Önérzet és irónia: Jordán Tamás

2017. február 22. 07:41 - Carbonari

Könyvajánló - Jordán Tamás: Hátrametszés

 jordan.jpg

"Az életem tétre, helyre, befutóra" -
olvasható a könyv fedlapján Jordán Tamástól.
És tényleg.
Egy virtigli színházi ember vallomása
önmagáról, a színházról és úgy általában mindenről,
amellyel kapcsolatba került.
Érdekességek, kulisszatitkok, adomák a színház és a film világából.
Korrajz.
"Az igazat mondja, nem csak a valódit."
Szent őrült.

Az utóbbi idézet Simon István tollából származik, aki a Pécsi Nemzeti Színház nyugalmazott ügyvezető igazgatója.

Ki Jordán Tamás?
Igen, mindenki tudja, hogy a Nemzeti Színház igazgatója volt régebben, egyébként színész, rendező, színigazgató. De azt tudod-e, hogy mérnökként végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen, és földmérőként dolgozott pályája kezdetén?
Reakciós szülőktől származó, szorongó, beszélni alig tudó fiatalember volt Jordán Tamás, akitől, ha megkérdezték, "mileszelhanagyleszel'", mindig azt válaszolta: színész. Sokáig azt hitte a környezete, hogy viccel: milyen jó humora van ennek a fiúnak! Pedig nem viccelt.
A színművészeti felvételiről ugyan szó nélkül kiselejtezték, de az Egyetemi Színpad mindenért kárpótolta. Mellette párhuzamosan végezte a Műegyetem Általános Mérnöki Karán a földmérő szakot. Alkotott és tanult. Itt is, ott is.
jordan2.jpg
És itt következhetnének Jordán Tamás életútjának jelentős állomásai.
Hát nem következnek.
Inkább felsorolok pár eseményt, humoros esetet, amelyet nyomon követhettek a könyvben, és tényleg el is kell olvasnotok, mert én csak kérdezek, a válaszokért pedig lapozni kell:

- Major Tamás nagy formátumú művész volt, mondhatni, a színjátszás úristene abban az időben. Vajon ki mert ráförmedni, hogy "ne szarakodjon már annyit, Mester"?! És ahogy Major az ő orgánumában (szinte hallom) válaszolt: "ha nem én lennék, hazamennék".
- Mészáros Márta hogy értette félre Portisch Lajos nevét, és kérdezhette döbbenten Jancsótól: "te, ez miért verte meg a portást?" ... de ki?
- Azt hiszed, az ezredforduló után találták ki a vacsoraszínházat? Hát nagyon tévedsz, Jordánék ezt már 1992-ben megcsinálták. De mit mondott Esterházy Péter az est sikeréről, amit csupa-csupa reklámból hoztak össze, és mégis irodalom volt? A 142. oldalon olvashatod:) Elárulom, Esterházy a legjobban "azt fájlalta" (igen: irónia következik), hogy "Jordán Tamás zakójának a mintája megegyezett az enyémével".
- Miért keserű Jordán szájíze a POSzT miatt?

"Jordán Tamással idestova harmincnyolc éve járjuk az országot a Szólt az ember című József Attila műsorunkkal. Minden előadás megráz, lenyűgöz. A közvetítők egy idő után feloldódnak a feladatban, s a közönség (velük együtt én is) megrendülten veszi észre, hogy már jó ideje nem Jordán Tamást hallgatja, hanem magát József Attilát. Minden előadáson megtörténik ez a csodás átváltozás, amely Jordán Tamás egyik legnagyobb művészi teljesítménye." (Sebő Ferenc)

jordan1.jpgNeked való-e a kötet, kérdezed.
Honnan is tudnám? - nézek vissza rád.
Ha tudod, ki Jordán Tamás, és tiszteled, szereted a munkásságát, akkor nem kérdés, hogy a kötetet neked találták ki. Mert annyi érdekesség, kitárulkozás és szakmai alázat van benne. Emberek, akik már nincsenek közöttünk, vagy közöttünk vannak, de éppen csak, és nevettek, zsörtölődtek, értetlenkedtek, játszottak: neked, nekem, nekünk. Fényt vittek a szürke hétköznapjainkba.
Fényt és humort.
Megértést és AHA élményt.
A kötet tanít és tükröt tart.
jordan3.jpgA művész játék közben teljesedik ki, élményei lesznek, rohan, mindig rohan, és mindig óriási hőfokon ég, kilincsel, kalapozik produkcióra, működési költségre, mert a pénz sosem elég. Sosem.
Közben elhanyagol feleséget, gyereket. Törvényszerű.
Vagy ez, vagy az, a kettő együtt szinte sosem sanszos... én még nem láttam olyan alkotót, művészt, akinek mind a kettő egyszerre ment volna.
Olyan, mint mi.
Csak olyanabb.
Érti az irodalmat, költészetet. Sokkal jobban, mint amennyire mi valaha is értenénk, vagy érteni akarnánk. Ezért vagyunk mi a nézők, ő a művész.
Ő is bánja a családjának okozott problémákat.
Mi is.
De ha nem hanyagolja el őket, mi lett volna a Merlin Klubból?
A Nemzeti Színházból?
A József Attila produkcióból?
A POSzT-ból?
A szombathelyi színházból?
Az és így továbbok-ból?
Kellenek a szent őrültek.

És mi a véleménye a ma pénzembereiről, akikhez kalapozni megy a művészember? Íme.

"Ők már az új korszak fiataljai, felváltották a pártállami funkciókat, ők már nem pöffeszkedő kiskirályok, mint elődeik voltak, hanem szolgálnak, és ennek a szolgálatnak stílusa, kialakult rítusa van. A kézfogást, a mosolyt tanítják - nem neked szól, csak rajtad alkalmazzák, kötelezően és személytelenül, nem mondanak rögtön nemet, mint a parancsuralomban (persze, igent se).
A mosoly alaki, kétszeresen is az: elvágólag van, mint a katonaságnál, és alakoskodó, mint a színházban. A szavak, a mondatok az első félév anyaga, ez az ő verbális közlekedésük 1x1-e, nem is vizsga, csak mentőkérdés - s te vagy a hibás, hogy úgy értetted, ahogy értetted. Nem utasíthatnak el ab start, mert az nagyon durva lenne, értsél a szóból, illetve láss a szavak mögé, vedd észre, hogy ők az új rend nemesei, még tojáshéjjal a fenekükön, gazdagok és finomak, téged mélységesen lenéznek, de te ezt soha nem fogod észrevenni, mert nem mutatják. Nincs rá szükségük, mert nincs hiányérzetük, viszont van pénzük és tudnak angolul. Nem irigykednek rád és a veled egy cipőben (zakóban) járókra, mert ők soha nem akarnak verset írni, zongorázni vagy szavalni."

Stimmel.
Tisztelet a kivételnek.

Felkeltettem az érdeklődésed? Akkor kattints a képre!jordan4.jpg

 

Köszönjük, Alexandra Kiadó!

 

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

 

Szereted az életrajzokat? Akkor ez is érdekelni fog!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5412185294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása