Az űrlények leigázzák a Földet?

2018. június 26. 07:20 - Carbonari

Könyvajánló - Cixin Liu: A sötét erdő

cixin2_1.gif

Idegen civilizáció az űrből. 
Tudjuk, hogy jönnek,
sőt, azt is tudjuk, hogy bizonyos értelemben
előőrseik már itt is vannak előkészíteni a terepet. 
Céljuk: leigázni a Földet.
400 év múlva itt lesz az inváziós hadseregük is. 
Innen szép nyerni - már, ha sikerül.

Cixin Liu új könyve, a Háromtest-trilógia második része végre megjelent magyarul. Az Európa Kiadó adta ki az első részét is 2016-ban, megítélésem szerint az Alexandra ismeretes csődje okozta ennyire a jelenlegi rész 2 évvel való elhúzását. Sebaj, a lényeg, hogy itt ez a vaskos kötet és egy percre sem engedi el a dark sci-fi rajongók, de még a nem rajongók figyelmét sem.

Az első részben kiderült, hogy fényéveken átívelő összeesküvésről van szó, ahol egy Trisolaris nevű idegen civilizáció útra indult az űrben leigázni a Földet. Előőrseik sophonok képében már itt is vannak, amelyek szubatomi részecskék, segítségükkel hallgatják le a trisolarisiak a Földet, szereznek tudomást minden itt lévő folyamatról, beleértve a második részben kidolgozandó védelmi terveket is, amelyeket ellenük kovácsol az emberiség. 
Ez a rossz hír.
A jó hír az, hogy van négyszáz évünk a terv kidolgozására és megvalósítására. Erről szól a második kötet.

Azért gondolj bele! Mit tennél, ha most tudomást szereznél egy ilyen jövőbeli fenyegetésről? Élnéd tovább az életed a fenyegetés hatására, mert egyrészt baromi messze még az a négyszáz évvel későbbi időpont, másrészt lövésed sincs, mit lehetne tenni? Esetleg felélnéd a Föld forrásait már jó előre, mert rohadjanak meg az idegen űrlények Trisolarissal az élen, meg egyébként is? Hiszen a Föld jelenlegi tudása szerint ők a jobbak technológia terén, plusz, a sophonok révén semmit sem lehet titokban tartani előttük, tehát az emberiség bukása előre borítékolható.
De tényleg? Tényleg mindenben jobbak nálunk? 
Rábukkanunk-e valami apróságra, amire támaszkodva felcsillanhat-e a túlélés reménye?

                                                                                                A szerző, Cixin Liu
cixin1_1.jpg
Az emberiség a tények figyelembevételével dolgozni kezd több terven is, közben - ahogy várható volt - sok helyen kitör az anarchia, bekövetkezik az úgynevezett Nagy Szakadék, amelyben az emberiség lélekszáma drasztikusan lecsökken. Kisebb léptékű, de sokkal élhetőbb lesz a Föld, ha nem is úgy, ahogy azt ma bárki is el tudná képzelni.

Még a Nagy Szakadék előtt felfedezik, hogy egyedül az emberi elme maradt meg felfedezhetetlenül Trisolaris előtt, ezért kiválasztanak négy embert, három befolyásos államférfit és tudóst, és egy negyedik, közélet előtt totálisan ismeretlen embert. Luo Ji kínai csillagász és szociológus, ő lesz a negyedik Falképző, ahogy elnevezték a társaságot. Bármilyen erőforrást megkapnak, hogy egyenként előálljanak valamiféle tervvel, amely megállíthatja az idegen civilizációt elhatározása végrehajtásában. Mindegyik dolgozni kezd az ügyön, de  hogy mi járhat a fejükben, arról senki sem tudhat. Luo Jinek hamarosan feltűnik, hogy a négy Falképző közül ő az egyetlen, akinek a trisolarisiak a halálát akarják.
Vajon mit talált ki, hogy ilyen fontos emberré vált az idegenek számára?
Négyszáz év múlva megtudjuk. 
Addig lehet hibernálódni.
Mindenesetre egyeseknek meg kell halniuk, máskülönben mindenki meghal.
Luo Jinek pedig a végén nagy döntést kell hoznia. Ha nem képes egyedül visszamenni, két civilizáció pusztul el - bármit is jelentsen ez a mondat a könyv tartalmára nézve. Ja, és az is fontos, hogy a világegyetem nem más, mint egy sötét erdő - jelentsen ez is bármit.

Na.
Jöhet a trilógia harmadik része.

A kötetet nehezen tettem le. Borzasztó, hogy a nagy nyári dömping idejére érkezett el hozzám, szó szerint lopni kellett az időt olvasásra. Tudom, nem érdekel senkit, de befőző szezon, kapálás, fűnyírás, permetezés és akkor még a mindennapi teendőkről szó sem esett. Külön nehézség volt olvasás közben, hogy abszolút nem vagyok tisztában kínai nevekkel, gyakran képtelen voltam megkülönböztetni a hasonló hangzásúakat, arról nem beszélve, hogy most nő vagy férfi a szereplő. Ebből a zavarból keletkezett, hogy néha fogalmam sem volt arról, korábban mit is cselekedett az illető és kivel. Ugyanakkor a cselekmény érdekfeszítő volta kárpótolt a fentiekért.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

sotet_1.jpg

 

 

 

Érdekelnek a könyvújdonságok? Hogy mit olvass és mit ne? Kövess bennünket  Facebookon is!

 

Tudod, mi volt a Háromtest-trilógia első részében? Mutatom, kattints! Ja: a képek direkt azonosak a két cikkben. Mondom: direkt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr614069955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása