Az elnök eltűnt!

2018. május 30. 07:49 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Bill Clinton és James Patterson: Az elnök eltűnt

Erre a felkiáltásra ma Amerikában (és a világon sokfelé) hatalmas megkönnyebbüléssel reagálnának nagyon sokan. Vagy éppen ellenkezőleg: hatalmas kétségbeeséssel és összeesküvés-elméletek hadával dolgoznák fel a hírt. De nem kell aggódni/örülni, a jelenlegi amerikai elnök legjobb tudomásom szerint nem tűnt el. Ám egy volt amerikai elnök megírta, hogy mi lenne, ha mégis...

Persze nem egyedül követte el a könyvet, segítségére volt Amerika egyik legnépszerűbb krimiszerzője, James Patterson, aki még a Castle című krimisorozatban is feltűnt, mint a címszereplő krimiíró pókerpartnere. Olyan népszerű karakterek megalkotója, mint pl. Alex Cross, művei alapján számtalan film és krimisorozat készült már.

Ha egy ilyen, krimiben és jó könyvek írásában jártas ember összefog egy amerikai exelnökkel, aki ismer minden szabályt és protokollt, ami csak érintheti az elnököt, majd írnak egy krimit arról, hogy mi történne, ha az elnök eltűnik... az eredmény nem is lehet más, csak jó könyv! Nagy várakozásokkal kezdtem neki ennek a történetnek, és szerencsére nem kellett csalódnom. A történet elég lassan indul be, egy ilyen cím után hajlamosak vagyunk beleesni abba a hibába, hogy szinte rögtön belevágunk a közepébe. Kétségtelen, hogy sok író így is tett volna, de Clinton és Patterson először bemutatta a helyzetet. Duncan elnök ugyan kitalált személy, de az elnöksége alatt történtek nagyon is valósak - vagy azok is lehetnek akár -, így szükséges, hogy először megismerjük őt. 

"Egyenes, tényszerű, elfogulatlan hírközlés? Ma már körülírni is nehéz, mert a tények és a kitalációk, az igazságok és a hazugságok közötti határvonal mindennap egyre jobban elmosódik. Nem maradhatunk életben szabad sajtó nélkül, amelyik megőrzi a határvonalat a valós dolgok és a kitalációk között, és makacsul követi a tényeket, bárhová vezessenek is."

A 21. Század Kiadó a Youtube-csatornájukra feltöltött egy trailert a könyvről, érdemes megnézni :)

Ovális iroda, szükségállapot, iraki háború, terroristák, oroszok, furkálódó kormányzók és szenátorok... a naiv ember azt hinné, hogy egy olyan helyzetben, amiben eltűnik az elnök, az emberek, a munkatársai és beosztottjai, a titkosszolgálat összefog. Naivitás... amint esély nyílik rá, az ember helyezkedni kezd, alattomosan hátba szúr másokat, hogy ő maga jobb helyzetbe, jobb pozícióba kerüljön, és ha ez így van az "egyszerű" világban, csak még hatványozottabban igaz a valódi nagypolitikában... 

Pedig Duncan nem rossz ember. Elképzelhető, hogy nem a legalkalmasabb egy világhatalom elnökének, talán éppen azért, mert nem akar rosszat. De szerintem épp ez a tulajdonsága az, ami miatt szerethető és hiteles, egy olyan ember, aki nem csak az elnöke, de a valódi vezetője lehetne egy országnak. Ajánlom a legutolsó beszédét minden olyan ember figyelmébe, aki akár kicsiben, akár nagyban, akár egy 3 fős kis minivállakozás fejeként, akár egy világhatalom elnökeként embereket irányít. Egy kicsit jobb hely lenne ez a világ...

A könyvet a 21. Század Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre, amelyet ezúton is köszönünk! A kötet a Könyvhétre érkezik, keressétek a kiadó standját a Vörösmarty téren Budapesten 2018. június 7-11 között!

A borítóra kattintva elérhető a könyv a kiadó honlapjáról, kedvezménnyel!

Érdekel egy másik könyv, ami a könyvhétre érkezik? Kattints ide!

Kövess minket Facebookon!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8814010468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása