Csontkápolna: hátborzongató, sokkoló és mégis gyönyörű!

2016. november 29. 07:32 - GReni

40.000 emberi csontvázból dekoráció! Normális?!

sedlec-ossuary.jpg

 Fotó: www.travelandleisure.com

40.000 emberi csontvázból dekoráció? Normális? Szerintem nem teljesen. Bizarr, ijesztő, mégis lenyűgöző! Csehország sokaknál véget ér Prágánál, de ez közel sincs így. Rengeteg hely van, amit meg kell nézni (nemcsak érdemes, muszáj!) ebben az országban!

Az egyik ilyen kihagyhatatlan város Kutná Hora, mely csak egy órás autóútra található Prágától, és itt fontos megjegyezni, hogy Magyarországról sincs elérhetetlen távolságra, Budapesttől csak 5 órás út. Az ezüst városának is nevezik kimeríthetetlennek tűnő ezüstbányái miatt. Egykor Csehország második legfontosabb városa volt, aztán másként hozta az élet. De csillaga ismét felfelé ível, mióta az UNESCO ’95-ben felvette a Világörökségek listájára.

d2.jpgFotó: Barkóczi Brigitta

Legkülönlegesebb és egyben leghátborzongatóbb látnivalója a Sedleci Osszárium, avagy csontház. Mi teszi egyedivé? A benne található műalkotások egytől-egyig emberi csontból készültek. Nem, nem holmi gagyi utánzatok, tényleg emberi csontok! A világ talán legbizarrabb kápolnája körülbelül 40-50.000 emberi csontváznak ad otthont. Ez megközelítőleg Dunaújváros teljes lakosságának felel meg. Elég durva így belegondolni!

d1.jpgFotó: Barkóczi Brigitta

Emberi maradványokból készült csillárok, asztali tárgyak, címerek, boltozatelemek, csontpiramisok... ameddig a szem ellát csontok, csontok és csontok. És hogy kerültek oda, mi a történetük? Az épület a 14. században eredetileg a temető kápolnája volt, mely gótikus stílusban épült, aztán a 18. században barokk stílusúra építette át Santini mester. Még érdekesebbé teszi, hogy két egymás fölé épített kápolnából áll.

d3.jpgFotó: Barkóczi Brigitta

A 3,5 hektáron elterülő temető egyedüli volt a környéken és az itt eltemetettek között mintegy 30 ezer az 1318-as csehországi pestis áldozata, majd az 1421-es huszita harcok során elesettek is ide kerültek. A harcokat követően a temetőt megszüntették, és a csontokat az alsó kápolnában illetve a templom környékén helyezték nyugalomra.

d4.jpgFotó: Barkóczi Brigitta

A maradványokat először 1511-ben egy félvak szerzetes rendezte hat piramisba, majd több, mint 300 évvel később nyerte el mai alakját a kápolna belső elrendezése František Rint fafaragó és asztalos keze munkája által. Minden csontdarabot mészklórral fertőtlenített és fehérített, majd a hat piramisból kettőt szétbontott, egy részét eltemette a temetőben, a többiből pedig egyedi díszítést hozott létre. A középen látható csillárban például az emberi test minden csontja megtalálható, de még megbízóinak, a Schwarzenberg családnak a címere is látható csontból kirakva.

d5.jpgFotó: Barkóczi Brigitta

A Sedleci Osszárium információs lapján az alábbi sorok olvashatóak a létrejöttéről:

"A csontkápolna tulajdonképpen azért jött létre, hogy figyelmeztesse a látogatókat a halál tényére és az emberi élet rövidségére. Mivel az emberi test oly szegényes, mulandó, csak a lélek erőfeszítése révén maradhat meg becsületes emlékünk az emberiség történetében"

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket a Facebook-on is! 

Kutná Hora további látnivalói:

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2911962711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arncht 2016.11.30. 11:21:54

mi is voltunk pragai kirandulas utan... valoban elkepeszto, es hatborzongato mintha a doom egyik palyaja lenne :)

Buchhalter 2016.11.30. 11:21:56

Na ezért fogom magam elhamvasztatni.

kun andras 2016.11.30. 11:21:58

Rómában is van egy hasonló a kapucinus templom mellett/alatt.
süti beállítások módosítása