'40-es évek lokáljai, drogtanyái, bűnözők és földönkívüliek egy noir-történetbe gyúrva

2018. június 16. 07:29 - GReni

Könyvajánló - Christopher Moore: Noir

"Christopher Moore új könyve a második világháború utáni San Franciscóban játszódik, kötekedő kocsmatöltelékek, ódivatú ópiumbarlangok és rasszista rendőrök között. A regény Raymond Chandler világát idézi, csak éppen a szereplőgárda inkább hasonlít Tapsi Hapsira és társaira. Nagyon noir, nagyon Moore."

1_45.jpg

A szerző 1947-be, San Francisco-ba repít minket. Induló helyszín Sal bárja, ahova egy este besétál egy titokzatos hölgy, Stilton, aki rögtön elcsavarja a csapos, Sammy Tiffin fejét. Az élet persze közbeszól, a bár tulaja személyében, aki megszakítja az első találkozást, amikor betoppan egy tábornok kíséretében.

Sammy jól ismeri az utcát, ezért megbízzák, hogy a tábornok partijára szerezzen hölgyeket. Egy feltétele van: ne legyenek a megszokott prostik, hiszen előkelő vendégei lesznek...vagy legalábbis ne látszódjon rajtuk az utca mocska.

Közben gyanús bűnügyekbe keveredik, némi csempészáru, mérges kígyók, holttestek, napszemüveges, rémisztő öltönyösök. Szóval az üzleti terv nem jön be. Ráadásul a lány is eltűnik. Sammy próbálja megtalálni a "Sajtot" és kideríteni mi a fene folyik itt, de véletlenül belebotlik egy összeesküvésbe. Mibe is? Jah igen. Ismerős a város Új-Mexikóban, melyet úgy hívnak Roswell? Na, itt már sejthetitek, hogy mi is várható: egy titokzatos repülő valami lezuhan a sivatagban.

"Az ember életében előfordul, hogy arccal lefelé lebeg a bajok tengerében, és ahogy a remény elbugyborékol belőle, azt kérdezi magától: hogy a redvába kerültem én ide?"

Imádtam a helyszíneket! Szinte ott voltam a második világháború után a lepattant lokálokban, a különös, már-már bizarr kínai negyedbeli kajáldákban, büfékben, klubokban, bárokban és szakadt bérlakásokban. Láttam magam előtt a nagyszájú, kötekedő alkeszeket, a rasszista rendőröket, a drogtanyákat, a szerencsejáték függőket, a táncosokat, a prostikat. A főhősökkel nem voltam kibékülve, kicsit üresek maradtak, de ezért kárpótoltak a mellékszereplők a jó kiszólásaikkal. 

christophermoore_web.jpgA szerző, Christopher Moore

Úgy érzem ez most nem lett a legjobb. Vagy csak épp nem talált el a könyv, de néha picit még talán untam is. A noir hangulata a helyszínekben nagyon ott volt. Közben a szerzőtől megszokott túlzások, kifigurázások most is megvoltak, de találkoztam már Moore jobb könyvével is.

A rajongók ettől függetlenül ebben is megtalálják a szerzőtől megszokott furcsa, csavaros, ellentmondásos történetet, megspékelve egy jó adag humorral. A borító nagyon retro hangulatú, nekem bejött, jól fog mutatni a polcon a többi Moore kötet mellett.

christopher_moore_noir_b1.jpgKöszönöm a lehetőséget az Agave Könyveknek!

A borítóképre kattintva elérhető a könyv a kiadó honlapjáról, mindig kedvezményes áron!

Kövess minket Facebookon is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9114043344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása