Egy gyilkos, aki tíz évvel korábban eltervezte tettét, egy város, amit csak a hoki éltet, és nyomozás egy okoseszközökkel teli világban

2018. június 03. 07:54 - Arthur Arthurus

Avagy mivel érkezik az Animus a Könyvhétre?

Három szuper könyv érkezik a 89. Ünnepi Könyvhét (2018. június 7-11. Budapest, Vörösmarty tér) alkalmából az Animus Kiadótól, egy hamisítatlan izlandi krimi Yrsa Sigurðardóttir tollából, egy különös könyv Fredrik Backman megszokott stílusában, és egy elgondolkodtató könyv az emberiségről és az okoseszközökről Marc Elsbergtől. Mi választani sem tudtunk közülük, hogy hármunk közül melyik kié legyen :)222222.png

Egy iskolában tíz éve elástak egy időkapszulát. A benne található fogalmazásokban a diákok leírták, milyennek képzelik a jövőt. Csakhogy a gyermeki elképzelések közé egy fenyegető üzenet is került, amely hat, monogrammal jelölt ember halálát jövendöli.

Huldar, aki elvesztette vezetői pozícióját a rendőrségnél, úgy véli, ezzel a piti üggyel akarják távol tartani a valódi nyomozói munkától. Ugyan valószínűtlennek tartja, hogy bárki valóra váltaná kamaszkori fantáziáit, a biztonság kedvéért a gyerekpszichológus Freyja segítségét kéri, hogy kideríthesse, valós-e a fenyegetés. Nemsokára döbbenetes dolgok történnek: levágott testrészeket találnak egy kertben, majd meghal egy férfi, akinek monogramja egyezik a fenyegető üzenetben található egyik monogrammal. Megkezdődik a versenyfutás az idővel: Huldarnak és Freyjának meg kell találnia az üzenet íróját, azonosítania kell a potenciális áldozatokat és a gyilkost, amíg nem késő.

A borítóra kattintva a kiadótól előrendelhető kedvezményes áron

Az izlandi írónőtől nem ez az első könyv, amit olvasni fogok, nagyon tetszik a stílusa, mint a skandináv krimik úgy általában. Mostanra sikerült már több norvég, svéd és izlandi szerzőtől is olvasni egy-két skandináv krimit, a finn maradt ki egyelőre, ha jól emlékszem, és érdekes módon mindegyik nemzetiség között felfedeztem némi különbséget úgy a történet felépítésében és a szálak vezetésében, mint a karakterek leírásában és fejlesztésében. De mégis, van bennük valami közös. Az izlandinál a bonyolult neveket és a lassabb, de részletesebb és élménydúsabb leírásokat figyeltem meg. Biztos vagyok benne, hogy ez a könyv is jó lesz, erről én fogok írni hamarosan bővebben, amint elolvastam :) Yrsa másik könyvéről itt olvashatsz.

Van ​egy város az erdő sűrűjében, távol mindentől. Szívós és szorgalmas emberek lakják, akik tudják, hogy az élet se nem könnyű, se nem fair. De bármilyen nehéz idők is járnak, van egy dolog, ami lelket önt beléjük, és elfeledtet minden mást: a hoki. 
Az előző szezonban történt tragikus események utáni hónapokban járunk. A két barátnő, Maya és Ana egy eldugott szigeten tölti a nyarat, megpróbálják kizárni a külvilágot, de semmi nem úgy alakul, ahogy remélik. Björnstad és a szomszédos Hed közötti rivalizálás a pénzért, a hatalomért és a túlélésért folytatott őrült küzdelemmé fajul, ami a két hokicsapat egymás elleni meccsén tetőzik. Egy fiatal játékos legféltettebb titkáról lehull a lepel, és a város ismét választásra kényszerül. Azt mondják majd, hogy ebben az évben Björnstadba látogatott az erőszak, bár ez hazugság. Az erőszak már rég itt volt.

A regény önálló folytatása a Mi vagyunk a medvék című, világsikert aratott kötetnek. Viszontláthatjuk benne mindazokat, akiknek életébe Backman remek, éleslátásról és együttérző lélekről tanúskodó történetszövésének segítségével már betekinthettünk. Magával ragadó könyv a hűségről, a barátságról és a mindennel dacoló szeretetről.

A borítóra kattintva előrendelhető a könyv kedvezményes áron a kiadó honlapjáról.

Rendhagyó módon Backman most egy folytatást írt, igaz, önálló folytatást. Itt is, akár csak a Mi vagyunk a medvékben, Björnstadban járunk, a kicsi északi faluban, valahol az erdő közepén, ahol a tél hosszú, nincs ipar, nincs munka, nincs turizmus, egyetlen dolog van csak: a hoki. És a hoki maga az élet, maga a remény, egy dolog, amihez mindenki ért, ami mindenkit éltet. Nem volt még szerencsém ehhez a könyvhöz, de erősen kívánságlistás. Fredrik Backman már az első könyvével, Az ember, akit Ovénak hívnak cíművel nagyot dobbantott, erős és egyedi stílusa és karakterei, különös történetei hamar belopták magukat az olvasók szívébe. Ove nagy kedvenc, és Britt-Marie alig marad el mögötte, mondjuk a nagymamám egy kicsit kevésbé varázsolt el (A nagymamám azt üzeni, bocs). Sokak szerint a Björnstad első része Backman egyik legerősebb könyve. És végre itt a folytatás!

London. A nyílt utcán halálos lövés ér egy tizennyolc éves fiút, aki egy okosszemüveg segítségével azonosított és üldözni kezdett egy körözött bűnözőt. Cynthia Bonsant újságírónő kutatni kezd az ügyben, amely elvezeti őt az ünnepelt közösségi oldalhoz, a Freemeehez. A feltörekvő alkalmazás adatokat gyűjt és elemez – és ennek révén jobb, sikeresebb életet ígér milliónyi felhasználójának. Csak egyvalaki figyelmeztet használatának veszélyességére, és arra, micsoda hatalommal ruházunk fel egy ismeretlen szervezetet adataink önkéntes átadásával: Zero, a világ legismertebb internetes aktivistája. Ahogy Cynthia egyre mélyebbre ás az online világ sötét mechanizmusában, ő maga is üldözötté válik. Márpedig egy kamerákkal és okoseszközökkel teli világban nincs menekvés…

A borítóra kattintva a könyv előrendelhető a kiadó honlapján, kedvezményes áron.

 Marc Elsberg az első könyvében, a Blackoutban egy nagyon is valós víziót vázolt fel: mi történne, ha egy terrorcselekmény kapcsán egész Európa elsötétülne, nem lenne áram? Hát, a válasz röviden: káosz. Hihetetlen erővel hatott rám az a könyv. Valaki az okosvillanyórák rendszerét feltörve gyakorlatilag egész Európát, később pedig Amerikát is sötétségbe taszította. Több szálon fut a cselekmény, főbb szereplőink között akad olasz hacker, francia Europolos nyomozó, német elit katona, amerikai riporter, atomerőmű dolgozói, és politikusok. Már az első pillanattól kezdve benne vagyunk a sűrűjében, látjuk a nyomozás fázisait, az újraindítási kísérleteket, a politikusok üléseit, megbeszéléseit, és emellett a nagyon gyorsan elállatiasodó emberiséget. Hasonlóan fontos és aktuális Elsberg új könyve, a Zero is, különösen a mostani adatvédelmi botrányok tükrében. Egy dologban biztos vagyok: az emberiség nem érett meg arra a technológiai szintre, amivel rendelkezik, és ez ijesztő. Nem megoldás az okoseszközök és a közösségi oldalak bojkottálása: az pont, hogy visszalépés. Megoldás egy lehet: egy tanult, művelt társadalom, amely megtanulja használni az eszközöket. Nem a fegyver a hibás, ha öl. Hanem az, aki a fegyvert fogja. És azok, akik azt váltották ki belőle, hogy öljön. 

Elkezdtem írni egy könyvhetes bevásárlólistát, de valahol húsz körül félbehagytam. Fogalmam sincs, mit és hány könyvet fogok beszerezni két nap alatt, majd kiderül, majd ott helyben eldől. Fogalmam sincs, mikor fogom elolvasni őket, hiszen még a könyvfesztiválos 33 könyvvel sem vagyok sehol, sőt, még a két évvel ezelőtti könyvfesztiválos harminc könyvvel sem nagyon... :) Nektek van listátok arról, amit mindenképpen be akartok szerezni?

Ha nem akartok lemaradni semmiről, kövessétek a Facebook-oldalunkat!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1114010872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása