10 vízesés, melyek láttán leesik az állad!

2016. október 28. 07:24 - GReni

Miért szeretjük a vízeséseket? A hatalmas erővel lezúduló víz lebilincselő élményt nyújt. Sziklákról ugrál, zajos, lefröcsköli a ruhánkat, mégsem tudunk rá haragudni és nem kérjük, hogy hagyja abba. Félelmetes erejével utat tör magának a természetben és formálja a sziklákat. A természet szobrásza, mely festői szépségűvé varázsolja a tájat maga körül.

Kaieteur vízesés, Guyana

Dél-Amerikában Guyana középső részén folyik a Potaro-folyó, mely a hegyről lezúdulva hozza létre a 226 méter magas vízesést. A világ legerősebb vízesésének tartják, mely óriási magasságának és a bőséges vízhozamának köszönheti lenyűgöző szépségét.

01_kaieteur.jpg

Nagy vízesés, Plitvice - Horvátország

A Plitvicei tavak Horvátország egyik jelképévé váltak, köszönhetően hihetetlen természeti értéküknek. A tórendszert tápláló Fekete és Fehér folyónak, valamint a hegyi patakoknak köszönhetően több vízesés is kialakult a Nemzeti Parkban. Közülük kiemelkedő látvány nyújt a 78 méter magas Nagy Vízesés.

02_plitvice.jpg

Detian vízesés, Vietnám/Kína

A negyedik legnagyobb vízesés a világon, melynek különlegessége, hogy Vietnám és Kína határát alkotó hegygerincen található. A vízesés tetején egy kis buddhista szentély helyezkedik el, mely biztosítja a 200 méter széles monumentális vízesés nyugalmát.

03_detian.jpg

Niagara vízesés, Kanada/USA

A Niagara folyó vízesés-együttese, mely szintén egy olyan természeti képződmény, mely két országot választ el. A jelenleg látható táj az utolsó jégkorszak során jött létre, ezzel együtt az ide érkező látogatók több millió éves természeti értékeket csodálhatnak meg. Az utazási irodák gondoskodnak a teljes élményről, helikopter- és hajótúra keretén belül is megcsodálhatjuk ezt a lélegzetelállító képződményt.

05_niagara.jpg

Erawan vízesés, Thaiföld

Thaiföld nyugati részén található az Erawan vízesés, mely az őt körülvevő 550 km²-es nemzeti park fő látványossága. És miért kihagyhatatlan? Láthatunk egy csodálatos vízesést és megmártózhatunk a kialakult medence kristálytiszta vízében.

07_erawan_telen.jpg

Russell-vízesés, Tasmánia

Egy különleges lépcsőzetes vízesés, mely Tasmánia első nemzeti parkjában található. Vitathatatlanul az ország egyik legszebb része, mely ráadásul könnyen megközelíthető, így nem csak a turisták, de a fotósok egyik kedvelt helye is.

07_russell_falls.jpg

Havasu-vízesés, Grand Canyon - USA

Ismét az Egyesült Államokban járunk, ezúttal a Grand Canyon területén csodáljuk meg a festői szépségű vízesést, mely 30 méter magasról zúdul alá egy függőleges sziklafalról a gyönyörű kék vizű medencébe.

08_havasu.jpg

Iguazú-vízesés, Argentína/Brazília

A két országon átívelő vízesés 270 zuhogóból és kisebb vízesésből áll, mely az őslakos indiánok legendája szerint Mboi istennek köszönhetően jött létre. A legenda szerint az isten beleszeretett egy törzsfő lányába, aki Mboi helyett földi szerelmével próbált elmenekülni az isten haragja elől. Erre válaszul a bosszúra éhes isten sziklákat emelt a földből, hogy a szerelmespár a folyó vízesésein a halálba zuhanjon.

09_iguazu_falls.jpg

Baatara Gorge vízesés, Libanon

Egyike a világ legkülönlegesebb vízeséseinek emeletes jellege miatt, ráadásul ügyesen kell megválasztanunk a Libanonba látogatás idejét, mert csak hóolvadáskor láthatjuk a lezúduló víztömeget. A mészkőbarlangokban a 255 méter magasból érkező víz hatására három híd alakult ki, emiatt a Három híd vízesésének is nevezik.

04_baatara_gorge.jpg

 

Fátyol-vízesés, Magyarország

Magyarország nem rendelkezik a felsorolt monumentális vízesésekhez hasonlóval, de mindenképp meg kell említeni az ország legszebb zuhatagát, a Fátyol-vízesést, melyet a Szalajka-völgyben csodálhatsz meg. Jellegzetes lépcsőformáját a természet alkotta. A teraszokon fátyolosan zúduló víztömeg ihlette a nevét és minden évben kirándulók sokaságát vonzza Heves megyébe.

fatyol.jpg

Ha tetszett, amit láttál és olvastál, kövess minket a Facebookon is!

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8311823295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása