A megváltó karácsony előtt öl

2018. április 20. 00:05 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Jo Nesbø: A megváltó

Egy héttel karácsony előtt, Oslo legforgalmasabb bevásárló utcáján agyonlövik a norvég Üdvhadsereg egyik munkatársát. Az eset előtt mindenki értetlenül áll. A nyomozást vezető Harry Holénak és csapatának szinte semmi kiindulópontja nincs: sem használható bűnjel, sem indíték, de még egy valamirevaló személyleírás sem. Mindössze annyit tudnak meg, hogy a tettes piros kendőt viselt a nyakán. Megindul hát a hajsza az ismeretlen, hidegvérű gyilkos után, aki közben tovább vadászik a norvég főváros fagyos utcáin, mert még nem végzett a feladatával…

Tovább
Szólj hozzá!

Hidegháborús rakétabázis, titkok, gyilkosságok...

2018. április 19. 07:53 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Harlan Coben: Ne engedj el!

A hidegháború csúcspontján Amerikában több vidéki kisváros mellé telepített a katonaság Niké-rakétabázisokat, különféle hatósugarú föld-levegő rakétákkal. Akkoriban ezt nem titkolták, sőt. Később, amikor már atomtölteteket helyeztek el, inkább hallgattak a dologról. Szépen lassan városi legenda lett belőle, egy olyan dolog, amiről mindenki tud, de senki sem hiszi el. Ám amikor egy ilyen, már régen lezárt katonai bázis után kutató hattagú fiatal csapatból négyen furcsa körülmények között halnak meg, az gyanús.

Tovább
Szólj hozzá!

Ready ​Player One: egy küldetés a végső nyereményért

2018. április 19. 00:06 - GReni

Könyvajánló - Ernest Cline: Ready ​Player One

2045-ben a valóság rémes hely, ahonnan az emberiség nagy része a kiutat keresi. Így van ezzel a tizennyolc éves Wade Watts is, ezért bejelentkezik az OASIS-be, a világméretű virtuális valóságba. Amikor az OASIS tervezője meghal, örökös híján egy ördögi feladványsort hagy maga után, s aki először megfejti mindet, az örökölheti hatalmas vagyonát – és egyben az OASIS feletti hatalmat.

ready-player-one-new-poster-1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Bármelyik nyár az utolsó lehet

2018. április 18. 07:13 - GReni

Könyvajánló - Jennie Melamed: Lányok csöndje

"Van valami, amit minden lány tud ezen a szigeten, 
de senki nem beszél róla: SZÜLJ FIÚT!

Ahol a totális hazugság a legkisebb bűn, amit elkövetnek a gyereklányok ellen, ahol az ortodox rend a szabadság és az emberi méltóság teljes hiányát jelenti a lányok számára, ahol a világtól elzárt sziget idillje maga a kilátástalanság – ott az elnyomott gyerekek álmodnak maguknak egy szebb, szabadabb, élhetőbb világot. Aztán a serdülő Janey Solomon kilép a sorból, és azt mondja: NEM!"

26239412_1587482731288687_5156682645932968669_n.jpg

Adott egy mindentől elzárt sziget, ahova az Ősök érkeztek az Óföldről. A szigeten kívüli világ tabu a fiatalok számára, mende-mondákat hallanak róla és úgy tudják pusztulófélben van, hogy leégett, s megromlott, lakói mind odalettek az éhhalál, a betegség, a tűz martalékaként.  

A szigeten férfiak uralta sajátos társadalmi rend alakult ki, ahol a nőknek nincs szava, s lányaikkal együtt szörnyű, sanyarú sorsra vannak ítélve. Az első vérzésükkor az ő gyerekkoruk véget ér. Ezeknek a 10-14 éves kislányoknak, akik ekkor már nőnek számítanak, egy dolguk van: egy éven belül férjhez menni és szülni két gyereket. Ha pedig nem olyan szakmájuk van, ami rendkívül hasznos a társadalom számára, akkor amint megszülettek az unokáik meg kell halniuk.

Itt érdemes számolgatni, hogy hány évet is jelent az élők között... Ráadásul az sem élet, amit élnek. A férfiak parancsolnak, szolgának használják őket, ráadásul természetes velejárója az életnek, hogy a lányok és a nők, először apjuk, majd férjük tulajdonai. Egy mocskos világ, ahol az apák már egészen kicsi koruktól kezdve molesztálják lányaikat és az élet természetes rendje.

Azt gondolnánk egy kegyetlen, érzelemmentes világ ez, de amikor négy lány szemszögén keresztül jobban belelátunk, rájövünk, hogy bizony ez nem így van. Mind vágynak valamire, a változásra, egy jobb világ, még nem hunyt ki a remény a szívükből a sok rémtett ellenére sem, amit ellenük elkövetnek.

Amanda elmeséli milyen a "termékenység nyara", az utolsó nyár mielőtt férjet választ és visszafordíthatatlanul közeledik élete utolsó társadalma számára hasznos éveihez. Nem meglepő, hogy szörnyű világban boldogtalan, és álmodozik a távozásról, másra vágyik, de egyedül esélye sincs. És itt jön a képbe az utolsó lány, Janey, aki a történet szíve. Ő a lázadó, aki azt mondja nem, azt mondja elég, amikor az utolsó csepp a pohárban, hogy elveszíti barátnőjét, Amandát. Az egész élete az ellenkezésről szólt, bár eleinte még kicsiben, csendesen csinálja, de egyetlen támaszának elvesztése arra sarkallja, hogy cselekedjen. 

A következő leányzó talán a legfurcsább négyük közül. Persze Caitlin sem boldog a szigeten, kerüli atyját és igazán a sztori végére illik bele legjobban a kvartettbe. Aztán elérkezünk az utolsó narrátorhoz, Vanessához, aki kilóg a többiek közül. A társadalom vezetői azok a kiváltságos férfiak, akik időnként kijárnak a szigetről az Óföldre és meghozzák a családokat érintő főbb döntéseket, ők a vándorok. Vanessa apja vándor, a lány boldog (mondhatni), egyetlen vágya, hogy tanulhasson, kijusson a szigeten kívüli világba, megismerhesse azt is.

lanyok.jpg

Ők négyen segítenek nekünk megismerni, megérteni (ami szerintem lehetetlen) ezt a bizarr, rideg, rémes helyet, ahol a szerelem nem számít, gyakorlatilag elvárás, a gondolkodás felesleges, szinte káros, csak szülni kell, majd, amint a szülők feleslegessé válnak, eltávoznak a világból. Nem is értem, hogyan lehet beletörődni egy ilyen életbe. Ez nem is élet. Vajon miért engedelmeskednek a vándorok állította törvényeknek? Elfogadják, mert ebbe születtek és sosem láttak mást? Hogyan lehet természetes a gyermekbántalmazás, hogy elveszik a lányoktól a gyermekkorukat? Hogyan lehet ott élni, ahol az első unoka megszületésekor meg kell innod az utolsó italt, hogy véget vess saját életednek?

Ez a sziget szinte sikít azért, hogy jöjjön egy hős, aki megmenti őket. Itt jön a képbe Janey, aki saját testi épségét sem kímélve próbál tenni az elnyomás ellen és rávenni lánytársait, hogy álljanak mellé, nyissák fel a szemüket, merjenek gondolkodni, cselekedni. De vajon néhány bátor kölyök elég lehet, hogy megdöntsék ezt a romlott társadalmi rendszert?

Fájdalmas, szomorú, felkavaró, megrázó, ijesztő vízió egy olyan jövőről, amit sosem szeretne az emberiség megélni. De szerencsére eljön a pont, amikor jön valaki, aki kimondja, hogy ennek a világnak véget kell vetni. Jennie Melamed megalkotta a legrémesebb jövőképek egyikét, amit ember el sem tud képzelni. Nagyon jól leírta, a világ titkainak bontogatása, az áldozatok szégyenének megismerése megviseli az olvasót lelkileg, de emellett be is szippantja. Egy szívszorító, dühítő regény, amit a disztópiák kedvelőinek kötelező elolvasni. Ismerjetek meg egy világot, amelyben sosem akarnátok élni!

1436530.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel szerezheted be!

Köszönjük, Athenaeum Kiadó!

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

Érdekelne egy magyar disztópia? Kattints!

 

(Book cast forrás: itt)

Szólj hozzá!

"Mikor létezik a hatalom? Csakis abban a pillanatban, amikor gyakorolják"

2018. április 18. 00:33 - Carbonari

Könyvajánló - Naomi Alderman: A hatalom

no.jpgIsten női formában tért vissza, üzenete pedig csak nőknek szól -  de mihez  fognak kezdeni vele? Ki a hatalmasabb, a Fiú vagy az Anya? 
Az ártás hatalma kincs. (?) 

Tovább
Szólj hozzá!

Az isteni városoknak is vége egyszer

2018. április 17. 06:07 - Carbonari

Könyvajánló - Robert Jackson Bennett: Csodák városa

varos.jpg

Azért jó tudni, hogy semmi sem örök, csak a változás.
A változást pedig gyakran kíséri tévedés, erőfeszítés,
előidézi vagy követi bosszú, 
de az biztos, hogy a változásnak útjába állni dőreség.
Legyőz és átgördül rajtad.
Még csak nem is haragszik rád.
A változás VAN.
Te pedig vagy túléled vagy nem.
Ennyi.

Tovább
Szólj hozzá!

Lesben áll a skandináv krimik második legnépszerűbb szerzője!

2018. április 17. 00:05 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Lars Kepler: Lesben

Az Animus Kiadó a könyvfesztiválra (2018. április 19-22, Budapest, Millenáris) hozza el nekünk a skandináv krimik második legnépszerűbb (az első Jo Nesbø) írójának, Lars Keplernek az egyik letehetetlen krimijét, Joona Linna ötödik ügyét, a Lesbent.666.png

Tovább
Szólj hozzá!

SISU - Pozitív életszemlélet finn módra

2018. április 16. 06:58 - Carbonari

Könyvajánló - Joanna Nylund: SISU - Pozitív életszemlélet finn módra

sisuu.jpg
SISU – „Van benne kurázsi”

Aki felfedezi és előhívja magában a sisut, az:

• bátran és eltökélten tud szembenézni az élet kihívásaival
• jobban érzi magát a bőrében és megtalálja a belső középpontját
• magabiztosan kommunikál és hatékonyan oldja meg a konfliktusokat
• kitartóbb és testileg fittebb lehet
• szívélyes és a stresszt jól tűrő, ellenálló gyerekeket nevel 
• következetesen cselekszik és kiáll azért, amiben hisz. 

Tovább
Szólj hozzá!

18 hely, ahova érdemes elutazni 2018-ban - 3. rész

2018. április 16. 00:05 - GReni

A Frommer's Travel Guide szerkesztői által összeállított 18 csodás helyből álló lista végére érkeztünk. Az első két részben (1. és 2. részért kattints, ha lemaradtál) tizenkét helyet ismerhettetek meg, jöjjön most a fennmaradó hatos lista, melyek elkalauzolnak Ázsia néhány gyönyörű országába, Afrikába és a mesés Karib-térségbe.

frommer_3.jpg

Jordánia

A Közel-Kelet nem örvend túl nagy népszerűségnek, de ezen változtathat a tavalyi évben megnyitott Jordan Trail (Jordán Ösvény), melynek végigutazása az ország megismerésének legjobb módja. 36 nap alatt végigjárható ez a 650 kilométeres túra, mely során keresztbe kasul bejárva az országot számos csodát tekinthetünk meg. A túra Um Qaistól halad egészen a Vörös-tenger partjáig. Gyönyörű régészeti kincseket láthatunk, többek között megcsodálhatjuk az egyik legnagyobb keresztes várat, a Kerak erődöt Al Karakban, vagy Petra ősi sziklákból faragott romvárosát, és keresztül szelhetjük az ország legszebb sivatagi táját, a "Hold völgyét", Wadi Rumot. Mindezt tehetjük úgy, hogy helyi családoknál és beduin sátortáborokban szállunk meg, ráadásul az ország biztonságos vidékein. 

jordan_1.jpg

Madurai (Maduráj), Tamil Nadu, India

A következő célpont is Ázsiában található. India egyik gyöngyszeme, Dél-India legrégebbi városa: Madurai. A városban számos templom és palota ejti ámulatba az ide érkezőket. Azok közül is kiemelném az ikonikus Meenakshi-templomot. A hindu zarándoklat egyik legfontosabb helyszíne, melyet Parvati istennő földi megtestesítőjének, Siva hitvesének, Meenakshi istennőnek szenteltek. A világ minden pontjáról érkeznek ide turisták is, hogy megcsodálják ezt a templomkomplexumot, mely 45 hektáron terül el, legmagasabb tornya, a híres déli torony 52 méterre magasodik az ég felé, és itt található az Ezer Oszlop Csarnoka is, számos szentély, és a 12 gopuram (kapubejáró). A gopuramok többemeletes, meredek piramis alakú építmények, melyeket több ezer isteneket, istennőket, démonokat és állatokat mintázó színpompás kőszobor díszít. Építészete, művészete Madurai aranykorszakát idézi, mesés színkavalkádja pedig pillanatok alatt magával ragadja az embert.

m333.jpg

Mekong folyó, Vietnám

A folyami túrák egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Tökéletes célpont a vízi kiránduláshoz a Mekong-folyó, mely 4350 km hosszan szel át hat országot, Kínát, Mianmart, Laoszt, Thaiföldet, Kambodzsát és Vietnámot. A Mekong deltája Vietnámban ideális, hogy megismerjük a térség természeti szépségeit. Ráadásul a hajókirándulások közben érdekes megállókat ejthetünk kis falvakban, izgalmas piacokon, megnézhetjük hogyan készítenek kókuszdióból cukrot. Felejthetetlen élmény a dzsungelben hajózni. Ráadásul a legtöbb folyami túra Saigonból (Ho Si Minh-város) indul. Ha pedig már ilyen messzire elutazunk, érdemes más látnivalókkal is bővíteni a vakációt. Például ellátogathatunk Kambodzsába, hogy megcsodáljuk a világ legnagyobb vallásos épületkomplexumát, Angor Watot, vagy elámulhatunk Hạ Long-öbölben a vízből kiemelkedő közel kétezer mészkőszikla nyújtotta páratlan látványon

the-mekong-delta.jpg

Mauritius

Ez az apró Indiai-óceánon megbújó sziget egy igazi trópusi paradicsom, ahol számos kultúrát ismerhetünk meg. Komoly nyomot hagytak itt az évek során az angolok, de építészete kontinentális, míg gasztronómiája afrikai, kínai, francia és indiai nyomokat hordoz. Ráadásul az egyetlen afrikai állam, ahol a hinduizmus a leggyakoribb vallás. Gyönyörű mecseteket, pagodákat, templomokat látogathatunk az országban. A pihenésre vágyók pedig a sziget északi részén élvezhetik a napozást a fehér homokos tengerparton, vagy hűsölhetnek a helyi szépséges lagúnákban. Ez a gyönyörű szigetállam idén ünnepli függetlenségének 50. évfordulóját. Eme neves alkalomból kiállításokkal és fesztiválokkal örvendeztetik meg a sziget lakóit és az ide érkező turistákat.mauritius.jpg

St Helena (Szent Ilona-sziget)

A világ egyik legeldugottabb szigete, a Szent Ilona-sziget az Atlanti-óceán déli részén található, mely földrajzilag Afrikához sorolható. Ez a kicsiny sziget 122 négyzetkilométer (viszonyításul Veszprém 126 km²)  és egészen a tavalyi évig csak több órás hajóúttal volt megközelíthető. Tavaly év végén szerencsére átadták a repteret, így ha valaki kíváncsi erre a paradicsomra, mely konstantinápolyi Helena után kapta a nevét, annak ma már sokkal könnyebb dolga van. Egy gyönyörű, buja, hegyvidéki paradicsom, melynek legmagasabb pontja a maga 823 méterével a Diana-csúcs, melyet páfrányok tarkítanak. Aki pedig napfürdőzésre és kikapcsolódásra vágyik, nem fog csalódni a páratlan látványt nyújtó Sandy-öbölben. Ráadásul megismerkedhetünk a világ legöregebb teknősével, a 186 éves Jonathan-nal is. Ódon épületei és érintetlen természeti környezete igazán különlegessé teszi, ráadásul remek klímája is ideális úti céllá teszi, ugyanis egész évben kellemes 20-27 fok várja az ide látogatókat.

activities-hiking-mobile.jpg

Karib-térség

Bár az elmúlt évek hurrikánjai néhány szigeten súlyos károkat okoztak, a turisták által kedvelt szigetek érintetlenek maradtak. Három fő része a Bahamák, a Kis-Antillák és a Nagy-Antillák. Ez a paradicsomi környezet színes és buja, azúrkék tenger, meseszép tengerpartok és öblök várják a pihenésre vágyókat. Emellett izgalmas ételeken, fesztiválokon, szórakozóhelyeken ismerkedhetünk meg az itteni országok lassan csorgadozó világával. Legismertebb országai Kuba, Jamaica és Dominika, de egyre több európai választja úticéljául St. Martint, Antiguát vagy Grenadát. A Karib-térség tökéletes célpont, ha év végi pihenésünk alkalmával télből nyárba vágyódunk. Többek között ellátogathatunk Barbadosra, az egyik legszikrázóbb és legkevésbé csapadékos szigetre. Antigua-ra, mely vakítóan fehér homokos partjaival csábít. Bermudára, melynek 150 szigetéből csupán húsz lakott, melyeket 10 híd köt össze. Grenadán, a fűszerszigeten ültetvényeket járhatunk be, míg St. Martinon pedig a fejünket szinte súroló Jumbokat és Airbus-okat csodálhatunk meg a Maho Beach-en.

around-the-caribbean-sea_702x468.jpg

Tetszett az összeállítás? Kövess minket Facebookon is! :)

Lemaradtál a második részről? Kattints!

4 komment

Az auschwitzi tetováló

2018. április 15. 07:45 - GReni

Heather Morris: Az auschwitzi tetováló

Az auschwitzi tetováló, Lale és Gita megrázó, igaz története szerelemről, hitről, reményről és szerencséről. Dacoltak az életveszéllyel, a reménytelenséggel, de sosem adták fel. Egy elképesztő történet a szerelem erejéről a legrémesebb földi pokolban.

47979c1a-82de-4336-95df-fb6f080d9fca.jpg

Tovább
Szólj hozzá!