon is megvalósíthatod a mozgás kielégítésére vonatkozó igényed. Persze, a kezdeti lépéseknél szerencsés, ha hozzáértő személy koordinálja a feladataid, sőt, akár egy orvos is lát, aki megállapíthatja, mire figyelj oda a testmozgás során (ne terheld a térdedet pl.), de utána tied és az önfegyelmedé a pálya. Nálam a műsorszolgáltatónak van egy fitneszbérlet nevű szolgáltatása, két naponta arra nyomom a szokásos órai ugrabugrát. De ha benézel a You Tube-ra, számtalan ingyenes videót tudsz letölteni, kiválasztani azt, ami korodnak, egészségi állapotodnak, egyéniségednek megfelel. Mehetsz futni is, ha a környékeden van betonozatlan, bitumenezetlen (stb.) természetes talaj vagy futóknak kialakított speciális pálya (mint a Margitszigeten). Ezenkívül még számtalan mozgásforma áll rendelkezésedre ahhoz, hogy megmozdulj.

bankuti_1.jpgA lényeg, hogy bármibe is kezdesz bele, nézz utána, hogyan és hol célszerű azt megvalósítani. Sok okosságot olvashatsz például Chris Hardy és Marty Gallager Egészség tiszta erőből c. könyvéből, amely nem többet ígér, minthogy győzd le krónikus betegségedet és aknázd ki teljes genetikai potenciálod. Nagyon sok tudományos miértre találsz itt választ (miért híztál el, mitől fogyhatsz le, milyen táplálékra milyen reakciót várhatsz sejtszinten,  milyen mozgásforma mit formál, hogyan csináld helyesen, stb.). Az egyik szerző orvos, a másik edző, kettejük összedolgozása pedig garancia a könyvben foglaltak hitelességére (nálam biblia).

A másik kötet szintén az egészséggel foglalkozik, a mozgás oldaláról megközelítve, Bánkuti Gabriella Alapok az egészségedért című munkájára gondolok. A kötet írója profi világbajnok, az egyik legkeresettebb hazai tréner, edzés- és táplálkozási tanácsadó. A Magyar Olimpiai Szövetség által kitüntetett paralimpiai erőnléti edző, rehabilitációs módszereit már az USA-ban és Japánban is sikerrel alkalmazzák. Munkássága kezdők, haladók, profi sportolók, nők és férfiak, egészséges és mozgáskorlátozott emberek százainak változtatja meg az életét.

A hivatkozásokra kattintva meggyőződhetsz arról, hogy ők nálamnál sokkal hivatottabb szakértői a témának. Őszintén? Én is tőlük tanulok.

Na, mit szólsz? Felállsz a foteledből és te parancsolsz innentől a testednek, vagy hagyod, hogy továbbra is ő szabja meg fizikai (lelki) mozgásteredet? Elhiszed-e az orvosnak, hogy le kell fogynod, de legalább egszségesebben kell élned, és ahhoz a mozgás elengedhetetlenül szükséges?

A jövő héten a mozgással kapcsolatban kitérek a vele szervesen összefüggő étkezésre. A címe az lesz: mire elég tíz deka pörkölt? Ha egészségtudatos vagy, máris felvontad a szemöldököd, fogadjunk...

Úgy látod, nem jól látom? 
Hallgatlak.

Lesz még több cikk is a témában. Érdekel? Kövess bennünket Facebookon!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3013995304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.05.26. 11:00:55

Hm. Cenzúra. Szóval egy baromságoktól hemzsegő blog került címlapra, szokás szerint.
süti beállítások módosítása