Vesalius titka

2016. december 09. 07:45 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Jordi Llobregat: Vesalius titka

"Barcelona, ​1888 májusa. Alig néhány héttel az ország első világkiállításának megnyitója előtt több fiatal lány borzalmasan megcsonkított holttestére bukkannak. Sebeik egy feledés homályába merült, régi átkot idéznek. "

Ezzel a felütéssel kezdődik Jordi Llobregat regénye, a Vesalius titka, melyet az Agave Kiadó hozott el a magyar olvasóknak. De ki is az a Vesalius, és milyen titka van? Andreas van Wesel, latinosan Vesalius egy 16. századi németalföldi orvos, anatómus, a legjelentősebb műve a De Humani Corporis Fabrica, azaz Az emberi test működéséről című anatómiai szakkönyve. Rengeteg holttestet boncolt és tanulmányozott, és az ő műve az első, amely megpróbálta az emberi test működését anatómiailag bemutatni és elmagyarázni. Abban a korban próbálkoztak már ezzel, de a hagyományos arisztotelészi és galénuszi felfogástól nem tudtak szabadulni, és ők mindketten nem csak a szervek, csontok, testrészek belső elhelyezkedésével, hanem számos asztrológiai utalással magyarázták, miért működik úgy a testünk, ahogy. Vesalius sikerrel vette ezt az akadályt, számos szervünk felfedezése neki köszönhető, ahogy ő adta a kor legelső, legpontosabb leírását az agynak, és a mesterséges lélegeztetésre is kitért. 

Fent említett könyve telis tele van illusztrációkkal, rajzokkal, amelyeket valószínűleg Tiziano tanítványa, Jan Stephan van Calcar készített.

Aztán jött ez a Jordi Llobregat nevű spanyol író, és írt köré egy nagy hatású, magával ragadó, csavaros krimit, amit 1888 Barcelonájába helyezett. Azt kell mondanom, hogy zseniálisan csinálta! A szereplők igaziak, élők és hitelesek, teli jó és rossz tulajdonságokkal, mint bármelyikünk. A régi Barcelona bemutatása pedig csodálatos volt! Ha nem tudnám, hogy mai korunk fia, biztosra venném, hogy járta a város utcáit 1888-ban is. A csavarok meglepőek, kicsit talán túlságosan is, de az apró hibákat betudhatjuk annak, hogy ez a szerző első könyve. Olvastam én már rosszabb sokadik könyvet is. Sőt! Ez a könyv a jelenlévő és fellelhető hibái ellenére egy élvezhető kötet, ami arra sarkall, hogy kutass a 19. századi Barcelona után, vagy épp Vesalius titka után!

Hogy miről is szól a történet? Ahogy írtam is, ez nem egy hagyományos krimi: ez egy történelmi-orvosi krimi. Nem szoktam ám szeretni az orvosi krimiket, Cookkal ki lehet kergetni a világból is, de ez meggyőzött. Talán pont a történelmi díszlet adta az erejét? Nem tudom.
Daniel Amat, a neves orvosdinasztia fia az egyik főszereplő, épp Oxfordból tér vissza Barcelonába, az apja temetésére. Néhány hét van hátra a világkiállítás megnyitójáig, amikor megcsonkított fiatal lányok holttestére bukkannak, ám a rend őrei megpróbálják eltitkolni az eseteket. Elvégre csak szegény cselédlányokról vagy prostituáltakról van szó, ugyan kinek hiányoznának? Másik főszereplőnk, Bernat Fexia végre elérkezettnek látja az időt, hogy lépjen: lecsúszott újságíróként keresi a kenyerét, és ez a hír, ha körbe tudja járni, nagyot lendítene a karrierjén. Összeáll Daniellel, hogy együtt felgöngyölítsék az ügyet. Harmadik társuk az orvostanhallgató Paul Gilbert lesz. Ők hárman erednek a rejtély és Vesalius titkának nyomába, és bizony mindannyiuk életében van valami titok. A regény az érzékletes városképek mellett az orvostudományra helyezi a hangsúlyt.

A krimi, a csavaros történetek, és a régi városleírások, a történelem, vagy az orvosi krimik rajongóinak egy szép karácsonyi ajándék lehet ebből a kötetből :) Ha érdekel, a képre kattintva elérheted:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9612010902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása