Család: az egyén élete nem érte vagy ellene van, hanem vele

2018. június 12. 07:50 - Carbonari

Könyvajánló - Oravecz Imre: A rög gyermekei

oravecz_2.jpg

A család, az ország, a kor, a fiatal, az öreg, 
ellentétek, örömök és bánatok, 
család, ihletet adó és illúzió romboló, 
hitek és tévedések, történelem hatása a magánsorsra: ez mind 
Oravecz Imre könyve, A rög gyermekei trilógiája. 

A Magvető Kiadónál idén lett teljes Oravecz Imre A rög gyermeki trilógia az Ókontri című regény megjelentetésével. A sorozatnak korábban Az álom anyaga címet adták, ezt változtatták meg a fenti módon A rög gyermekeire. Korábban az első két kötetet, az Ondrok gödre és a Kalifornai fürj címűeket a Jelenkor Kiadó gondozta, de eltűnt a polcokról, és csak kéz alatt vagy antikváriumokban lehetett megkapni, őrületes árakon. Feltételezhetően ezért került sor az előző két darab kiadására is a Magvetőnél.

A történet a 29. században kezdődik a Heves megyei Szajlán. Főhősei az Árvai család tagjai, életük, haláluk, boldogulások - és vele a paraszti társadalom mélyreható bemutatása. Gondolataik, erejük, munkabírásuk, óvatosságuk, hitük, vágyaik és álmaik a kor tablóját alkotja meg erős színekkel ábrázolva. Mindegyik könyv lefesti, milyen gyermeknek, fiatal felnőttnek, középkorú majd meglett embernek lenni a 19-20. században. Elénk tárja, milyen asszonysorsok húzódnak meg az erős férfiak mögött.sceplo.jpg

Rossz nézni, hogyan változik az apa Árvai Istvánból az a férfi, aki miatt a fiú Árvai István nekiindul Amerikának. Mintha a fiatal felnőttek minden álma, vágya, ereje és belátása az idő múlásával összehúzódna, hogy helyt adjon az óvatosságnak, a kivagyiságnak, az én jobban tudomnak, amit a felnövő gyerekek előbb értetlenséggel, később változást akaró keserűséggel szemlélnek és lépni készülnek saját sorsuk fellendítése felé: ha lehet, szülővel, ha nem lehet, nélküle, de lépni muszáj.

Az első kötet a paraszti lét autentikus leírása, ott van az ember szántókon, legelőkön, gyűjti a gombát és az életre szóló tanulságokat, eteti az állatokat, udvarolni jár, cséplőgépen feszít és ahogy az élet próbálja az egyént, úgy próbálja az egyén az életet is. Van, amikor véres fejjel hőköl vissza, máskor boldog percek visszhangja zúg el mellette, gyakran pedig csak megtörténnek a dolgok: nem érte vagy ellene, hanem csak úgy, vele.

A döntés, hogy kivándorol Amerikába az első nemzedék Árvai Istvánja, az első kötet végére születik meg és válik valósággá.oravecz_3.jpg A második kötetben lépésről lépésre nyomon követhetjük, mi történik velük idegen földön, hogy válik hazájukká Amerika. Először az a tervük, hogy pénzt gyűjtve hazatérnek szülőföldjükre, de ez a gondolat folyton meg lesz torpedózva: új gyermekek születnek, új kihívások apasztják az összekuporgatott anyagiakat. Ott vagyunk velük végig: a hajón, ahol kitanítják őket, mit kell mondani a bevándorlási tisztviselőknek, albérletekben, munkahelyeken, megismerjük Árvaiékkal a munkanélküliség rémjét, Árvai első "tékozlását" a félretett pénzből (egy motorkerékpárra éhezett rá), látjuk, hogyan viszonyul az amerikai társadalom a bevándoroltakhoz, a gyerekek hogyan vetkőzik le kelet-európai létüket és válnak amerikai gyermekekké a nagy olvasztótégelyben. Kitör az első világháború is, ez is visszatartja őket attól, hogy útnak induljanak haza, de az óhazába tett látogatás sem győzi meg őket arról, hogy otthon kellene elkölteni a család biztonságára és létalapjára összerakott összeget: tehát maradnak és megvetik lábukat egy saját tulajdonú farmon.

A harmadik rész az Ókontri, amely magyarul annyit tesz: óhaza. Az Árvai család gyermekei asszimilálódtak, és ahogy a szülőknek, kep.jpgúgy a gyermekeknek sem fordul meg a fejében, hogy valaha is letelepedés céljából visszamenjenek Magyarországra. Az 1929-es gazdasági világválság után vagyunk, amikor mindenkinek összébb kell húznia magát. Steve-nek megszűnik a munkahelye, és haza kell költöznie a szülőkhöz. Lakásán bankteher, eladni nem érdemes, fizetni nem tud, ezért kiadja albérletbe. Nagy elánnal kezd bele az apjával közös gazdálkodásba, de ahogy az már lenni szokott az Árvai családban: nem értenek egyet a jövedelmező gazdálkodás módszereiben, így egymásnak feszül apa és fiú. Már megint. Steve felnőtt ember, egy gyerekkel, nincs ínyére a felette való uralkodás, ezért megfogalmazódik benne: az a kis pénz, ami itt nem ér semmit, Ókontriban vagyonnak számít, plusz ott vannak az örökölt földek: haza kell menni, nincs más útja a boldogulásnak. Nem tudhatja, hogy a második világháború előestéjén mekkora szívás visszatérni Szajlára, Vitéz Nagybányai Horthy Miklós Magyarországára, így átéli a világégést, a szovjet időszakot és 1956-ot is. Érdekes látni, hogy az amerikai léten szocializálódott Steve hogyan birkózik meg a nehézségekkel. 

Részemről tiszta öröm volt, hogy nem a nagy történelmi eseményekkel foglalkozik behatóan, hanem a főszereplővel, akire hatnak a folyamatok. Van, aki ezt hátrányára írja a történetnek, de megmondom őszintén, jómagam unottan átlapoztam volna a történelmi események részletes ecsetelését.

Családregényekben erősek vagyunk mi, magyarok. Elég, ha csak Kepes András Tövispuszta című regényére gondolok, ahol szintén több generáció járja a maga táncát sorsuk és a történelem között a huszadik századi Magyarországon. Kivételes mű, élvezet volt olvasni. Ugyanezt jelentette számomra a szocializmusban híres Berkesi András trilógiája is, a Siratófal, Hűség és Különös ősz könyvei is. Oké, hogy az abban a korban divatos ideológiai irányzatot képviseli, de ha képes vagy lehántani róla ezt a mázat, örök emberi sorsok és sorsfordulókat ismerhetsz meg általa. Számomra ez a három író szinte ugyanarról ír, amelyeket örömmel abszolváltam.

Ha kíváncsi vagy apáid - anyáid sorsára, neked írták ezeket a műveket.

Szeretnél többet tudni a könyvekről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel szerezheted be!

oravecz_1.jpg

 

Kíváncsi vagy a könyvújdonságokra? Hogy mit olvass  és mit ne? Kövess bennünket Facebookon!

 

A főkép a szerzőt, Oravecz Imrét ábrázolja.

 

Shakespeare új köntösben - érdekel? Kattints!

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr814040278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása