Elrontott könyvborítók, avagy a művészet csúcsa

2017. augusztus 19. 07:45 - Arthur Arthurus

Hétvégén játszottunk egy kis játékot. Kinyomtattunk mindenféle szöveget, és kivettünk belőle random néhány szót, és helyettesítettük szintén random, ugyanolyan szófajú szavakkal. Így derült ki, hogy a borsóköpő versenyhez használhatsz egy szem nyuszit, amit a köpőcsőbe helyezel, és kerítéslécet is, de rakétameghajtású papucsot pl. nem. És megtudtuk azt is, hogy George R. R. Martin kóbor lovagjáról szóló regényét egy tehetséges villamosmérnök illusztrálta. Nos, íme néhány borító, amiről elhiszem, hogy villamosmérnök készítette! Mielőtt rátérünk a borítókra, érdemes alaposan megvizsgálni ezt a képet is...

Tovább
9 komment

Berlin, a napról napra változó multikulturális város

2017. augusztus 17. 07:40 - GReni

Könyvajánló - Berlin (Marco Polo)

Berlin izgalmas, eseménydús, multikulturális,
napról napra változó város:
ikonikus történelmi látnivalók,
trendi kiállítások a művészetek szerelmeseinek,
parkok a csendes piknikre vágyóknak és
pezsgő éjszakai élet a szórakozásra vágyó fiataloknak.

berlin-high-definition-wallpapers-.jpg

"Lélegzetelállító az a tempó, ahogyan Berlin változik. Új múzeumok, utcák, épületek egész sora épül a városban. [...] Nincs talán Európának még egy városa, amely ennyire gyorsan változna."

Nézzünk meg néhány régi, és néhány új látnivalót a város számos látványossága, múzeuma, temploma, tere, utcája közül.

A Múzeum-szigeten öt múzeum mellett található a Berlini dóm (Berliner Dom), mely a 19. század végén épült, de sajnos súlyos károkat szenvedett a II. világháború alatt. Csupán az oltár az apostolok falával, a keresztelőkút és két kandeláber maradt épen. Azóta már teljes pompájában ragyog és látogatható, az újjáépítés 1993-ban fejeződött be. Érdemes a kupolába is felmenni, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a sziget múzeumaira és a Városi kastélyra.

d-berlin_berliner_dom.jpg

A következő egy igazán új városnegyed, a Potsdamer Platz, ahol a tér nyugati felén álló épületek 1995 óta "nőttek ki a földből". Érdemes megcsodálni a teret a Kollhoff-Towerből, ahol a kontinens leggyorsabb liftje 20 másodperc alatt repíti a látogatókat a kilátóteraszra. Bevásárlóközpont, mozikomplexum, színház, kaszinó, szálloda és filmmúzeum található ezen a közlekedési csomóponton. A Sony Center  a modern építészet látványos és gyönyörű példája. (Fotó: potsdamer-platz.net)

berlin-sony_center-1.jpg

Egy újabb hányattatott sorsú épület: Reichstag. A 19. század végén, 1894-ben nyitotta meg kapuit, hogy a Német Birodalom parlamentjeként működhessen. De sajnos az épület nagy része odalett 1933-ban egy tűzvész következtében. Majdnem a 20. század végéig kellett az újjászületésre várnia, amikor is a világhírű Norman Foster tervei alapján újjáépítették és újra a német törvényhozás otthonává vált. A homlokzatán levő felirat a küldetését hirdeti: „Dem Deutschen Volke” (a német népnek). Belecsempésztek egy kicsit a modern építészetből is: a kupolája rendkívül modern, acélból és üvegből készült és kilátóként funkcionál, a közepén található fordított tölcsér alakú tükörtorony (Fotó: Rudi Meisel) pedig természetes fényt biztosít az ülésteremben.

berlin_reichstag_building_at_night_2013.jpg

13772653960940686_fp205519_medium.jpgHa elfáradtunk a városnézésben a kocogók kedvelt parkját, a Tiergartent érdemes felkeresni egy kellemes sétára vagy délutáni piknikre szép napos időben. Sőt, Németország legnagyobb városi parkjában érdemes megnézni a programokat is, mert az Englischer Gartenben (Angolkert) ingyenes nyári koncerten is részt vehetünk.  Valamint akad itt a gyerekeknek klassz játszótér, és a Berlini állatkertbe is tehetünk egy kitérőt, ahol közel 1400 fajjal ismerkedhetünk meg.

lentree_du_zoo_de_berlin_6081063158.jpg

Végezetül következzen a város és egyben Németország jelképe, a Brandenburgi kapu, mely Berlin szívében található. Ez a monumentális kapu - 26 méter magas, 65 méter széles és 11 méter mély - jelentette a határt Kelet- és Nyugat-Berlin között, valamint a a Varsói Szerződés és a NATO országai között. A hidegháború jelképe volt a német újraegyesítésig, de a huszadik század végére Németország és Európa újraegyesítésének szimbólumává vált.

fotolia_43526223_xl_blog.jpg

A Marco Polo legújabb kiadványában ezekről és még számos izgalmas helyről találhatunk naprakész információkat, térképmellékleteket, étkezési, vásárlási, sőt spórolási tippeket is és mindezt most kedvezményes áron magadénak tudhatod. Gyűjts össze a teljes sorozatot és látogasd végig a világot a Marco Polo-val! :)

A könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet ezúton is köszönünk!

139458642.jpgTöbbet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre!

Kövess minket a Facebook-on is!

Ha szeretnéd megismerni a Marco Polo útikönyvsorozat további köteteit is, kattints!

Szólj hozzá!

Winter is here...

2017. augusztus 14. 21:35 - Arthur Arthurus

Gondolatok a Trónok harca 7. évadának 5. része után

Figyelem! Aki nem látta a 7. évad 5. részét, vagy bármelyik másikat előtte, annak spoilert tartalmaz!

 

Elérkeztünk a Game of Thrones új részéhez is, már csak kettő van hátra. Mi várható?

Hát nem gyönyörű? Oké, azt hiszem, simán szívbajt kapnék, ha leszállna elém úgy, ahogy Jon elé szállt le...

Tovább
1 komment

Időkapszula: Üzenet a jövőbe

2017. augusztus 11. 07:15 - GReni

Könyvajánló - Fekete Judit - Györgyi Adrienne: Időkapszula

Az elmúlt évszázadban egyre elterjedtebbé vált, hogy jeles alkalmakkor időkapszulában, egy légmentesen zárható tartályban a jelenre jellemző információkat, tárgyakat helyeztek el, majd elásták, lebetonozták vagy kilőtték az űrbe évekre, évtizedekre, hogy aztán a jövőben felnyissák. Készítsd el saját időkapszulád Fekete Judit könyvével!

b1_rgb.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Istenek, Balatonszépe és egy kanadai magyar

2017. augusztus 10. 07:46 - Carbonari

Könyvajánló - Tóth Gábor Ákos: Édesvizi mediterrán

csopak.jpg

Ó, Balaton, nyár, turistákba fulladt Balatonszépe,
ahol egy falu teljes népe tanakodik a kanadás magyar
örökségével kapcsolatban.
Bibi csak azzal van, hogy a kanadás magyar  
háta közepére sem hiányzik az örökölt szőlőbirtok.

Tovább
Szólj hozzá!

A setét torony egy jó sorozat pilot-ja!

2017. augusztus 08. 07:58 - Tibitron79

Filmajánló - A setét torony

Stephen King a kedvenc íróm. Annyira meghatározta a gyermekkoromat, hogy az ő könyveit olvastam el többször is egymás után (az Egri Csillagok volt csak versenyben), és úgy megmozgatta a fantáziámat, mint semmi. Ezért is voltak annyira fájóan gyengék a filmadaptációk, mert annyi, de annyi potenciál van King műveiben, hogy szinte kiabálnak a filmvászonért.

Tovább
Szólj hozzá!

Indonézia ékkövei: Jáva és Bali

2017. augusztus 06. 07:44 - GReni

Könyvajánló - Ágh Attila, Csák Erika, Varga Gyula: Indonézia ékkövei

Két egzotikus sziget, mely felfedezésre vár:
Bali, az Istenek szigete
és
Indonézia lükető szíve, Jáva.

bali.jpg

Ez a gyönyörű fényképekkel tarkított kötet az indonéz világ két, számtalan épített emléket őrző szigetét, Jávát és Balit mutatja be. Olvasás közben megismerkedünk a kultúrájukkal, történelmükkel, társadalmukkal, vallásukkal, belesünk a gazdaságukba is, miközben számos természeti és épített csodát mutat be az album. Íme néhány látnivaló a kötet alapján:

Bali

Az indiai vallás négyezer éves múltra tekint vissza, így érthető, hogy számos zarándokhely, szentély és templom található ezeken a szigeteken is, valamint szobrok, melyek a két főistent, Siva-t és Visnut ábrázolják. Bali egyik legfontosabb zarándokhelye Siva-hoz kötődik. Tanah Lot a hét tengeri templom egyike, mely a világörökség része.

dsc02190_resize.jpg

Aki pedig egy kis izgalomra vágyik, mindenképpen érdemes felkeresnie a félhold alakú Batur-tavat, mely egy kráterben fekszik. Innen vulkántúrák is indulnak, de egy kis csónakázásért, a panorámáért is érdemes felkeresni ezt a mesés helyet.

lake-batur.jpgJáva

Indonézia szívében található az ország legnagyobb városa, mely a főváros, Jakarta, jelentése a "Győzedelmes város". Ebben a városban a régmúlt és a jelen él tökéletes harmóniában. Számos jelentős helyet, épületet felfedezhetünk: Elnöki Palota, hivatalok, főposta, vasúti pályaudvar, Nemzeti és Szépművészeti Múzeum, arborétum, a függetlenség lángja, emellett hatalmas felhőkarcolók és sajnos nyomornegyedek is találhatóak a városban.

jakarta_skyline_part_2.jpgA szigeten számos nevezetesség található még. Például a világ legnagyobb buddhista templomegyüttese, mely az UNESCO védelme alatt áll:

"Borobudur páratlan a maga nemében, nem egyszerűen egy óriási épület, hanem a buddhizmus egész filozófiájának, életfelfogásának és tanításának megtestesülése."

borobudur-1.jpg

Borobudurt nem lehet említeni Prambanan nélkül, hiszen közel egymáshoz a hindu és buddhista vallás versengésének eredményeiként épültek. Először épült a Borobudur a 9. század elején buddhista befolyásra, majd a féltékeny Mataram hindu dinasztia néhány évtizeddel később megépítette ezt a templomot. Az utókor ezzel a versengéssel nagyon jól járt, két csodálatos épülettel gazdagodott a világ, melyek rendkívül népszerűek a turisták körében.

yogyakarta_indonesia_prambanan-temple-complex-02.jpg

A könyvet a Kossuth Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

3805010_5.jpgHa elolvasnád a könyvet, a borítóra kattintva kedvezményes áron megrendelheted a Kiadó honlapján!

Kövess minket Facebookon!

Ha érdekelnek Thaiföld látnivalói is, kattints!

Szólj hozzá!