Jane Austen világa

2017. január 20. 00:02 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Jane Austen: Értelem és érzelem és Meggyőző érvek

Ha Jane Austen ma élne, hatalmas író lenne, aki maradandóbb és meghatározóbb könyveket írt volna, mint pl. a Harry Potter. Bár végül is ezt így is megtette szinte, hiszen kevés ember van, aki ne hallott volna róla, ugye?

 

Történeteiben erős, okos nők (oké, nem mindegyik okos...) keresik boldogságukat, és meg is találják ezt a legtöbb esetben. Jól bemutatja a korabeli angol úri világ színét és fonákját, történeteit több alkalommal is vászonra vitték már. Az általa életre hívott szerelmespárok halhatatlannak bizonyulnak, és könyveit tucatnyi alkalommal adták már ki új köntösben. Így tett most a Lazi Könyvkiadó is, akinek jóvoltából birtokomba került két könyve is: az Értelem és érzelem, és a Meggyőző érvek. Ezúton is köszönöm a lehetőséget!

Értelem és érzelem

Nem vagyok egy nagy Austen-rajongó. Sosem voltam, ahogy a tömény romantika is távol áll az ízlésemtől. Mondjuk van az a mód és van az a stílus, ami tetszik. Maga a két történet eléggé hétköznapi: az Értelem és érzelem lapjain a történet két testvér, Elinor és Marianne Dashwood körül játszódik. Apjuk váratlanul meghal, a birtokot pedig féltestvérük örökli, a lányokra csak egy kevés hozomány marad. Elinor, az "értelem" megismerkedik egy kedves fiatalemberrel, Edward Ferrars-szal, aki a lányok féltestvérének a sógora. Bizalmas kapcsolat szövődik közöttük, ám a tartózkodó értelem megakadályozza az érzelmek túláradását. A lányok az édesanyjukkal elköltöznek egy kisebb házba, a ház tulajdonosa a tolakodóan kedves és jó kedélyű Sir John Middleton. Sir John kastélyában megismerkednek a 35 éves agglegénnyel, Brandon ezredessel, aki azonnal szerelemre gyúl a 17 éves Marianne irányában. A lány azonban rémisztően vénnek találja az urat, bár hízeleg neki figyelmessége. Ám gondolatai hamar másra terelődnek: egy véletlen baleset folytán megismerkedik John Willoughby-vel, az érzékeny, lendületes, művészi fiatalemberrel, aki éppolyan fontosnak találja az érzelmeket és a művészeteket, mint a lány. Hamar magába bolondítja, és Brandon ezredest kivéve senkinek nincs is kifogása a kapcsolatuk ellen, ám az eljegyzést csak nem akarják bejelenteni... Bonyodalmak sora, furcsa titkok derülnek ki, de a végén némi szívfájdalom árán minden jóra fordul: a két lány nőül megy szívük választottjához.

Kattints a borítóra, ha érdekel a könyv!

Másik történetünkben, a Meggyőző érvekben a nagyképű és hiú alak, Sir Walter Elliot lányait ismerhetjük meg, elsősorban Anne-t. A 27 éves lány úgy néz ki, a vénlányok sorába jut. 8 évvel korábban megkérte a kezét egy ifjú tengerésztiszt, akinek jövője bizonytalan, ismeretségei nincsenek, ezért a rangkóros Sir Walternek a lehető legrosszabb vőjelölt. A család lebeszélte a fiatal lányt a házasságról, aki elutasította szerelmét. Ám egy napon Wentworth kapitány immár gazdag úrként visszatér, és szeretne megházasodni, letelepedni. Egyetlen feltétele van: ne Anne Elliot legyen a kiszemelt. Hamarosan rájönnek azonban, hogy hiába a meggyőző érvek, az érzelmek erősebbek...

Meggyőző érvek, vagyis Tartózkodó érzelem

Megnéztem mindkét könyv filmváltozatát is, miután elolvastam őket. Bajban voltam egy kicsit mindkettővel: az Értelem és érzelem esetében azért, mert 1995-ben és 2005-ben is készült egy filmváltozat, és mindkettőről sok jót hallottam, ahogy a szereposztás is mindkettőnél ugyanúgy tetszett. Végül a 2005-ös változat mellett döntöttem. A Meggyőző érvek meg azért ejtett gondolkodóba, mert kétféle címen jelent meg (könyvben is egyébként), a másik cím a Tartózkodó érzelem. Ez utóbbin sikerült nagy nehezen megtalálnom egy online is elérhető változatot a filmből, amelyet 2007-ben forgattak. Itt is, akárcsak az előzőeknél, visszaköszönt egy-két "régi ismerős", akiket ismertem és szerettem más filmekben, sorozatokban.

Ha érdekel a könyv, kattints a borítóra!

Nem lettem egy Austen-rajongó továbbra sem, de emelem nemlétező kalapom ez előtt a hölgy előtt, aki ilyen szellemes, szerethető és fordulatos párbeszédeket írt! Esküszöm, az összes könyvét ezek a feszes és szórakoztató párbeszédek viszik el a hátukon! Féltem ettől a két, egyébként gyönyörű, kemény borítójú és igényes kötettől, de nem kellett volna. Nem lesznek a polcom ékei, már ami az érzelmeimet illeti irányukba, de nem bánom, hogy elolvastam :)

Kövess minket Facebookon!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7512125649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.