Duplázd meg a tanulóerődet!

2019. november 21. 00:22 - GReni

Könyvajánló - Geoffrey A. Dudley: Duplázd meg a tanulóerődet!

"Geoffrey A. Dudley a pszichológusok legújabb, a tanulási képesség fejlesztéséről tett felfedezéseit összefoglalva olyan gyakorlati módszereket ajánl, amelyek segítségével ezt a tudást a magunk javára fordíthatjuk."

bulletin-board-3233653_960_720.jpg

Geoffrey A. Dudley negyven éve követi nyomon a memóriával kapcsolatos tudományos kutatásokat, kísérleteket, miközben jelentős tudást és tapasztalatot szerzett az oktatásban. Úgy érezte elérkezett az ideje, hogy az eredményeket a közvélemény elé tárja. Amit talán kevesen tudnak, hogy a hatékony memória megszerzett tulajdonság, ami annyit jelent, hogy fejleszthető. Ez a könyv abban nyújthat segítséget, hogy rátaláljunk a hatékonyabb tanulás módszereire.

Bár a szerző nem osztja a nézetet, miszerint a memória javítható, helyette megmutatja, hogy az emlékezés képességén miként javíthatunk a rögzítés és a felidézés módszereinek tökéletesítésével. Olyan tapasztalatokról és tanácsokról olvashatunk a könyvben, melyek az ő esetükben beváltak.

"Nem várhatok nagyobb jutalmat, mint azt, hogy az Olvasó maga is követi tanácsaimat, és a könyv elolvasása révén közelebb jut az emlékezés és a felejtés lényegének megértéséhez."

Az első fejezetben részletes képet kapunk arról, hogy mi is az a memória. Minden, amit érzékelünk tárolódik az agyunkban lenyomat formájában, az emlékezés tehát nem más, mint a múltbéli élményeink által formált lenyomatok előhívása, felidézése. Ez természetesen nem ennyire egyszerű, a kötetben részletesebben kifejti a szerző. Ahogy azt is, hogy milyen elméletek léteznek az emlékképek tárolódásáról. Napjainkban is számos kutatás zajlik a témában, mert a kutatók még mindig csak keresik az emlékezés folyamatának fiziológiai alapjait. Olvashatunk a memória és az emlékek különböző típusairól, az emlékezés fajtáiról és a felejtésről is.

Miután pontos képet ad a szerző a felejtés okairól, azt is megmutatja miként tudunk küzdeni ellenük.

"1. Nem figyelünk oda eléggé, emiatt gyenge az élményünk. - Jobban figyeljünk oda, hogy erősebb legyen az élményünk.
2. Nem elevenítettük fel az ismeretanyagot, emiatt elhalványult. - Elevenítsük fel az ismeretanyagunkat, és olyan körülmények között, hogy hatékony lehessen.
3. Emlékeink más emlékek miatt elmosódtak. - Igyekezzünk csökkenteni vagy megakadályozni az emlékek összemosódását.
4. Elfojtottuk az emlékeket, mert kellemetlenek. - Oldjuk fel az elfojtásainkat, és ne hagyjuk, hogy újak keletkezzenek."

elephant-1090834_960_720.jpg

Nyilván ez édeskevés, ezért a szerző a kötetben mindegyik pontot részletesen kifejti egy-egy fejezetben és tanácsokat ad, hogy miként tudunk jobban koncentrálni, hogyan használjuk az asszociálást, a rigmusokat vagy épp miként jegyzeteljük az emlékezés javításához. A szerző könnyed stílusban ír még a tudományos dolgokról is, ezért bárkinek könnyen emészthető a kötet. Hogy hatékony-e? Most fejeztem be az olvasást, így ezt nem tudhatom, de vannak benne olyan tanácsok, amelyek pozitív eredménye tökéletesen logikusnak tűnik.

Én azt mondom, hogy egy próbát megér mindenkinek, akinek gyakran okoz gondot, hogy elfelejt dolgokat. Legyenek azok akár nevek, munkahelyi adatok, hasznos telefonszámok vagy épp csak egy egyszerű bevásárlólista.

duplazd_meg_borito_600rgb.jpgSzeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel be is szerezheted, és még egy beleolvasót is találsz!

Köszönjük, Bioenergetic Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Kövess bennünket Facebookon!

Tanítsd meg a gyermeked boldognak lenni!

Bárcsak 20 évesen tudtam volna mindezt!

A legfontosabb masszázstechnikák lépésről lépésre egyetlen könyvben

10 szuperétel - ezeket edd, ha egészséges akarsz lenni!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr315293292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása