Légy egy napra ír! Vidámság, parádé, sör, mókás jelmezek! Ölts magadra te is zöldet!

2017. március 17. 00:04 - GReni

Március 17. Szent Patrik napja

Légy egy napra ír! Ez a jelmondata az ír-magyar közösség által 2011 óta minden évben megrendezésre kerülő Szent Patrik napi parádénak. Az utóbbi évtizedekben rengeteg ünnep törte át országai határát. Így vált nemzetközivé a Halloween, a Valentin-nap és már egyre több helyen ünneplik Szent Patrik napját is.

4432569686_d81d600cae_b.jpg

Kezdjük azzal, hogy mi is az a Szent Patrik napja. Március 17-én, Szent Patrik halálának évfordulóján tartják és ez az írek nemzeti ünnepe. Hogy lehet ez, mikor Szt. Patrik nem is ír volt, a színe nem zöld, hanem kék, ráadásul az ő idejében még nem is létezett a ma ismert sör.

Szent Patrik Maewyn Succat néven született Wales-ben egy jómódú családban. Kemény volt hozzá az élet, fiatal korában elrabolták ír kalózok és rabszolgaként tartották a zöld szigeten. Több éves gyötrelem után sikerült hazaszöknie, de szolgaévei alatt megvilágosodott. Hazatérése után felvette a keresztény vallást és életcéljává vált, hogy a kelta pogányokat megtéríti. Három évtizedes kitartásának eredménye, hogy Írország kereszténnyé vált és működő egyházmegyékre tagolódott. Két évszázaddal később már olyan kultusza volt, hogy az ír nép védőszentjének tartották és a 17. században hivatalosan is szentté avatták.

A 19. század közepén súlyos csapás terhelte az országot. Egy rettenetes járvány pusztította a termést. Ennek hozadékaként egymillió ember halt éhen és további milliók vándoroltak el az országból a túlélésért. De nem először, ekkor már sokan éltek az Egyesült Államokban.

Szolgálók, munkások a gyarmatokon, vagy a brit hadseregben szolgáló ír katonák voltak az elsők (legalábbis, akikről feljegyzés készült), akik 1762-ben először rendezték meg a Szent Patrik napi parádét New Yorkban, amely a nemzeti tudatukat fejezte ki vallási színezet nélkül. Magukat ünnepelték, a nemzetüket, a kultúrájukat, a hagyományaikat. Aztán az egy évszázaddal későbbi nagy elvándorlás következtében az ünnep terjedni kezdett, mert kellett valami, ami összefogja őket.

Mivel az ünnep elvesztette vallási színezetét már nem ragaszkodtak ahhoz, hogy Szent Patrikot a korábban mindig jellegzetes türkizkék ruházatban ábrázolják, hanem a Zöld szigetként ismert Írország zöldje vette át a szerepet.

green-beer-2103313_960_720.png

Felvonulásokat tartanak karneváli hangulatban, mindenki zöldbe öltözik, sokan jelmezt öltenek, manónak, tündéreknek öltöznek. Közben szól az ír népzene és természetesen hordószámra fogy a sör. Mindent elárasztanak az ír jelképek, háromlevelű lóherék, szivárvány végén elásott kincses ládák. Egyre több helyen (bár Írországban nem jellemző) még a hétköznapi sört is zöld sörre váltják. És ez még nem minden! Chicagoban még a folyót is zöldre festik! Felettébb látványos!

Magyarországon az Ír-Magyar Üzleti Kör Egyesület (Irish-Hungarian Business Circle) szervezésében zajlik az izgalmas parádé Budapesten, de az ország több városában is jelen van a rendezvény, ami mára inkább arról szól, hogy mindenki vegyen át egy kicsit az írek pozitív szemléletéből, a vidámságából, engedjünk el minden gondot és éljünk a mának! Tartsunk össze és ünnepeljünk együtt! Akinek pedig a mája is bírja, úgy igyon, mintha nem lenne holnap. :) Szent Patrik napjának mottója:

„Az útlevelem azt mondja, amerikai vagyok, a szívem azt hogy honnan származom, de a májam azt, hogy én is ír vagyok.”

Az IHBC budapesti rendezvényprogramjáért kattints a képre:

16644964197_d3e76809ae_b.jpg

Kövess minket a Facebookon is!

Itt megismerkedhetsz egy izgalmas angliai ünnepel, kattints! :)

Végezetül jöjjön egy dal a sörröl a tudomány szemüvegén keresztül :D

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3412333527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Izo 2017.03.18. 22:56:54

Ez nagyon szép és nagyon jó, de én inkább meghagynám az íreknek.
süti beállítások módosítása