Modern boszorkány

2017. június 02. 07:45 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Debora Geary: Modern boszorkány sorozat

"Lauren: Várjunk csak, kezdek összezavarodni… Moira, én biztosan nem vagyok boszorkány. Nincs se üstöm, se seprűnyelem, se csúcsos kalapom.
Sophie: Moira néninek talán akad valahol egy üstje, mert ért a gyógyfüvekhez, de a mai boszorkányokon nem nagyon látni csúcsos kalapot, és igen kevesen tudnak közülünk repülni. Az az egész seprűnyélen lovagolás többé-kevésbé mindig is csak mese volt. Ebben a tekintetben nem tett jót nekünk a Harry Potter."

Debora Geary: Modern boszorkány című sorozata egy kedves és hatalmas amerikai boszorkánygócról szól, elsősorban a Sullivan családról és rokonaikról, barátaikról. Ez nem egy középkori tündérmese: ez egy mai, modern boszorkányos mese, ahol van egy sikeres számítógépes játék, a Varázsvilág, amit sima, egyszerű halandók is játszhatnak - persze van néhány felső szintje, ami csak valódi boszorkányoknak érhető el. Ahol a világ különféle pontjain élő boszik egy chatprogramon keresztül beszélgetnek egymással, sőt, egy internetes keresőbűbáj bevonzza ebbe a programba az új boszorkányokat is. Így kerül a képbe a sorozat első kötetének egyik legfőbb szereplője, Lauren, a huszonéves zseniális ingatlanügynök, akinek semmiféle képessége nincs, nem is tud a boszorkányokról. Aztán megismerkedik ezzel a zajos és igen népes családdal: Jamie-vel, aki rövid úton feleségül veszi a legjobb barátnőjét, az ikerbátyjáival - a Sullivan családban igencsak gyakoriak a hármasikrek, Jamie, Devin és Matt is az, ahogy a testvérüknek, Nellnek a három lánya is. Egy szerető közösség tagjává válik igen hamar, és a kis boszorkánypalánta, a 4 éves, hihetetlen erős képességekkel rendelkező Aervyn hamar kis társává válik az értetlen nőnek. És kiderül, hogy nincs itt semmi hiba, Lauren igenis boszorkány, méghozzá nem is akármilyen. Csak nem a látványos elemekhez, a földhöz, tűzhöz, levegőhöz, vízhez tud folyamodni, és nem is gyógyító: gondolatboszorkány. Belelát a fejekbe, képes érzékelni az érzéseket, ezért is volt ennyire tehetséges ingatlanos: tudta, mire vágynak az ügyfelei, hamar ráérzett, mi az, amit meg kell nekik mutatni. Ráadásul ő az egyetlen, aki képes kezelni Aervyn hatalmas varázserejét, aki képes kanalizálni a kisfiúnak.

Persze nem minden boszorkány csemetéje boszorkány. Nell lányai, a hármasikrek közül csak egyikük, Ginia boszorkány, a másik kettő szimplán számítógépes zseni, akik a Varázsvilág programozásában segédkeznek nagybátyjuknak, Jamie-nek. De készülnek egy meglepetéssel is: egy olyan programmal, ami a Varázsvilágon keresztül bárhová képes elteleportálni őket, ahol csak szükség van rájuk, és ahol van internetkapcsolat. 

Ahogy Lauren belecsöppen ebbe az igen tekintélyes méretű, igen tekintélyes adagnyi ételt elfogyasztani képes családba - a varázslás után ugyanis legyengül, megéhezik a szervezet -, a főszereplő nem ő maga lesz, hanem egy-egy tagja a családnak. A második könyvben Elorie, a 26 éves fogadós és ékszerkészítő a főszereplő, aki legnagyobb sajnálatára nem boszorkány, legalábbis eddig sosem mutatkozott meg a képessége. Hangsúlyozom: eddig. Arra kezd el felfigyelni, hogy az elektronikus eszközök furán viselkednek a közelében. Kiderül, hogy egy egészen újfajta boszorkány, aki az elektromossággal tud machinálni. 

A frissen megjelent harmadik könyv, a Vakmerő boszorkány pedig a 18 éves Sierra útját követi nyomon. 12 évesen árva maradt, az állami programba került, az édesanyja ugyanis mindig is egy nyughatatlan lélek volt, és a boszorkányok nem tudtak a lánya létezéséről. az oregoni óceánparton él, és egyetlen dolog miatt nem csavarodott be: kedvenc elfoglaltsága, hogy beúszik egészen a nyílt vízre, és varázsol. Igen erős időjárás-boszorkány, vízzel, levegővel, tűzzel egyaránt képes bánni, bár a víz a legerősebb eleme. De veszélyes is: vakmerő anyja nem tanította meg a biztonságos varázslásra. Govin, a Sullivan-család időjárásboszi barátja és mellesleg matekzseni, felfigyel egy anomáliára az időjárásban, éppen Oregon partjainál. Fogalma sincs, mi okozza. Govin és T.J., a valódi matekzseni, aki chipsen él, úgy néz ki, mint egy motoros, és imádja az adatokat - ám nem boszorkány - azon fáradoznak, hogy időjárási katasztrófákat előzzenek meg. Hurrikánokat, viharokat csendesítene a férfi varázserejének felhasználásával.
Sierra, aki mit sem tud az egészről, az internetes bevonóbűbáj miatt ismerkedik meg velük. Nem is akárki ajánl neki munkát: Nell Walker, a menő Varázsvilág egyik fejlesztője! A fiatal lány alig várja, hogy találkozzon a varázsvilág nagymenőivel. Igencsak meglepődik, amikor egy ötgyerekes édesanya toppan be hozzá a díva helyett. A család hamar rájön, hogy Sierra Amelia lánya, a nyughatatlan boszorkányé, és arra is, hogy Amelia nem tanította meg neki a biztonságos varázslást. Lévén, hogy kivételes ereje van, igencsak veszélyes. Mindenki retteg: Jamie attól, hogy az épp születendő kislányuk épp olyan zabolátlan lesz, Nell attól, hogy az ötéves fia, Aervyn bajba kerül, Govin attól, hogy Sierra veszélyt jelent rájuk és az ártatlan emberekre is. Úgy néz ki, hogy Devin, Jamie nyughatatlan vízboszorkány bátyja, és Lauren, az erős gondolatboszorkány az egyetlenek, akik megértik Sierrát és a védelmükbe veszik. Nem mellesleg közben közöttük is egyre erősebb kapocs szövődik...

Ez a könyvsorozat egyszerűen csöpög a szeretettől. De ez a szeretet valahogy nem zavaró. Nem irreális. Nem olyan, mint ami W.M. P. Young Évájában feküdte meg a gyomrom. Ez nem fekszi meg a gyomrom, mert nem logikátlan. Sok, de ez érthető. Ezek a boszorkányok, amellett, hogy élik a maguk életét, megvannak a maguk félelmei, vágyai, segítenek is másoknak. Letéve a harmadik könyvet az az érzés növekedett bennem egyre inkább, hogy sokkal szebb, sokkal boldogabb hely lenne ez a világ, ha ezek a boszorkányok valóban léteznének. Nem a kántáló, kedves, rímelő varázslataik miatt, hanem amiatt a jóság miatt, amit képviselnek.

Ide kattintva kedvezményes áron elérheted mindhárom könyvet!

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr412554195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása