Szökés a paradicsomból

2017. december 11. 07:40 - GReni

Könyvajánló - J. M. Lee: Szökés a paradicsomból

Egy rendkívüli történet definíciója:
Észak-Korea, diktatúra, munkatábor, szerelem,
szökés az USA-ba, élet-halál harcok,
bűnözés, gyilkosság,
mindez néhány vicces szituációval megszórva.

szokes_a_paradicsombol_1.jpg

Az Animus Kiadót sokan a Harry Potter sorozattal és a skandináv krimikkel azonosítják. Elárulom, ez a könyv, se nem mágikus, se nem krimi, helyette egy nagyon jó kis drámai eseményekkel megtűzdelt történet, melyben egy fiatalember, Kil-mo életét követhetjük nyomon gyerekkorától felnőtté válásáig, Észak-Koreától Amerikáig. A kiadó Sorskönyvek című sorozatának második darabja.

Erős képpel nyit a szerző: New Yorkban holtan találják Steve Joon-t, aki észak-koreai kormányzati létesítményekben a nukleáris programról adott információkat, emellett a Szabadság Barátai emberjogi szervezet vezetőjeként is tevékenykedett. Nem csupán egyszerűen lelőtték, a padlóra rajzoltak különös szimbólumokat és számokat a férfi kiömlött vérébe. Mellette találják Kil-mo-t, aki ezzel első számú gyanúsítottá válik az ügyben.

A sérült és zavart, átlagon felüli intelligenciával rendelkező, Asperger-szindrómával küzdő fiút kórházba szállítják, ahol a nyomozók semmire sem jutnak. Végül ápolónőként férkőzik a bizalmába a CIA egyik ügynöke, Angela, akinek a számokon keresztül sikerül elérnie, hogy megnyíljon Kil-mo, és akinek végül elmeséli élete történetét.

A fiú történetein keresztül megismerjük ezt a számunkra oly távoli világot, Észak-Koreát. Megtudjuk miként csúszik le a jóravaló orvos - Kil-mo édesapja -, és kerül családjával munkatárba. Megismerjük keserves útját, a sok szenvedést, éhezést, de azt is elmeséli, hogy a tragikus út közben, hogyan talál rá a szerelem, mely megadta a végső lökést, hogy a fiú a szökés mellett döntsön.

Intelligenciája, kiváló memóriája és különleges logikája sok nehézségen átsegítette, sőt még a határon is átjuttatta, míg végül kikötött az Egyesült Államokban. Innentől akár következhetne is a "boldogan élt, míg meg nem...", de ehelyett belekeveredik az ázsiai alvilág kellős közepébe.

Vajon milyen rejtélyek övezik a mai történéseket? Milyen kapcsolatban állt Steve Joon-nal? Tényleg ez a zavart fiú lenne a gyilkos? Ezekre a kérdésekre a szerző egy izgalmas, remek lezárással adja meg a választ. A kötetben minden van, amitől az izgalmassá és érdekessé válik: diktatúra, munkatábor, szerelem, élet-halál harcok, bűnözés, gyilkosság, mindez csipetnyi humorral, néhány vicces szituációval megszórva.

szokes_a_paradicsombol.jpgA kötetet az Animus Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A képre kattintva kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapján!

Tetszett, amit olvastál? Akkor kövess minket a Facebook-on is!

Érdekel egy kis Jo Nesbø kötet? Kattints! 

Szólj hozzá!

Dönts úgy, hogy szabad vagy!

2017. december 11. 00:02 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Edith Eva Eger: A döntés

"Dr. Edith Eva Eger tizenhat éves volt, amikor a nácik megérkeztek magyarországi szülővárosába, Kassára, és családjával együtt Auschwitzba hurcolták. Szüleit a hírhedt náci orvos, Joseph Mengele küldte gázkamrába, aki később arra kérte Edithet, hogy táncolja el a Kék Duna keringőt – jutalmul egy vekni kenyeret kapott. Edith a nővérével együtt túlélte a borzalmakat, és úgy döntött, megbocsát fogva tartóinak, és mindennap élvezi az életet. Évekkel a kiszabadulását követően egyetemre ment és pszichológusnak tanult, ma pedig többek között bántalmazott nőknek, poszttraumás stresszel, függőséggel vagy gyásszal küszködőknek segít."

Tovább
Szólj hozzá!

Lovasi András életműve még sehol másutt nem publikált dalokkal együtt

2017. december 10. 07:30 - GReni

Könyvajánló - Lovasi András: Még nem összes

Még nem összes:
Lovasi András,
Kispál és a Borz,
Kiscsillag,
30 éves zenei karrier,
300+ dalszöveg,
eddig publikálatlan dalok!

23380123_284941162016043_2177162094243953076_n.png

Az alternatívrock rajongói biztosan jól ismerik Lovasi András munkásságát. Maradandót sikerült alkotnia a Kispál és a Borz, valamint a Kiscsillag zenekarral és szólóban is. A Kossuth-díjas énekes-gitáros, dalszerző pályafutásának darabkái mind felsorakoznak a Libri Kiadó által nemrég megjelent Még nem összes című kötetben. 

Nem kevesebb, mint harminc év zenei karrierje várja az olvasót több mint háromszáz dalszöveg formájában. Ráadásul a kötetben találtok eddig publikálatlan költeményeket, dalkezdeményeket, sőt gitárakkordokat is. Ha pedig mindez nem lenne elég, Lovasi saját illusztrációi teszik még különlegesebbé a kötetet.

"Lovasi verseiben úgy kerülnek ironikus térbe az élet röhejes apróságai, hogy abba bele kell halni. Legendás sortörései, expresszív képei, népdalos allegóriái csiklandozzák a magyar nyelvet, az édes anyanyelv pedig vele nevet. Egy egész nemzedék lát Lovasi szemével."

Grecsó Krisztián

A 80-as évek végétől napjainkig megjelent nagy slágerek akkordokkal együtt megtalálhatóak a gyűjteményben. Köztük természetesen a legismertebb dalai is, és a véleményem szerint az egyik legszebb is gitárakkordokkal együtt szerepel a kötetben. Ez a dal pedig nem más, mint az 1991-es A következő buszon című nóta.

Ha már kiemeltem egy számomra különleges dalt a "kispálos időkből", akkor úgy illik, hogy megtegyem ezt a Kiscsillag zenekar művei kapcsán is. A következő dal 2006-os, a Kiscsillag első nagylemezén debütált. Ez az emblematikus nóta az első közös alkotásaik egyike. És szerencsére szintén akkordok kíséretében található a kötetben a lelkes gitárosoknak kedvezve. 

Lovasi András idén ünnepelte 50. születésnapját, ezzel egy időben a korábbi életművektől teljesen elütő, új albummal jelentkezett a Kiscsillag zenekarral. A Semmi konferencia című album egyik talán legerősebb dalának szövege még 2015-ben íródott, de két évet kellett várni rá a rajongóknak. Nem regélnék a dalról, mely a Dermesztő címet viseli, inkább szóljanak helyettem tehetséges zenészek:

Igényes kötet egy kiemelkedő művész életműveivel, színvonalas dalverseivel teli, különleges, néhol kissé furcsának tűnő rajzok kíséretében. Ideális karácsonyi ajándék a műfaj bármely kedvelője számára. 

4197736_5.jpgA kötetet a Libri Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre, amelyet itt is köszönünk!

A képre kattintva kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadótól!

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

(Főkép forrás: fb, fotó: Mándi Emese)

Szólj hozzá!

A jég hátán is

2017. december 09. 07:55 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Wim Hof, Koen de Jong: A jég hátán is

"Mi ​jut eszünkbe a hidegről? Nagykabát, feltűrt gallér, didergő bosszúság a buszmegállóban. Legfeljebb a téli sportok, a fotelből nézve. Ki hinné el ilyenkor, hogy a hideg milyen jó szövetségese lehet az emberi testnek, hogy olyasmire is rá tudja venni a szervezetet, amit el sem tudnánk képzelni magunkról? Wim Hof, vagy ahogy a rajongói és tanítványai hívják, a Jégember naponta győzi meg követőit arról, hogy a hideggel szembeni edzettséggel és a megfelelő légzőgyakorlatokkal nem csupán le lehet győzni a mínuszokat, de a közérzet és az erőnlét javításán túl különféle betegségek gyógyításában is segíthet."

Tovább
Szólj hozzá!

„A morális korlátok átlépéséhez olyan arrogancia szükséges, amely megássa saját sírját”

2017. december 08. 00:17 - Carbonari

Könyvajánló - Bitó László: Mint a tűz lángja

apok.jpg
Amikor a kezembe vettem a Noral Libro Kiadó gondozásában most megjelent Bitó László regényt, a Mint a tűz lángja című művet, meghökkenten szemléltem a fedelét: ezek itt az Apokalipszis lovasai lennének? Összevont szemöldökkel szemléltem tovább a képet, hm… ott egy angyal is, tuti, hogy Apokalipszis… és megnéztem a fülszöveget. Na, ugye, hogy jól gondoltam, nyugtattam meg magamat, csak nem hülyültem még el, ha ilyen asszociációkra képes vagyok.

Tovább
Szólj hozzá!

Radnóti levelei - miért érdekelnek minket a híres emberek történetei?

2017. december 07. 07:45 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Bíró-Balogh Tamás (szerk.): Különben magyar költő vagyok

November 9-én volt Radnóti Miklós halálának 73. évfordulója. Erre a szomorú és kegyetlen, szükségtelen eseményre emlékezve jelent meg a Jaffa Kiadó gondozásában egy gyönyörű kötet, amely a tragikus sorsú költő által írt és neki címzett levelek egy részét adja közre. Olyan leveleket, melyek eddig nem kerültek nyilvánosság elé, és olyan leveleket, amelyeken keresztül jobban megismerhetjük nagy költőnket, azt a kort és közeget.

Tovább
Szólj hozzá!

Mi történne, ha a globális felmelegedés hatására a világ nagyvárosai víz alá kerülnének?

2017. december 07. 00:04 - GReni

Könyvajánló - Kim Stanley Robinson: New York 2140

"Az óceán szintje megemelkedett, és New York városa elsüllyedt." 

Ütős történet egy vízben álló toronyház lakóiról,
akiket szó szerint összesodort az élet.
Idegenek, akiknek együtt kell működniük,
mert közös a céljuk: túl kell élni...

fokep_9.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Mesebeli téli kirándulóhely: Plitvicei-tavak, a lenyűgöző jégvilág

2017. december 06. 07:40 - GReni

A horvátországi Plitvicei-tavak pazar látványa milliókat ragadott magával az idők folyamán, de nem csupán egy nyári kiruccanás alkalmával érdemes meglátogatni ezt a különleges nemzeti parkot. A következő képeket látva, alig fogjátok várni, hogy elérkezzen a fagy és felkaphassátok a bakancsot, hogy élőben is megcsodálhassátok ezt a páratlan jégvilágot!

01_4.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

A vírus neve: EMPÁTIA

2017. december 06. 00:03 - Carbonari

Könyvajánló - Adrian Tchaikovsky: Az idő gyermekei

ido1.jpg

A Föld haldoklik. 
Egy tudós, egy történész, teremtményeink és világok harca.
Egészen pontosan: világok megbékélése.
Ja.
A harc után.
Nem az embereken múlott.
A vírus neve: EMPÁTIA. 
De mi közük ehhez az embereknek?

Tovább
Szólj hozzá!