Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Miriam Black tudja, hogyan fogsz meghalni

2017. május 17. 00:04 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Chuck Wendig: Vészmadarak

Ezzel az ütős mondattal kezdődik a könyv fülszövege. Ez az, ami mindenkit foglalkoztat. Ha megtudhatnád, mikor és hogyan halsz meg, meg akarnád tudni? A józan eszed talán azt mondja, nem. De nem hiszem, hogy ellen tudnál állni. És ha lenne egy olyan... "adományod", hogy ha csak hozzáérsz valakihez, látod azokat a perceket, amikor meghal? Tudod, mibe hal bele, látod az autóbaleset során szétfröccsenő agyvelőt, az összezúzott belső szerveket, látod, mi vezetett oda. Vagy látod a gyomorforgató gyilkosságokat. Vagy ahogy megadja valaki magát a ráknak. Szívroham vagy agyvérzés viszi el. Erről az oldalról már nem is olyan érdekes, ugye?

 

Igen, Miriam Black tudja, hogyan fogsz meghalni. Elég egy véletlen érintés a könyöködhöz, és látja, hogy pontosan mikor és pontosan hogyan ér véget nyomorult életed. Ezt a képességét 8 évvel korábban "kapta". Bár elhiheted: számára ez nem áldás. Egy útszéli csavargó, egy mocskos szájú, könnyen kapható lány, akinek szépen lassan megismerjük a múltját is. Apja nincs. Az anyja egy fanatikus szentfazék, aki egész álló nap az ördögről, a Bibliáról hablatyol. Miriam jó kislány. Az anyja szerint a vaginája egyenesen az ördög szája. Az ördögnek nem szabad enni adni, mert mohó lesz. Miriam lázadni akar. Sikerül neki, bár egy kicsit félresikerül. És Miriam most az országot járja. Olcsó motelek, útszéli füstös bárok, és rengeteg whisky. Abból él, hogy ott van az emberek utolsó perceinél, és elveszi a készpénzüket. Néha még le is fekszik előtte velük. De ő nem oroszlán, ő nem ragadozó. Ő csak egy keselyű, egy dögevő. 

Aztán változik a helyzet. A sors összehozza egy hegynyi méretű kamionossal, Louis-zal, aki egy elfajulni készülő útszéli incidensből rángatja ki. Nem akar hozzáérni, de a férfi olyan furcsán megértő. Beszélgetni kezdenek, végül mégis kezet ráz vele. És Miriam látja. 30 nappal később egy világítótoronyban lesz a férfi. Összekötözött kezekkel, enyhén kábultan. Egy magas, vékony, teljesen szőrtelen, szemöldök nélküli ember áll előtte a kezében egy hosszú, ócska, rozsdás filézőkéssel. Miriam nemes egyszerűséggel csak Szőrtelen Fasznak hívja. Beledöfi a kést Louis egyik szemébe. Nem hosszan, épp csak a szemét roncsolja szét vele. Aztán a férfi Szőrtelen Fasz háta mögé néz, és mielőtt meghalna a másik szemén keresztül az agyába hatoló késtől, azt mondja: Miriam.

Miriam sokkot kap. Ennyire durva gyilkosságot ritkán lát. Persze balesetek megesnek, de a többség a hatvanas évei után hal bele valami betegségbe. És ráadásul az ő nevét mondja a férfi... miért? Elmenekül előle, a sors fintora összehozza egy különös pasival, akinek még évtizedei vannak hátra. És életében először él át orgazmust vele. Ez egy cseppet kikészíti, de nincs sok ideje gondolkodni a dolgon: a pasi megfenyegeti. Tudja a titkát. Hónapok óta követi. Tudja, hogy kifosztja a halottakat, és mindig ott van a lány, ha valaki a halálán van. Elolvassa a naplóját is. Nevek, dátumok, halálmódok. Aztán menekülniük kell. A pasinál van egy hatalmas fémbőrönd, és mint kiderül, kristálymet van benne. Több százezer dollárral rohangál a hóna alatt, és mégis halottakat akar kifosztani a lány segítségével. De azt a bőröndöt keresi más is. Egy gátlástalan páros egy pszichopata nővel, aki imád embereket kínozni. Egészen egyszerű, átlagos életet élt, addig, amíg fel nem darabolta és le nem turmixolta a férjét. Aztán feladta magát, börtönbe került, de a... "készségeire" felfigyelt egy ember, Ingesoll. Ismertebb nevén Szőrtelen Fasz. Kiszabadítja és kitanítja - így válik egy érzéketlen, a gyilkolást élvező géppé. A társa, Frankie már nem ilyen, ő ezt nem élvezi.

Menekülnek. Egy megölt öregasszony. Egy felgyújtott ház, macskástul, mindenestül. Két levágott kézfej. Egy levágott láb. Egy kiszúrt szem. A gyilkos döfésre készülő Ingesoll. Mögötte Miriam, egy töltött fegyverrel. Mi történik? Tud végre változtatni azon, amit látott? Keselyűből oroszlán lesz? Miriam sosem szól bele a sorsba. Már elfogadta. Korábban megpróbálta megakadályozni a halálokat, de sosem sikerült, sőt, sok esetben ő maga volt a katalizátor. Így feladta. De most vajon sikerül? Megmenti annak a férfinak az életét, aki fontos lett neki?

Chuck Wendig, a szerző

Őszinte leszek: a könyv háromnegyedéig nagyjából úgy voltam vele, hogy ezt a könyvet brutálisan le fogom húzni. Azon is elgondolkodtam, hogy azt a címet kapja a poszt, hogy Hogyan NE írj meg egy jó ötletet? Az ötlet jó. A könyv mindazon túl, hogy rendkívül irritált, olvastatta magát, egy nap alatt átrágtam magam rajta. Oké, nem is kellett nagyon megerőltetni az agytekervényeimet, a könyv egyszerű nyelvezetű, elég sok benne a párbeszéd is, és rendkívül szabadszájú. Túlságosan az az én ízlésemnek. Olyan jelzőkkel van tele, mint a húgysárga (nem tudom, nekem a lámpa fényét valahogy sosem jutott eszembe a húgyhoz hasonlítani), a csótánybarna, a babaszarsárga (oké, ezek csak példák, hogy milyen színeket kéne gyártania a Crayolának). A könyv első része szerintem majdnem az összes szexre utaló kifejezést felvonultatja, Miriamről az az első benyomásom, hogy egy lecsúszott csaj, aki azt képzeli, hogy minden szembejövő gerincre akarja vágni, meg akarja fektetni, be akarja akasztani, és nem is tudom, hányféle kifejezést használ még a szexre. Ha ezekből egy hangyányival kevesebb lett volna a könyvben, akkor egy szuper kis könyvről beszélhetnék. Ötletes - noha nem eredeti, vicces is sok helyen, igencsak naturalisztikus, de valahogy nem az igazi. Egy kicsit stílustalan. Egy kicsit olyan érzése van az embernek, hogy ha ez a könyv nem ilyen stílusban íródott volna, akkor sehol nem lenne. A karakterek is noha sokfélék, valahogy mégis egydimenziósak. Ja, és a többségük - nem tudok rá jobb szót - elcseszett. És ez dühítő valahol, mert csak egyetlen hajszál kellett volna, hogy nagyon élvezzem ezt a könyvet. Vagy egyetlen hajszállal kevesebb. Így viszont sok helyen inkább az erőlködést érzem. És bosszant az egész, szóval tuti, hogy hamarosan a kezembe kerül a második kötete is.

Köszönöm a Fumax Kiadónak a lehetőséget!

Ha érdekel, ide kattintva elérheted!

Érdekel egy másik Fumax Thriller?

Kövess minket Facebookon!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2712497931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása