Ikrek hava

2018. február 22. 07:50 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Ashley Carrigan: Ikrek hava

"Skylar, a fiatal, menő belsőépítész a barátnőivel töltött görbe este után hazafelé tart, amikor megtámadják. Az életét egy különös csavargó menti meg. Skylar elhatározza, hogy valamiképpen meghálálja a bátor fellépést. 
Azonban Jim, a Közel-Keletről visszatért veterán elutasítja a segítséget, és mindent megtesz, hogy a lányt elriassza magától. "

Tovább
Szólj hozzá!

A célok eléréséhez az érzelmek mutatják az utat

2018. február 21. 07:44 - GReni

Könyvajánló - Danielle LaPorte: Vágytérkép

Mind vágyunk valamire. Mindegy, hogy magánéletbeli, munkahelyi vagy bármi egyéb témáról legyen is szó, minden embernek vannak céljai. Legyenek azok akár csak kisebb célok, mint például bevásárolni vagy kifesteni a nappalit. Legtöbb esetben a teljesítményre összpontosítunk. Danielle LaPorte lelki vezető másként közelíti meg a kérdést. Ahelyett, hogy rögtön megfogalmazná a célt, előbb felteszi a kérdést: Hogyan akarod érezni magad?

danielle-laporte-whitehottruth-1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Titkosszolgálat és kurvaképzés

2018. február 20. 06:20 - Carbonari

Könyvajánló - Jason Matthews: Vörös veréb

vereb.jpg

Aki kígyófarmon dolgozik, azt előbb-utóbb megmarják
a kígyók, hacsak nem vigyáz nagyon-nagyon magára.
Ha meglógsz a KGB tapadókorogjaitól, igaz, kockázatosan,
de elképesztő kreativitással, az most siker vagy kudarc?
Khm... nézőpont kérdése.

Tovább
Szólj hozzá!

Igaz történet egy hajótöröttről Gabriel García Márquez elbeszélésében

2018. február 18. 07:47 - GReni

Könyvajánló - Gabriel García Márquez: Egy hajótörött története

"Egy hajótörött története, aki tíz napig hánykolódott egy mentőcsónakban, étlen-szomjan, aztán a haza hősének kiáltották ki, szépségkirálynők illették csókjukkal, reklámkampányokban meggazdagodott, majd a kormány elfordult tőle, és egyszer s mindenkorra elfelejtették"

1263895649.jpg

Luis Alejandro Velasco a kolumbiai flotta haditengerésze a Caldas nevű rombolón szolgált. 1955. február 28-án hazafelé hajózott, amikor az elszabadult rakomány nyolc társával együtt a Karib-tengerbe sodorta. Azt gondolnánk, hogy ilyen esetben a hajó megáll, hogy kimentse a bajba jutott katonákat, de sajnos ez nem így történt. Luis-nak sikerült elérnie a mentőcsónakot, és ő is abban bízott, hogy néhány órán belül begyűjtik, de hiába várta a segítséget. Bár az események után elkezdődött a tengerészek keresése, az eredménytelen kutatást a negyedik napon befejezték.

Furcsa kettősség van a könyvben. Egyszerre volt felkavaró és nyugodt. Bámulatos az az akaraterő, amivel Luis harcol az életéért. Elképzelni sem tudom milyen érzés lehet egyedül hánykolódni a tengeren, ahol csak a szelek és az áramlatok irányítják a sorsod. Nem csupán a fizikai igényekkel, az éhezéssel, a szomjazással kell szembenéznie, még a cápák sem, és a természet elemei sem hagyják szerencsétlen embert. De ami mégis a legnehezebb: leküzdeni a magányt és nem elveszíteni a reményt.

A könyörtelen életösztöne és a szerencse, mely tíz nap után Kolumbia partjaira sodorta, megmentette az életét. Ezek után tökéletes arc volt egy kis pozitív reklámnak. A diktatúra hősnek kiáltotta ki, kitüntették, egész ünnepléssorozat kísérte végig felépülése utáni napjait. Ám a háttérben más történet bújt meg, mint amit a nép felé mutattak. Ezért Luis felkereste azt az újságot, ahol Márquez dolgozott és elmesélte neki az igazságot.

Ez a kötet merőben eltér attól, amit a szerzőtől megszoktunk. A mágikus realizmus kiválósága azt gondolom a tényregényeivel is remek munkát végzett. Az biztos, hogy nem a legjobb könyve, de szerintem érdemes elolvasni. Nem csupán a tengerész túlélése, megmenekülése az érdekes, hanem az az extra adalék, amiben elmeséli Márquez, hogyan is reagált a történet megjelenésére a politika, a diktatúra.

4335980_5.jpgKöszönet a Magvető Kiadónak ezért a kiváló kötetért, melyet a borítóképekre kattintva kedvezményes áron megvásárolhattok a kiadótól!

Kövess minket Facebookon!

És, ha még több Márquezre vágysz, kattints!

Szólj hozzá!

Vénusz, az Esthajnalcsillag

2018. február 17. 07:54 - Arthur Arthurus

Az égbolt mítoszai 4. - A Vénusz

Sorozatunk következő vendége nem más, mint a Vénusz, a Naptól számított második bolygó, Földünk "ikernővére", az Esthajnalcsillag. Igen fontos szerepet töltött be számos földi mitológiában e bolygó, köszönhetően annak, hogy rendkívül feltűnő jelenség az égbolton. Van, ahol szerencsét, máshol útmutatást, megint máshol pedig szerencsétlenséget jelzett a jötte. Tartsatok velünk, hogy feltárjuk a Vénusz földi útját!

A Magellan űrszonda adatai alapján számítógép által generált kép az Eistla-régióról

Tovább
Szólj hozzá!

Mr. Putyin és az ő országa

2018. február 16. 07:24 - Carbonari

Könyvajánló - Oliver Stone: Putyin-interjúk

putyin_1.jpg

Ha számodra magyarázatra szorul, ki Vlagyimir Putyin, a könyvet nem neked írták.
Ha pontosan tudod, ki Vlagyimir Putyin... várjál, nem jó.
Pontosan legfeljebb Vlagyimir Putyin tudja, ki Vlagyimir Putyin.
Utána Oliver Stone következik a témában.
Ő talán valamennyire tudja, ki Oroszország első embere.

Tovább
Szólj hozzá!

Egy 26 éves nő igaz története, aki a világ legexkluzívabb, illegális pókerbirodalmát építette fel

2018. február 15. 07:45 - GReni

Könyvajánló - Molly Bloom: Elit ​játszma

2013-ban az amerikai lapok tele voltak egy fiatal nővel, akit letartóztatott az FBI, mert illegális pókerpartikat szervezett. A világ legbefolyásosabb üzletemberei, politikusai, maffiózói, hírességei fordultak meg nála, ahol több 100 millió dollár cserélt gazdát néhány év alatt. Kicsoda Molly Bloom, hogyan lett ő a házigazdája egy ilyen teremnek, és miért lett ez egyre veszélyesebb? Erről az útról szól életrajzi könyve, melyből az Oscar-díjas Aaron Sorkin készített filmet, mely 2017. december 25-én debütált nálunk a mozikban. Sorkin olyan filmeket tudhat maga mögött, mint az Egy becsületbeli ügy, Az elnök emberei vagy A közösségi háló, mely meghozta neki az Oscar-t. Ez a film akár a következőt is jelentheti, mert a legnagyobb esélyesnek tartják a Legjobb Adaptált Forgatókönyv Oscar-díjáért folytatott versenyben.

methode_2ftimes_2fprodmigration_2fweb_2fbin_2f4841263a-3af0-3c1b-a11e-70665a6ebd22.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

A Koronatorony

2018. február 14. 07:56 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Michael J. Sullivan: A Koronatorony (Riyria – A kezdetek 1. kötet)

A kiégett harcos, Hadrian Blackwater, akinek már nincs semmi, amiért küzdhetne, társul Royce Melbornnal, a bérgyilkos tolvajjal, akinek már nincs semmije, amit elveszíthetne. Együtt kell ellopniuk egy kincset, amelyet úgy hírlik, lehetetlen meglovasítani… Ugyanis magába a Koronatoronyba zárták el. 

Tovább
Szólj hozzá!

Írók a kulináriáról - Ó, evés gyönyörűsége (avagy isten veletek, nagy zabálások)

2018. február 13. 07:47 - Carbonari

Könyvajánló: A gasztronómia füveskönyve

evess.jpg

"Tíz emberből kilenc szereti a csokoládét. 
A tizedik hazudik."

"Minden gomba ehető.
Igaz, némelyik csak egyszer." 

Tovább
Szólj hozzá!