Lacrosse: húsz ember botokkal és lepkehálóval kergeti egymást!

2016. október 11. 00:02 - GReni

..és ez sport! Komolyan!

Félreértés ne essék, most nem egy ősközösség életét mutatom be, hanem egy izgalmas, pörgő és aktív időtöltést, a lacrosse-t, amely egy rendkívül szórakoztató sport. Leegyszerűsítve: húsz rohangáló játékos, akik mind a lepkehálójukkal egy gumilabdát próbálnak az ellenfél kapujába juttatni. Ehhez feltétlenül hozzá kell tenni: mindeközben - lepkeháló, labda, rohangálás, eddig megvan? - a védőruhás úriemberek puszta időtöltésből, hobbijuknak hódolva, hosszabb-rövidebb botokkal verik egymást, méghozzá 60 percen keresztül! Legalábbis laikusként ez jön le először. Persze, ennél sokkal bonyolultabb ez a sport.

lacrossestuff.jpg

Mint a képen is látszik, egy hálós végű bottal játsszák, amit arra használnak, hogy ezzel vigyék a labdát, csapattársukhoz passzoljanak vele, vagy az ellenfél kapujába lőjék, így pontot (gólt) szerezve a csapatuknak. Mivel a test-test elleni ütközés és a botokkal történő szerelés szerves része a játéknak, a játékosok védőfelszerelést hordanak a fejükön, vállukon, karjukon és a kezükön, ezen kívül tanácsos bordavédő szerelést is viselni. Nézzétek végig ezt a pár perces izgalmas összeállítást és rögtön érteni fogjátok, hogy miért szükségesek ezek: nem egy finomkodó sportról beszélünk!

A női lacrosse kicsit már békésebb, ott szigorúbbak a szabályok a szerelésekre is. Az ütközés nem megengedett, és a stickkel (bottal) való szerelési lehetőségek is korlátozottak. Más eltérések is vannak a két nem játékában. Míg a női játékosok csak a bottal veszik fel a labdát a földről és passzolják tovább csapattársuknak, lőnek kapura vagy futnak vele, addig férfi társaik rúghatják is a labdát. Sajnos nem jöttem rá, hogy ez miért van így, és erre a kérdésre az internet sem adott választ. (Kedves Olvasó! Ha esetleg játszol, játszottál vagy csak jó ismerője vagy a sportnak, és tudod a választ, kérlek ne habozz írni nekünk! – szerk.)

lacrossestadium.jpg

Az összeállításból is látszik, hogy ez egy nagyon pörgős, aktív, gyors és folyamatos játék, lényegesen több góllal, mint azt a hasonló játékoknál megszokhattuk, akár a focit vagy a jégkorongot vesszük alapul. Ez átlagosan 15-20 gólt jelent összesen, egy meccs négy, egyenként 15 perces játékrészében.

Kanada egyik legnépszerűbb sportága, de Magyarország is jelen van a sportban, ezt a legjobban az mutatja, hogy idén nyáron Gödöllőn került megrendezésre az Európa-bajnokság. Ez volt az első alkalom, hogy kis országunk szerepelt az Eb-n, ráadásul az első meccs után fiaink győztesen sétálhattak le a pályáról. A legvégső csatából Anglia, mint címvédő került ki győztesen, de a 24 induló országból a 17. helyet megszerző magyar válogatottnak sincs oka panaszra az első szereplés után. Gratulálok, és csak így tovább!

Ha többet akarsz megtudni a sportról, kattints az alábbi képre:

nyc_sinko.jpg

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon is!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5711774363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a_vízirögbis 2016.10.12. 11:02:21

Lacrosse- és vízihoki-bemutató? Tetszik ez a blog!
A magyar női csapatban vendégként játszó egyik legjobb lacrosse-os vízirögbis is volt, hogy tippet adjunk a következő sportághoz ;)

GReni 2016.10.12. 11:03:38

@UWR Mayfly: Köszönjük a pozitív visszajelzést! A tippet is köszönöm, felírtam a listámra :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2016.10.12. 23:55:15

Kár a sok durvaságért, anélkül ez egy nagyon jó játék, amihez elképesztő tudás kell. De nekem az NHL meccseit is a ma már kötelező durvaság tette érdektelenné.
süti beállítások módosítása