A haza asszonyok nélkül? sehol sem lenne!

2016. december 01. 00:03 - Carbonari

Könyvajánló - Benkő László: A Zrínyiek; Ilona az állócsillag

zrinyi_ilona_1.jpg

Feleségek irányították a háttérből a Wesselényi-összeesküvést,
ahol három országos főúr is fejét és jószágát veszítette? 
Kik voltak ezek az erős akaratú nők? 
Hogyan kapcsolódott hozzájuk az éles látású Zrínyi Ilona, 
és milyen sors jutott neki?

Benkő László befejezte egyik nagy ívű munkáját, a Zrínyiek trilógiát. A harmadik részben a cím magáért beszél: Ilonáról, Zrínyi Péter lányáról szól a mű. Zrínyi Ilona kora kiemelkedő műveltségű, több nyelven beszélő, uralkodásra felkészített leányzó volt: ugyanolyan kellemesen tudott társalogni, mint főúri udvart irányítani, legyen szó több száz személyes vacsoráról, vagy hetekig tartó vadászatról. Maguk között egyenrangúak voltak a férfiakkal, akik lányaikat a reneszánsz műveltség jegyében taníttatták. Ez abban a korban, az akkori Magyarországon nagy szó volt még.

zrinyi1.jpg

A szereplők között feltűnik Zrínyi Péter, horvát bán, aki meggyilkolt (?) bátyjának, Zrínyi Miklósnak legjobb esetben is halvány epigonja. Nem, senki sem vonhatja kétségbe dacos hazaszeretetét, vagy bátorságát. Pusztán csak arról van szó, hogy nem való volt vezetőnek, híján volt hosszú távú politikai éléslátásnak, képtelen volt több lépéssel előre kiszámítani az ellenfél lépéseit.
Aztán Rákóczi Ferenc, "Ferkő", Báthory Zsófia egyetlen fia, reménysége. Olyan anyámasszony katonája, akit megnyomorított szerelmetes asszonyanyja féltése és kemény kezű autokráciája. Szita alatt tartott legény, mondták rá a rosszmájúak. Báthory Zsófia mondott valamit a fiának, és az úgy volt. Akkor is, amikor már Zrínyi Ilona a felesége volt.
Thököly Imre, felső-magyarországi, majd erdélyi fejedelem, aki élete utolsó éveit száműzetésben töltötte, feleségével, Zrínyi Ilonával együtt. Thököly, akit sorsa, lehetőségei folyamatosan sodortak innen oda, onnan ide. Tette, amit tehetett. Volt erdélyi fejedelem, török szultán segédje, Habsburg-ház katonája, kuruc vezér, száműzött.

És az asszonyok, a feleségek!
Wesselényi Ferenc, nádor Széchy Máriája, Zrínyi Péter, horvát bán Frangepán Katarinája. Hozzájuk csatlakozva Rákóczi Ferenc Zrínyi Ilonája. Minden készen állt egy összeesküvés legalizálására: a nádor országos méltóság, a király után az első. Ő képviselte a hatalmat. A horvát bán Horvátországot hozta, I. Rákóczi Ferenc pedig a vagyont, Erdélyt, majd Sáros vármegyét a felkeléshez. Ezekkel már neki lehet ugrani a Habsburgoknak. Az asszonyok egy elsöprő erejű magyar-horvát szabadságharc víziójának szentelték életüket, vagyonukat.

És mi okozta, hogy a magyarok és a horvátok felkelést szerveztek? A gyalázatos vasvári béke. A szégyenteljes béke 1664-ben, amikor az elért eredményeket a Habsburg-ház feláldozta a nemzetközi politika színterén: már a töröktől visszafoglalt várakat is át (vissza) kellett engedni a töröknek. A Magyar Királyság - már ami maradt belőle a török hódoltság kora alatt - a nagy politika játszmájában csak egy kártyalap volt. Kártyalap, amelyet ki lehetett játszani, tromfolásra is alkalmas volt, de büntetlenül csalni is lehetett vele.

Miért volt a Wesselényi-összeesküvés? zrinyi.jpg
Hát azért, amit fenn már leírtam.
Képzeld el, hogy nyersz egy hadjáratban. Nem kicsit nyersz, hanem fényes győzelmet aratsz.
A török vonyít Zrínyi Miklós nevétől.
Nem, nem, képzeld el.
Éld bele magad.
Ünnepelsz, örülsz, felcsillan egy kis szabadság.
Hahó!
Visszafoglaltál várakat! Stratégiai pontokat!
És a békekötésen mindent elvesztesz.
Mindent.

Még csak a tárgyalóasztalhoz sem hívnak meg, minek, a te urad I. Lipót, majd ő elintézi, hogy mi a jó neked. És ha nem jó, akkor is jó, és kuss. Visszaadod a várakat, amelyeket vérrel, vassal megvettél.
Mert a Habsburg udvarnak a francia érdekek miatt fáj a feje, az ellen keres orvosságot, ehhez pedig a törökkel gyorsan békét kell, hogy kössön. Olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehet, kerül, amibe kerül: két fronton harcolni biztos halál.
Hogy a magyarok érdeke sérült?
Hja, kérem, így jártak.
A te fejed nem robbanna fel?
Így került sor az elvetélt Wesselényi-összeesküvésre.

Zrínyi Ilona ekkor már Rákóczi Ferencné. A házasság eszköz. Szerelem, boldogság? Smafu, a haza és / vagy a hatalom ügye az első. Pénz és befolyás nélkül nem megy: üres kamrának bolond a gazdasszonya. Világszép vagy csúnya a menyasszony? Szinte gyerek hozzád képest a vőlegény? Nem számít. A lényeg, hogy vagyonok és érdekek egyesüljenek egy nagyobb cél érdekében. Ezért születtél, erre nevelődtél. Egész eddigi életedben erre voltál felkészítve, hogy a haza és a dinasztia érdekeiért küzdj.
Ahogy tudsz.
Ahol tudsz.

benko3.jpg

A szerző, Benkő László

Ezen elvek mentén nevelődött Zrínyi Ilona, és - ha volt is különvéleménye - a haza ügye számára elsődleges volt, amíg az lehetett. A körülmények őt is behatárolták: Báthory Zsófia, Habsburg uralkodóház és a francia udvar politikai játszmái, Thököly Imre reményei, gyermekei sorsa: valamennyire tekintettel kellett lennie. A vagyona elolvadt a száműzetésben, hite ha nem is fogyott el a haza szabadságában, de tisztában volt azzal, hogy tehetetlen: talán ha más időkben él. Mi mindent tudott volna tenni a haza sorsáért, ha 200 évvel később születik...

A történelemben nincsenek ha-k. A történelemben csak múlt van, amelyet a boldogabb jövő nemzedéke tőmondatokkal elintéz. Ha XY... ezt tette volna (ami innen, a kényelmes fotelből, bő háromszáz évvel az események után teljesen egyértelmű, hogy ezt kellett volna tennie), akkor az lett volna, és mennyivel jobb lett volna.
Hogyne.
Lettél volna a helyében, majd tudnád.
Ha tudnád.

Benkő László Vajdic Dragica, a Török Kristóf leszármazott (emlékszünk még az előző részekből rá, ugye?) életének keretébe helyezi a történelmi tényeket, és szövi a regényfolyamot a végkifejlet, Zrínyi Ilona száműzetésben bekövetkezett haláláig. A fejedelemasszony egész életét végig kíséri ez a kislány, majd asszony, és ő az, aki lefesti számunkra Zrínyi Ilonát, a magánembert.
Igen, a magánembert, aki nemcsak fejedelemasszony volt, Munkács hős védője volt, kurucok reménysége volt, politikacsináló volt, hanem a szobák mélyén esendő, gyenge nő, szerelmes asszony. 
Onnét kijőve azonban ő volt Zrínyi Ilona.
Első az asszonyok között.
Első a haza ügyéért.

A könyvet a Családi Könyvklub bocsátotta rendelkezésemre, amelyért itt is köszönet!
A kiadó elérhetősége: itt található. Ha a Felvidéken élsz, innen egyszerűbben rendelheted meg a kötetet!
Szeretnél többet megtudni a műről? Kattints a képre!

zrinyiek3.jpg


 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3011997668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jakab.gipsz 2016.12.03. 17:50:19

A magyarság élete soha sem volt egyszerű, sem fent sem lent.
süti beállítások módosítása