Te lelőnéd a legjobb barátodat?

2017. október 22. 07:41 - Carbonari

Könyvajánló - Ralf Rothmann: Tavasszal meghalni

 katona.jpg

„Gyáva vagyok. Így jár minden hazaáruló,
aki cserben hagyja bajtársait.
Győzelem vagy Szibéria!”
A Waffen SS egyik felakasztott katonájának
mellén lévő fatábla felirata

Tovább
Szólj hozzá!

Kelet és nyugat elsöprő találkozása

2017. október 21. 07:47 - GReni

Könyvajánló - Dee Dumas: Tiltott ​vágy

Yasmine magyar származású édesanyjával, Lillával, és muzulmán édesapjával, Abd ar-Rashid Gibrannal él az Egyesült Arab Emírségekben. A fiatal lány minden vágya, hogy megismerhesse gyökereit, és beiratkozhasson egy magyar egyetemre. Ekkor még nem is sejti, hogy a hirtelen elérkező szabadság, az új barátságok és a váratlan szerelem okozta boldogság milyen nehéz és fájdalmas időszakot zúdít a fejére...

arab_no_shayarl_in_2014.jpg

A történet bemutatja az európai ember számára felfoghatatlan keleti gondolkodásmódot, ahol az a természetes, hogy a nőnek, főleg egy ifjú felnőttnek a neve: Senki. Nincs beleszólása az életébe, nincs joga felszólalni, mindenről apja dönt, neki pedig csak ahhoz van joga, hogy egész életében fejet hajtson és behódoljon. Kezdetben az apjának, a vallásának, később pedig férjének. 

Amikor azt halljuk, hogy egy magyar és egy arab fiatal szerelmi története következik, akkor én reflexből arra asszociálnék, hogy magyar lány, arab fiú. Dee Dumas regényében azonban fordult a kocka, hiszen adott egy ifjú hölgy az Emírségekből, aki anyja szülőhazáját szeretné felfedezni, és nem is sejti, hogy az izgalmasnak ígérkező kaland során majd beleszeret egy magyar srácba. Hiába él az Egyesül Arab Emírségekben nálunk elképzelhetetlen mértékű gazdagságban, amit Európáról hallott sokkal vonzóbb neki. Hibáztathatná bárki ezért?

"Szabadabb szeretnék lenni, én nem bírom ezt a kalitkát – csuklott el végül a hangja. – És amiket meséltél nekem az országról, szívesen megismerném. Nagyon vágyom oda, nem tudom megmagyarázni, hogy mi az oka,talán csak szabadulni akarok apámtól vagy a kötelességektől, de megfulladok, ha itt kell maradnom. Levegőre vágyom, s tudom, hogy van élet az emírségen kívül is, amit nagyon szeretnék megismerni. Ez a te életed, a múltad, s a gyökereim egy része. Ez a hely – tárta szét a karját a lány – lehet bármilyen gyönyörű vagy fantasztikus, de számomra csak egy börtön – keseredett el újra Yasmine."

Nincs könnyű dolga, de végül eljut egyetemre Kőszegre, ahol végtelen számú új impulzus éri köszönhetően egy teljesen más kultúrának. Magával ragadja ez az új világ, ez a különös szabadság, és persze az egyetem tökéletes hely, hogy az emberre rátaláljon a szerelem...

Yasmine és Bence eleinte ugyan közömbösek egymás iránt, végül elsöprő erővel ragadja őket magával ez a tiltott gyümölcs. Nemcsak a vallás és a szokások állnak a két fiatal útjában, hiszen Yasmine-t ott elrendezett házasság várja. Yasmine egyetlen szövetségese édesanyja, Lilla. De vajon ez elég? Főleg, amikor egy féltékeny, bolond ex is próbál nekik keresztbe tenni. 

Lehet esélyük ilyen körülmények között a boldogságra?

2017-dee-dumas-tiltott-va_gy.jpgA könyvet az Álomgyár Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet ezúton is köszönünk!

Ha elolvasnád a könyvet, a borítóra kattintva kedvezményes áron megrendelheted a Kiadó honlapján!

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

Anna visszafordul a peronról

2017. október 20. 07:42 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Turi Tímea: Anna visszafordul

„A férjem, a szerelmem meg a szeretőm
néha egy, néha kettő, néha három férfi.
éppen úgy, ahogy néha én is több vagyok
annál, ami elviselhető:
elvált nő, hű családanya, éhes kamaszlány
egyszerre."

poetry-month1-e1442059772755-808x380.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Szörnyeteg - mi teremtettük és többé nincs hatalmunk felette

2017. október 19. 07:44 - Carbonari

Könyvajánló - Jeff Vandermeer: Borne

borne1.jpg
Hely: egy porig rombolt, névtelen város
Idő: valamikor a jövőben
Főhős1: Rachel, aki guberálásból él
Főhős2: Born, egy kis zöld dudor
Főhős3: Wick, a drogkereskedő
Történet: feledhetetlen

Tovább
Szólj hozzá!

Szép borítók az őszi könyvpiacon

2017. október 19. 00:03 - Arthur Arthurus

Az ősz gyilkos. Ezt minden könyvmoly tudja. Valamikor 3 éve el is kezdtem vezetni egy dokumentumot, amibe leírtam minden egyes megvásárolt könyv címét, teljes árát, és azt az árat, amiért én vásároltam (kuponok, kedvezmények, 1+1, egyebek). A szeptember volt az utolsó hónap, amikor nem vezettem ezt a listát, nem véletlenül. Az ősz gyilkos. Idén ősszel is rengeteg könyv jelenik meg a magyar könyvpiacon. Nézzünk most szét azok között, amelyek - szerintem - a legszebb borítóval látnak napvilágot! :)

Tovább
Szólj hozzá!

Lehet barátság egy darwinista, független nő és egy hívő lelkész között?

2017. október 18. 07:41 - GReni

Könyvajánló - Sarah Perry: Az essexi kígyó

"Kendőzetlenségében magával ragadó regény, melyben vágy és hit gabalyodik egymásba a lápon, de az igazi csoda a barátság. Sarah Perrynek megvan az a rendkívüli adottsága, hogy elkövesse a prózával az elképzelhetetlent - más szóval olyan író, aki érti az életet." - Jessie Burton

4kultkonyv.png

Tovább
Szólj hozzá!

Érdekes találmányok

2017. október 17. 00:04 - Arthur Arthurus

Az ember sok hasznos dolgot feltalált már rövidke élete során. Gondoljunk bele, milyen technológiákat használunk manapság, milyen gépeket, eszközöket, és tesszük mindezt teljesen természetes módon. Ám a sok hasznos (és sokszor sajnos káros) dolog mellett még több haszontalan, sőt, nevetséges találmány látott napvilágot, melyek közül néhány még az IgNobel-díjat is kiérdemelte.
bra-becomes-gas-masks-7ab43a031ac254164c0913ce43c765a5451ceaf7-s900-c85.jpg

Tovább
3 komment